Aromaterapide Hangi Yağlar Kullanılıyor?
“Ayşe Tolga İyi Yaşam”dan hepinize tekrar merhaba! Birkaç bölümdür sizlerle aromaterapiye dair bilgiler paylaşıyoruz. Çünkü aromaterapiye dair çok fazla soru soruyorsunuz. Bu bakımdan aromaterapi dosyamız devam ediyor. Bu günkü sorumuz da; aromaterapide hangi yağlar kullanılıyor? Öncelikle belirteyim ki; aromaterapide uçucu yağlar kullanılır. Bunlar aromatik bitkilerden elde edilen öz yağlar, uçucu yağlardır. Bu yağlar çok ince bir yapıya sahiptir ve aromatiktir. Aromatik, kokulu demektir.
Bitkilerin aromatik olabilmeleri için belli kokulara sahip olmaları gerekiyor. Ancak ülkemizde bazı ürünlerin Türkçe isimleri o kadar karışık ki, o yüzden biz her zaman aromaterapide ürünlerin Latince isimlerine daha çok dikkat etmeliyiz. Çünkü bir ürünün halk dilindeki ismi çok farklı olabiliyor. Örneğin oğulotu, limon otu, dulavrat otu, marangoz otu gibi bitkilerin gerçek isimleri aslında çok farklıdır. Zira marangoz otu diye adlandırılan bitki aslında melisa bitkisidir. Bu bakımdan tıpkı ilaçlardaki gibi doğru ürünü kullanmak istiyorsak, Latince isimlerini biraz öğrenmekte fayda var.
Mesela elma yağı, menekşe yağı gibi yağlar aromaterapide kullanılmaz. Çünkü elma ne yazık ki, aromatik bir bitki değildir ve dolayısıyla yağı da aromaterapide kullanılmamaktadır.
Aromaterapide öz yağlar, uçucu yağlar dedik. Bunlar çok ince yapılı yağlardır. Örneğin limon yağı limonun kabuklarından yapılan ve soğuk presle elde edilen bir yağdır. Zaten çok incedir ve damlalık sayesinde hemen dökülür. Uçucu yağları biz her zaman damlalıklı şişe prensibiyle kullanıyoruz. Benim aromaterapi formüllerim de aysetolgaiyiyasam.com web sitemde zaten göreceksiniz.
Bu yağların içerisinde çok yoğun farmakolojik özellikler var. Daha önceki videolarımda da anlattım. Yani tonlarca, kilolarca çiçeğin, tohumun, meyvenin kullanılmasıyla elde edilen konsantre ürünlerdir. Bu sebeple de bunları seyreltmeden kullanmamalıyız. Zira cildimiz üzerinde reaksiyonlara, alerjiye sebep olabilir, toksitisesi yüksek olduğu için fayda yerine zarar verebilir. O yüzden eğer çok ciddi başka bir sorun yoksa ve aromaterapist size önermediyse bu yağlar direkt olarak uygulamıyoruz, seyrelterek kullanıyoruz.
Uçucu yağları inceltme konusunda da bizim taşıyıcı, baz yağlarımız devreye giriyor. Taşıyıcı yağlar; kokusuz bitkisel yağlardır. Bunlar bitkilerin çekirdeklerinden, tohumlarından elde edilirler. Örneğin susam yağı, kayısı çekirdeği yağı, çuha çiçeği yağı, badem yağı gibi infizyon metoduyla elde edilmiş yağlardır. Bu yağlar kokusuzdur. Ancak lütfen, dikkat edin, bu yağlar kesinlikle ısıl işlemden geçmemeli, soğuk presle elde edilmiş olmalıdır. Çünkü yağların içerisinde oligo element adı verilen insan vücudu için çok önemli olan besleyici değerler var. Gamalioleik asit dediğimiz insan vücudundaki bileşenlerin ısıl işlemden geçtiğinde öldüğünü bilmeliyiz. Bu bakımdan yağlarınız kesinlikle soğuk presle elde edilmiş olmalıdır. Bu çok önemlidir. Eğer mümkünse, yapabiliyorsanız tıpkı benimkilerde olduğu gibi ekolojik ya ni organik ürünleri edinin.
Baz yağların içerisine belli formüller doğrultusunda koyabiliyoruz. Örneğin bir masaj yağı hazırlayacaksak, her 100 mililitreye (5-6 çorba kaşığı kadar) karıştıracağımız aromaterapik yağın cinsine göre % 2 oranında, yani her 100 mililitreye 2 mililitre ekleyebilirsiniz, bu şekilde seyreltebilirsiniz. Normal sağlıklı bir kişiyseniz, hamile, tansiyon hastası ya da bebek değilseniz bu şekilde kullanabilirsiniz. Bu bizim için orta düzeyde bir masaj yağı olur.
Yeniden belirtiyorum; öz yağların mutlaka buhar distilasyonuyla elde edilmiş olması, öz yağların asla seyreltilmeden kullanılmaması, her zaman da soğuk presle elde edilmiş bitkisel yağlarla seyreltilmesi gerekiyor. Aromaterapiyle ilgili bilgiler devam edecek. Merak edenler takipte kalsın!