Anne Karnında 7 Aylık Bebeğin Gelişimi

Gebeliğin yedinci ayı; 26. haftadan 30. haftaya kadardır. Bu dönem bir huzur dönemidir. Geleceğin anneleri için gerekli tüm ana testler yapılmıştır. Anne, duruma alışmıştır, karnını nasıl idare edeceğini öğrenmiş ve vücudunun yeni boyutuna alışmıştır. Artık doğum için hazırlanma zamanı geldi. Bebeğiyle tanışmasına çok da fazla zaman kalmadı.

Anne Karnında 7 Aylık Bebeğin Gelişimi


Hamileliğin 7. ayında bebeğiniz aktif hale gelir ve hareketlerini açık açık hissedebilirsiniz. Beyin gelişiminin kilit aşaması gerçekleşiyor. 7 aylık bebeğiniz, artık neredeyse 9 aylık gibi her şeyi; acıyı ve duyguları hissedebiliyor. Erken doğumlar genellikle bu ayda gerçekleşiyor yani eğer doğum şimdi başlarsa bile bebeğiniz yaşamaya devam edecektir. Akciğerleri 9 aylık bebeğe göre daha az gelişmiştir. Derisi henüz kırmızımsı ve kırışıktır, ancak altında yavaş yavaş gelişen yağ dokusu vardır. Artık bebeğinizin dilinde, çok daha fazla tat tomurcuğu var, tat almaya başlıyor ve bu, bebeğinizin en ince tat farklarını bile ayırt etmesine izin veriyor. Gastrointestinal sistemi gelişmeye başlar ve bu yüzden amniyotik sıvıları yutar. Bebeğinizin uzunluğu yaklaşık 39 cm’dir. Ayrıca 7. ayda ağırlığı yaklaşık 1.5 kilodur.

Doktor Muayenesinde Ne Olacak?


Her şey yolundaysa ve herhangi bir komplikasyon yoksa, gebeliğin 7. ayından itibaren ayda iki kez doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Doktorunuzun önerilerini dikkatli bir şekilde uygulayın ve tüm testleri zamanında yaptırın.

Doktorunuz, hamileliğin devamı için hastaneye yatmanızı önerirse reddetmeyin. Servikal basıncın fonksiyonel yetersizliği (servikal genişlemenin erken olduğu durumlar) veya prematüre kasılmalar ile karakterize olan “uterus hassasiyeti” söz konusu ise, gebeliğin hastanede ve bakım altında devam etmesi gerekli olabilir.

Gebeliğin 7. ayında, anne adayının plasental yerleşim bozukluğu gibi sorunların ihtimalini azaltmak için ultrason muayenesi geçirmesi gerekir. Bazen anne adayları, üçüncü üç aylık dönemde, kanama yaşayana kadar plasental yerleşim anomalisine dair hiçbir şeyden şüphelenmez. Hal böyle ise, yatak istirahati erken doğumun önlenmesine yardımcı olur. Ve bazı durumlarda, ultrason muayenesi zaman içinde fetüsün gelişimindeki kusurları ortaya çıkarır ve doğumdan önce düzeltilmesine yardım eder.

Aşağıdaki durumlarda doktora danışın:

• Sırtın alt bölgesinde ağrı ve baskı hissedersiniz ya da o bölgedeki acının şekli değiştiyse
• Sırtınızın alt tarafından veya kalçalarınızdan, pelvise doğru yayılan ağrı veya kramp hissederseniz
• Akıntı varsa, özellikle pembe ve kırmızımsı veya kahverengi gibi görünüyorsa

Gebeliğin 7. Ayında Annenin Sağlık Durumu

Gebeliğin yedinci ayında karında, basenlerde ve popoda yağlanma olabilir. 28. haftada yaklaşık 9 kilo almış olmalısınız. Göğüslerinizdeki damarlar daha net hale gelir. Hamileliğin üçüncü üç aylık döneminde aşağıdaki belirtileri deneyimleyebilirsiniz:

