Aromaterapi yağları nasıl kullanılır?

Herkese merhaba! Bugün, yine aromaterapiyi konuşmaya devam edeceğiz. Bir süredir; aromaterapi nedir, tarihteki kullanımı, aromaterapinin ekolleri, yağlar nedir, ne işe yarar gibi konular üzerine konuşuyorduk. Bu yazıda da, aromaterapide en çok kullandığım 10 öz yağı sizlerle paylaşmak istedim. Hadi başlayalım!

  • Lavanta Öz Yağı

İlk yağımız, aromaterapiye ismini veren, daha doğrusu keşfedilmesini de sağlayan; lavanta öz yağı. Lavanta öz yağı, Türkiye’de ne yazık ki çok farklı isimlerle satılıyor. Biz, klinik aromaterapistler olarak, bitkinin her zaman Latince isimlerine bakarız. Çünkü, biliyorsunuz bitkilerin kullanımları aslında insanlık tarihi kadar eski. Bir köydeki ürünle yan köydeki ürün bile farklı adlarla isimlendirilebiliyor. Bu nedenle, biz eğer iyileştirmek istediğimiz sağlık şikayetine yönelik ürünün hangisi olduğunu bilemezsek; doğru ürünle tedaviyi yapamayız. Bu nedenle, mutlaka Latince ismine bakmamız gerekir.

Örnek verecek olursak; sizin “melisa” dediğiniz, sinirsel sakinleşmede kullandığınız aromatik öz yağı, bitki olarak halk arasında “oğul otu”, “dulavrat otu”, “yaşlı adam otu” gibi çok farklı isimlere sahip. Bu nedenle, Latince adı önemli. “Bunu neden şimdi söyledin, lavanta anlatıyordun?” diyeceksiniz. Nedeni şu; lavanta başlığı altında 7-8 farklı lavanta türünün pazarlandığını görüyoruz. Bu 7-8 farklı lavanta türünün de farklı etkileri var.

  • Lavandula Angustlfolla

Benim, burada lavanta türü olarak bahsettiğim; “Lavandula Angustlfolla” diye bilinen, yara ve iyileştirici etkileri ile kullanılan ve lavantanın keşfini sağlayan bir lavanta cinsi. Lavandula Angustlfolla; daha yumuşak kokar, daha yeşilimsi kokar.

Aromaterapi eğitimlerimde 8 saat boyunca; biz bu yağları tek tek kokluyoruz, onları parfüm çubuklarına damlatıyoruz ve bu 7-8 farklı lavanta türünü de önlerine getirip hepsinin ne kadar farklı koktuğunu, yalnızca kokusu da değil, her birinin farklı kokmasının sebebinin içerdikleri kimyasal moleküler farklar olduğunu, kimyasal moleküler farkların da şifada farklı etkiler edeceğini anlatmaya çalışıyorum.

Lavandula Angustlfolla yatıştırıcı etkiye sahiptir, yaraları iyileştirir, yanığı iyileştirir, sivilceyi iyileştirir, iltihabı iyileştirir, iltihabı dinginleştirir, kurutur. Dolayısıyla, pişikte, sivilcede, yarada, yanıkta kullanılır. Orada, hem yara iyileşmesini ve yeni hücre oluşumunu tetikler hem de kızmış, inflame olmuş bölgedeki o enflamasyonu sakinleştirici etkide bir yağdır.

Sizlere, bütünsel boyutta anlatacağımdan bahsetmiştim. O halde, sıcaklığı giderici boyutta bir yağ ise, o zaman şöyle de yapabiliriz; sıcaklığın olduğu her durumda, duygusal ve ruhsal boyutta sıcaklık olan durumları da düşünebiliriz. Burada ne var? Sıcaklık demek, bizim için biraz öfke, kızgınlık, biraz öfke patlaması demek.

Genelde, çok yoğun öfke patlamaları yaşayan kişilerde de duygusal ve ruhsal boyutta, bu kişinin bu öfke patlamalarını, aşırı kızgın, kolay kızan, öfkesinin sakinleşmesi için de lavanta öz yağını, yani Lavandula Angustlfolla’yı kullanabiliriz.

