Artık özgüvenle iletişim kuracaksınız, nasıl mı?
Etrafımızda insanlar vardır. Ne kadar güçlü görünürler. Sanki ne konuşurlarsa onları dinlemek ister gibiyizdir. Onlar konuşmaya başladığında sanki etraftaki her şey solar ve sadece onlara odaklanırız. Peki neden böyle olur? Onlar bizi hipnotize mi etmiştir, yoksa biz mi konuşmaya hasretizdir? İkisinin de olduğunu sanmıyorum! Sadece böyle kişiler çok etkili iletişim becerilerine sahip özgüvenli kişilerdir. İşte o kişileri bir araya getirdik ve sırlarını bizimle paylaştılar. Biz de sizinle en etkili iletişim sırlarını paylaşıyoruz! Artık asla yanlış anlaşıldığınızı hissetmeyeceksiniz. Hazırsanız, başlayalım!
Etkili iletişim becerileri sizin diğerleriyle daha kolay anlaşmanızı sağlar. İletişim problemlerinden dolayı yanlış anlaşılmalar ortaya çıkar. Bunu fark edip; sen bunu dedin, ben bunu anladım şeklinde tartışmaya çevirmememiz gerekir. O zaman sorumuz şudur, kişilerarası iletişim becerileri nedir?
İşte size bir kaç kişilerarası iletişim örneği:
- Sözlü iletişim
- Şarkı söylemek
- Fısıldamak
- Vücut dili
- Yüz ifadesi
- Dans etmek
- El hareketleri
- Yazılı mesajlar
İletişim bir satıcı, bir alıcı ve bir mesajın oluştuğu durumlarda gerçekleşir. Mesajın içeriği herhangi bir şekilde olabilir, bu yüzden bazen diğerlerinin bize ne söylediğini yorumlarken zorluk çekeriz. Kişiler arası iletişimin ne demek olduğunu anladığımıza göre, şunları sormalıyız:
Kişilerarası iletişim becerileri nelerdir?
Kişilerarası iletişim becerileri kişilerarası iletişim şeklimizi kolaylaştırır. İletişim şeklini öğrendikçe, kişiler arası iletişim sürecini daha kolaylaştırabiliriz. İletişim becerileri öğrenilebilir durumlardır ve öğrendikçe daha iyi iletişim kurmamızı sağlarlar.
Etkili iletişim becerileri neden önemlidir?
Etkili iletişim becerileri bizim anlaşılmamızı ve duyulmamızı kolaylaştırır. İletişim becerilerine sahip olduğumuzda, özgüvenimiz artar. Aslında, iletişim becerilerimizi uyguladığımızda kendimize yatırım yapıyoruzdur. Aynı zamanda, güçlü bir iletişimci olmak iletişimi etkileyen tek belirleyen değildir. Karşımızdaki kişiyle ne konuşmayı amaçladığımız da çok önemlidir.
Vereceğimiz mesajları net olarak nasıl vermemiz gerektiğini bildiğimizde, diğerlerinin anlayabilecekleri yanlış iletişim kurma olasılığını eleriz. Böylelikle daha az yanlış iletişim daha az yanlış anlaşılma olasılığına yol açar.
Kaçınmamız gereken kötü iletişim alışkanlıkları
Eğer iletişim becerilerinizin gücünü arttırmak istiyorsanız, öncelikle kötü alışkanlıklardan başlamanız gerekir. Kötü iletişim davranışlarıyla mücadele ettiğinizi ve iletişiminizin kötü olduğunu düşünüyorsanız, bu işaretlere dikkat etmeniz gerekebilir:
Kötü iletişim belirteçlere bakalım;
• Başkalarını rahatsız ederler
• Başkaları konuşurken telefonlarına bakarlar
• Amaçsızca konuşurlar
• Göz teması kurmazlar
• Vücut dilleri kapalı olur
Bu gibi durumlar; kötü iletişim belirtileridir. Ve sizin iletişiminizi kısıtlarlar. Daha iyi, uygun iletişim becerilerini öğrenmek, sizi daha özgüvenli, becerikli yapar. Aynı zamanda, ilişkilerinizi daha güzel yaşamınızı sağlar!
Kişisel gelişme ve güçlenme için etkili iletişim becerileri
Kötü iletişim davranışlarının farkında olmak yararlıdır, ama gelecekte daha iyi iletişim davranışları meydana getirmek daha önemlidir. Eğer başkalarıyla iletişim problemi yaşayıp, fikrinizi söylemekte zorluk çekiyorsanız, merak etmeyin. Aşağıda bahsedeceğim olumlu davranışları kullanırsanız, kısa zamanda iletişim becerilerinizin yükseleceğine eminim! İşte üzerinde çalışmanız gereken 3 etkili iletişim becerisi:
1. Vücudunuzun farkında olun
Uzmanlar Söylediklerinizin yarısının ağzınızdan gelmediğini Söyleyince ne düşünüyorsunuz? Saçma mı buluyorsunuz? Ama uzmanlar haklılar, iletişimin büyük bir kısmı, çoğunlukla fark etmediğimiz mesajlardan oluşur. Vücudunuz, duruş ifadeniz, yüz ifadeniz iletişim kurma becerinizi etkiler. Bu yüzden etkili iletişim becerilerinde uzmanlaşmadan önce, vücudumuz hakkında farkındalığımızın artması gerekir.
