Akciğer detoksu nasıl yapılır?

Şimdi hemen burnumuzdan derin bir nefes alalım ve birkaç saniye içerde tuttuktan sonra ağzımızdan geri verelim. İşte hayat budur! Yaşamak için en temel ihtiyaç olan nefes alıp verebilmek için akciğerlerimize çok şey borçluyuz. Akciğerlerimiz; bizim solunum yapabilmemizi sağlayan, havadan aldığımız oksijeni kanla karıştırıp dolaşım sistemimizde olan karbondioksiti de dışarı atan organımızdır.

Kalbimizden gelen kirli kan akciğere ulaşıyor, burada bulunan hava keseciklerine geçip dışarıdan alınan temiz oksijenle birleşip gaz değişimi gerçekleşiyor. İşte bu şekilde kalp damarları aracılığıyla oksijen tüm vücudu dolaşıyor. Buradan anladığımız kadarıyla akciğerimiz, bizim temel yaşamsal organımız. Kolumuz, bacağımız, gözümüz zarar gördüğünde yaşam mümkünken, akciğersiz yaşam olası değil. Zira sağda ve solda birer tane bulunan bu akciğerlerimiz çok kolay hasar görür, akciğerle ilgili hastalıklar da yaşam süremizi kısıtlar, konforumuzu düşürür.

İşte bu sebeple akciğerimize tabiri caiz ise gözümüz gibi bakmak, fazla yormamak, onun yükünü hafifletmek gerekiyor. Bu amaçla size akciğer temizleyici detoks tarifleri hazırladım. Arada bir, belli aralıklarla uygulamakta fayda var.

Akciğer detoksu nasıl yapılır?

Detoks, vücudun ya da hedeflenen bir organın toksinlerden, zararlı maddelerden arındırılması demektir. Zira zararlı maddeler, fazladan yük getiren atıklar o organın işleyişini sekteye uğratmaktadır. İşte bu bağlamda yapacağınız akciğer detoksu da tam olarak 2 aşamaya ayrılıyor. Burada birinci aşamamız nefes egzersizleri, ikincisi ise bitkisel detoks programıdır.

Nefes egzersizleri önemlidir!

Akciğerlerimiz nefes alabilmemizi sağladığına göre doğru nefes her şeyden önce gelecektir. Doğru nefes sayesinde daha sakin bir ruh haline sahip olabilir, akciğerlerin oksijen alabilme kapasitesini artırabiliriz. Şöyle ki; akciğerlerimizin aslında kapasitesi 500 mililitredir. Ancak normal bir nefes alma durumunda akciğerlerimize 350 mililitre civarında oksijen dolar. Alamadığımız 150 mililitre ise solunum yollarında kaybolup gider. Ancak eğer doğru nefes alıp vermeyi öğrenirsek, akciğerlerimizin kapasitesini artırabiliriz. Bunun da yolu solunum yollarını temizleyip akciğerlere daha fazla oksijen alabilmektir.

Doğru nefes için nefesimizi burundan alıp ağızdan vermeliyiz. Bunun tam tersi olarak ağızdan nefes alırsak iştahımız açılır, ihtiyacımızdan daha fazla yiyip içeriz ve dolayısıyla da çok kilo alırız. Bu bakımdan nefes egzersizlerini uygulayıp doğru nefes alarak kilomuzu kontrol altında tutabilir hem de akciğerlerimizi temizleyebiliriz. En yaşamsal aktivite olan nefes alıp verme işlemini doğru yapmayı, yani burnumuzdan nefes alıp ağzımızdan nefes vermeyi öğrenip alışkanlık haline getirdiğimizde akciğerlerimizi temizlemenin de ilk aşamasını öğrenmiş oluyoruz. O zaman sıra geldi akciğerlerimizi bitkisel detoksla temizlemeye.

Doğru nefes nasıl alınır?