Lavantanın en çok kullanım alanlarından bir tanesi, aslında zihni sakinleştirmek, dinginleştirmektir. Zihnin hareketli olduğu yerler nelerdir? Konsantre olma güçlükleridir, hafıza güçlükleridir, öğrenme güçlükleridir. Bunun dışında, bu kişilerin zihni o kadar doludur ki gece rahat uykuya dalamazlar. Bu nedenle, uyku problemlerinde ve kaliteli bir uyku ihtiyacı için de Lavandula Angustlfolla’yı kullanabilirsiniz. Çok farklı alanları var, bununla ilgili olarak internet sitemde bütün öz yağları tek tek anlattım. Dilerseniz, detaylı açıklamaları ile birlikte onları da notlarınızın arasına katabilirsiniz.

  • Lavandula Stoechas

Lavandula Angustlfolla’nın dışında, lavantanın 6 farklı cinsi var demiştik. Bunlardan bir tanesi; “Lavandula Stoechas” dediğimiz, daha keskin bir versiyonudur. Anadolu’da daha fazla bulunur, meyveleri daha tombuldur, çiçekleri daha büyüktür ve kokusu daha keskindir. Halk arasında karabaş otu olarak da bilinir.

Tabi ki, lavanta ailesine mensup; ancak biraz önce bahsettiğim Lavandula Angustlfolla’nın şifa özelliklerine değil, tam tersi özelliklere sahip. Yani, yatıştırıcı değil, ısıtıcı özelliklere sahip. Dinginleştirici değil, enerji verici özelliklere sahip. Bu nedenle, çok dikkatli kullanmanız gerekiyor. Üreticiler bile bunu bilmiyor. Bu nedenle, öz yağları alırken; merdiven altı üretim olmayan, Sağlık Bakanlığı bildirimleri yapılmış, üzerinde Latince ismi, menşei, bitkinin botanik ismi yazan ürünleri almanız gerekiyor. Yani, güvenilir, bildiğiniz üreticilerden almanız gerekiyor.

Benim, Türkiye’de önerebileceğim çok az isim var. Eskiden ben üretiyordum ama artık kendim üretmiyorum. Meslektaşlarımın kaliteli işleri var, onları paylaşmak istiyorum. Bir tanesi “Nu-Ka”. Alanyalı bir üretici, sevgili Nuri beyin markası. Senelerdir, kendi ham maddelerimi de ondan alırım.

Onun dışında, sevgili Aslı kardeşimizin Homemade Aromaterapi markası, Sinem kardeşimizin Bade Natural markası ve Terra Doğal Yaşam markasını sizlere öneriyorum. Tabi ki, yurtdışında da pek çok yabancı marka var. Dediğim gibi; menşei belli olacak, üretim tarihi belli olacak, üretim yeri belli olacak. Neden? Çünkü; Lavandula Angustlfolla yalnızca Fransa’dan çıkıyor.

Lavandula Angustlfolla yazan bir aromaterapi şişesinin üzerinde Çin yazıyorsa, biz bu ürüne güvenemeyiz. Çünkü, o bitki dünyanın yalnızca o bölgesinden çıkar. Ve doğal, gerçek bir ürün olduğunu biz buradan anlayabiliriz. Dolayısıyla, karabaş otunu size lavanta öz yağı diye satıyor olabilir. Bu da ne olur? Balgam söktürücü etkiye sahiptir, ısıtıcı etkiye sahiptir. Yani, siz sivilcenizi yatıştırmak, kızarıklığı gidermek isterken daha da korkunç etkiler olabilir. Bu nedenle, çok dikkatli olun ve Lavandula Angustlfolla’yı kullanın.

  • Turungçiller Öz Yağları

İkinci yağ olarak, aslında sizlere bir familyayı anlatmak istiyorum. Biz, onları kokladığımızda içimiz neşe ile dolar, enerjimiz yükselir, mekana girdiğimizde güneş açar, güneşli notaları vardır. Anlamış olduğunuzu üzere; turunçgiller familyasından bahsediyorum.

Turunçgiller familyası dediğimizde; aklımıza bergamot, limon, mandalina, greyfurt geliyor. Ki, mandalinanın dışında, aslında acı portakal olarak geçen, mandalinanın olgunlaşmamış yeşil kabuklarından ve bitkinin çiçeklerine yakın saplarından elde edilen bir ürünü var ki ben onu da çok severim.

Turunçgiller öz yağları ne yapar? Kokladığınızda bile sizi yükseltir, duygularınızı yukarı kaldırır, yani doğal bir antidepresandır. Size motivasyon verir, neşe verir, keyif verir, pozitif duyguları yükseltir. Gerçekten de, turunçgiller öz yağlarının psikolojik durum ve zihin üzerinde böyle bir etkisi vardır.