İşte bir kaç ortak vücut dili belirtileri ve onların anlamları:
• Kapalı kollar: Güvensizlik, saldırganlık
• Eller vücudun arkasında: Otorite olmak, özgüven
• Kıyafetlerle, saatle, takılarla oynama: sinirlilik
• Parmak gösterme: Kızgınlık
• Kalçada eller: Otorite, kızgınlık
Fark etmeden, vücutlarımızla hikayeler anlatırız. Bu yüzden bir sonraki zaman biriyle
konuştuğunuz da, vücudunuzun şekline bakın. Kapalı mısınız? Yoksa rahat bir şekilde mi
duruyorsunuz? Vücudunuzun iletişimde olan etkisini fark edin.
2. Etkili Dinleme
His birinin sizi dinlemediği ya da ne dediğinizi hatırlamadığı bir konuşma içinde bulundunuz mı? Bazen bir sonraki adımda ne söyleyeceğimizi önemsediğimizden, gerçekten konuşmayı dinlemeyiz. Bir çoğumuz sonra pişmanlık duyarız. Diğerleri ise duyulmadığını ya da değersiz olduğunu hisseder. Bazılarımız ise daha ileriye gidip, cümlenin yarısında diğerlerinin söylediklerini keseriz ve kendi fikrimizi ya da düşüncemizi yerleştirmeye çalışırız. Ama daha iyi iletişim kurmayı öğrenmek için, aktif dinleme yöntemlerini öğrenmemiz gerekir. Bu bir çok etkili iletişim becerisinden, en önemli olanıdır. Aktif dinleme o anda olmak ve konuşanın söylediğinin farkında olmakla ilgilidir. Konuşan, bölünmeden ve dikkatli bir şekilde dinlenir. Bu telefona bakmamak, bilgisayara bakmamak anlamına gelir. Aktif dinlemede konuşan kişiyle göz teması kurmak gerekir. Dikkat gösterdiğimizi anlatmak için kafamızı da sallayabiliriz.
Tabi ki, aktif dinlemek her zaman mümkün değildir. Bazen acelemiz vardır ve bir çok şeyi bir anda yapmamız gerekir. Ama yapabileceğinizi hissettiğiniz anlarda aktif olarak dinlemeye çalışın. Etkili iletişim becerileri sadece güçlü mesajlar vermek hakkında değildir. Etkili iletişim becerilerine sahip olmak aynı zamanda dikkatli ve dinleyen bir dinleyici olmakla ilgilidir.
3. İletişiminizi özgüvenli bir şekilde sürdürün
Bir çok insanın toplum içinde konuşma korkusu vardır. Tanımadığınız bir çok insanın önünde kolayca konuşmak kolay değildir. Bazen, tanıdıklarınızın önünde bile konuşmak oldukça zordur! Eğer sesinizin duyulmasını istiyorsanız, karşınızdaki kişiyle güçlü ve özgüvenli bir şekilde iletişim kurmalısınız. Özgüvenli bir konuşmacı almak zaman alır. Zaman içinde geliştirilmesi gereken bir beceridir. O yüzden kendinize karşı nazik olun, sabırlı olun ve her az az bu konu hakkında çalışın.
Özgüvenli iletişimde yapılacaklar ve yapılmayacaklar:
• Düşünmeden önce konuşmayın. Ne söyleyeceğiniz hakkında biraz düşünün.
• Bağırmayın. Net ve anlaşılır olmak istiyorsanız, bağırmayın.
• Yavaş konuşun. Derin bir nefes alın. Yavaşlayın. Zamana yayıp konuşun.
• Şu anda kalın. Genellikle biri konuşurken, biz ne söyleyeceğimizi düşünürüz öyle yapmayın. Kendinize güvenin. Doğru sözcükler çıkacaktır. Doğru zamanda konuşacaksınız. Şu anda kalın.
• Vücudunuzun farkına. varın. Özgüven sesinizden çok daha fazlasıdır. Vücudunuzda bir çok şeyi ele verir. Omuzlarınızı rahatlatın, derin nefes alıp dik durun. Konuşmaya hazır olduğunuzda konuşmaya başlayın.
Artık özgüvenli bir şekilde iletişim kurmaya hazırsınız! Hazırsanız, konuşmaya başlayın! Ve
kendinizin iletişim konusunda ne kadar başarılı olduğunu görüp siz de şaşırmaya hazır olun!
Biliyorsunuz, hayat süprizlerle dolu, kim bilir artık kimlerle iletişim kuracaksınız! İyi konuşmalar
dilerim.