• Sık sık mide ekşimesi, mide rahatsızlığı ve mide spazmları geçirirsiniz.
• Solunum zorlukları yaşarsınız.
• Hızlanan metabolizma nedeniyle, sadece sıcak havalarda değil, aynı zamanda üşüdüğünüzde de sıcak hissedersiniz. Terleme artar.
• Gebeliğin yedinci ayında, anemi gelişebilir.
• Karnınızda çatlak izleri veya uzun kırmızı lekeler görülmeye başlayabilir
• Genel olarak, zayıf uterus kasılmaları (veya yanlış kasılmalar) başlar. Bu kasılmalar çoğunlukla ağrısızdır.
• Bebeğiniz veya doğumunuz hakkında çok gerçekçi rüyalar görebilirsiniz. Bu rüyalar genellikle uyku sırasında ve bebeğinizin hareketlerinde hissettiğiniz rahatsızlıktan kaynaklanır.

Uykusuzluk Çekebilirsiniz

Gebeliğin yedinci ayında karşılaşabileceğiniz bir başka problem uykusuzluktur. Bazen uykuya dalmakta zorluk yaşarsınız, ancak mümkün olduğunca erken uyumanız gerektiğini unutmayın. Uykunuzu almak zorundasınız, hem kendiniz hem de bebeğiniz için.

Hamilelik sırasında uykusuzluk sizin için yorucudur, ama bu başa çıkamayacağınız anlamına gelmez. Temel kural, sakin olmak ve rahatlamaktır. Bebeğinizin de sizinle birlikte bütün gün aktif olduğunu unutmayın, onun da dinlenmeye sizin kadar ihtiyacı var. Meditasyon yapmayı deneyin, uykuya hazırlanırken loş ışıkta vakit geçirmeyi deneyin, yatmadan hemen önce yemek yemeyin; bu bebeğinizi de yoracaktır.

Şişkinlikler Artar

Şişkinliği ve ödemi önlemek için, bir seferde birden fazla su içmeyin, gün boyunca belirli aralıklara yayın ve düzenli olarak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Önleyici bir tedbir olarak, çıplak ayakla toprakta ya da kumda yürümek de yararlıdır; ayaklarınızın altında bulunan önemli baskı noktalarını uyarmak ve damar duvarlarını güçlendirmek sindirimi uyaracak ve ödem atmanızı kolaylaştıracaktır. Sırf şişkinliğiniz var diye, su tüketimini azaltmayın. Su içmek, hem anne hem de bebek için gereklidir.

Terleme Miktarı Artar

Artan kilo ile beraber, daha çok terlemeye başlarsınız. Sağdan sola dönerken bile, daha çok efor sarf ediyorsunuz, bu yüzden utanmayın. Sentetik kumaşlardan yapılmış kıyafetleri hemen bırakmanız ve sadece pamuklu giysiler giymeniz gerekir. Kimyasal deodorantlar kullanmamanız daha iyi olur, ancak doğal maddelere dayalı basit deodorantlar kullanabilirsiniz. Ter kokmayı kimse istemez.

Diyet Değişiklikleri

Araştırmalardan elde edilen verilere göre, yaşayabileceğiniz çinko eksikliği, gebeliğin seyrini olumsuz yönde etkileyebilir. Hamileliğin 7. ayında çinko içeren besinler tüketmeniz önerilir. Bu besinler şunlardır: Ahududu, frenk üzümü, hurma, yağsız sığır eti, tavuk, süt, yumurta, pancar, kereviz, pırasa, domates, patates, sarımsak, fındık, kuru fasulye. Ve en zengin çinko kaynağının buğday kepeği olduğunu da hesaba katmalısınız.

Seks Hayatı

Erken doğum tehlikesi varsa, hamileliğin sonuna kadar cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Cinsel yaşam için herhangi bir tıbbi sakınca yoksa, rahim içi enfeksiyon riskini azaltmak için kondom kullanmalısınız.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.