Tek tek anlatacak olursak, en çok kullandığımız öz yağlar; limon, portakal, mandalina ve greyfurt. Bu dördü şu etkiye sahiptir; öğrenme zorluğu çekiyorsanız, konsantrasyon zorluğu çekiyorsanız, sınava girecekseniz, bir iş görüşmesine girecekseniz, bir mülakata girecekseniz, mutlaka bu yağları kullanın.

Ben tam bir bergamot insanıyım ve çantamda her zaman bergamot öz yağını bulundururum. Bergamot öz yağı; diğer turunçgiller kadar neşelidir ama aynı zamanda, içerisindeki o kabuğun verdiği sertlik ile daha maskülen bir kokudur. Bu da, aromada bize şu hissi verir; girdiğiniz yerde sözünüzü dinletme, otorite kurma, iradenizi masaya güçlü vurma etkisi verir. Dolayısıyla, diyetlerde, rejim yaparken, iradenizi kullanmanız ve korumanız gereken yerlerde, bergamot size çok yardımcı olur.

Onun dışında portakal, limon ve mandalina; her zaman pozitif duyguları yükseltir, limon hafızayı kuvvetlendirir, çok rahat kullandığımız bir yağdır. Elinize damlatarak koklayabilirsiniz, bir pamuğun üzerine damlatarak mekana koyabilirsiniz, su dolu bir kaba damlatarak kullanabilirsiniz. Hafızayı kuvvetlendirir, zihni toparlıyor, konsantrasyonu ve odaklanma yeteneğini arttırıyor, bu sayede öğrenmeyi de arttırıyor.

Bana, çok fazla odaklanma ve dikkat eksikliği problemi olan çocuklardan bahsediyorsunuz. İşte, mesela çocuklarınızın olduğu dershanelere, çalışma odalarına, yatak odasına, evinizin herhangi bir yerine, çocuğunuzun yakasına, yatarken yastığının ucuna limon yağı damlatabilirsiniz. Pozitif duygular verir; çünkü, çocukların zihni çok hareketli ve çok karmaşık.

Onun dışında, uygulama alanları çok farklı olduğu için çok fazla anlatamıyorum ama limonla ilgili basit bir şey söylemek istiyorum… Limon öz yağı; özellikle diş eti çekilmeleri ve ağız kokularında çok etkili. Bu nedenle, nane öz yağı ile birlikte, ben 1 bardak içme suyunun içerisine 10 damla limon az yağı ve 5 damla nane öz yağı damlatarak, onu da bir şişeye koyarak kendime bir ağız gargarası yapabiliyorum. Diş eti çekilmeleriniz varsa, hafif bir ağız kokunuz varsa, muazzam bir hijyen sağlıyor, muazzam bir temiz koku sağlıyor.

  • Çamgiller Öz Yağları

Bu familya da, yine benim çok severek, aromaterapide çok severek kullandığım bir aile. Onlar, biraz daha odunsu, çamsı bir aile. Çamgiller familyası altında; çam var. Burada, bizim genelde kullandığımız; “kızıl çam” dediğimiz “Pinus sylvestris” olarak, orijinali genelde Kanada’dan olan bir çam. Bu çam ne işe yarıyor?

Çamı kokladığımızda ne hissederiz? O bizi biraz sert, hafif ağaçsı ve erkeksi kokusuyla; zihnimizi diriltir, tazelendirir, yani konsantrasyonu arttırır. Dolayısıyla, çamgiller familyasına ait bütün yağlar zihnimizi güçlendiren, konsantrasyonumuzu arttıran ve aynı bergamotta olduğu gibi, irade yeteneğimizi, zihin gücümüzü arttıran yağlardır. Bunun içerisinde neler var? Pinus Sylvestris dedik, onun dışında sedir, ardıç ve selvi var. Ben bu dört yağı, aromaterapide ve gündelik hayatımda çok sıklıkla kullanıyorum.

Aromaterapi yağları, bir derya deniz, ben de anlatmaya doyamıyorum ama sanırım konuyu ikiye bölmek zorunda kalacağım. Birinci bölümün sonuna geldik. Bir sonraki konuda, aromaterapide kullandığım diğer yağlardan bahsedeceğim. Beklemede kalın!

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.