Doğru nefes demek, nefesinizi burnunuzdan alıp ağzınızdan vermektir. Ancak yıllardır ağızdan nefes alıp vermeye alışmış kişiler için bir anda bunu uygulamak hiç de kolay olmayabilir. Bu doğru nefes alma tekniğini yaşamın tam da ortasına oturtabilmeniz için doğru nefes egzersizlerini sık sık yapın, zamanla alışkanlık haline gelecektir. Doğru nefes teknikleri şu şekildedir:

  • Düz bir zeminde sırtüstü uzanın.
  • Ellerinizi karnınızın üzerine, göğüs kafesinizin bittiği yere koyun.
  • Burnunuzdan nefes alarak içinizde 5’e kadar sayın (yaklaşık 5 saniye sürüyor)
  • Burnunuzdan aldığınız nefesi 2 saniye boyunca içinizde tutun.
  • Yine 5’e kadar sayarak nefesinizi yavaşça ağzınızdan dışarı verin.

Her seans başına 10 kez bu şekilde nefes alıp verin ve günde 3-4 kez bu doğru nefes alıp verme egzersizini uygulayın. Bu sayede “doğru nefes” sizin yaşamınızın bir parçası olacaktır.

Bitkisel detoks uygulamaları

Akciğerlerimizi temizlemek için öncelikle “temiz beslenme” alışkanlığı kazanmak durumundayız. Bunun için toksinleri vücuttan atmaya yardımcı olan bitkisel, doğal besinlerle beslenmemiz gerekiyor. Tamamen doğal besinlerin tüketimi sayesinde tüm vücudumuz ve dolayısıyla da akciğerlerimiz zararlı, fazlalık olan atıklardan kurtulur, temizlenir.

Temiz akciğerler demek, daha sağlıklı nefes alıp vermek, daha uzun ve konforlu bir yaşam sürmek demektir. Aşırı, şekerli, yağlı, tuzlu beslenme, sağlıksız hazır gıdalar, koruyucular, katkı maddeleri, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar bir kişinin akciğerlerini kirletmekte, kapasitesini küçültmektedir. Akciğer detoksunun düzenli olarak uygulanması ve zararlı alışkanlıklardan vazgeçilmesi durumunda akciğerlerin tamamen sağlıklı hale dönmesi değilse bile, çok ciddi anlamda iyileşmesi, temizlenmesi mümkündür. Detoksun uygulandığı dönem içinde kişi zaten kısa sürede farkı görecektir.

Akciğer detoksunda sadece nefes egzersizleri ya da sadece bitkisel beslenme programı değil, her ikisinin birlikte uygulanması önem taşıyor. Yani hem doğru nefes alıp vermek hem de doğal beslenmek bir araya geldiğinde vücuttaki toksinleri atabilmek, akciğerleri temizlemek, akciğer kaynaklı rahatsızlıklardan kurtulmak mümkün olur.

Örnek bir akciğer detoksu

Akciğeri temizlemek için öncelikle soğan, sarımsak ve bal karışımı hazırlamak gerekiyor. Bunun için 5 diş sarımsağı ve yarım soğanı iyice ezin ve içine de 3 yemek kaşığı bal ekleyip karıştırın. Bu karışımı ağzı kapalı bir cam kavanozda 1 gün boyunca bekletin. 1 günün sonunda soğan ve sarımsak parçalarını süzüp geri kalanı günde 3 kez birer tatlı kaşığı şeklinde tüketin.

Sabah aç karnına: Bir su bardağının içine 2 tane tan limonun suyunu sıkın ve 1 yemek kaşığı da akçaağaç şurubunu iyice karıştırıp için.

Kahvaltı olarak: Evde kendiniz sıktığınız ananas, elma ya da greyfurt suyundan büyük bir bardak için. Hazır meyve suları asla olmaz.

Ara öğün olarak: 3-4 tane havucu sıkın ve bir büyük bardak havuç suyu için.

Öğlen yemeği olarak: 1 büyük bardak sebze suyu için (ıspanak, pazı, pancar, maydanoz ya da her hangi bir sebze olabilir, birkaç sebzenin karışımı da olabilir)

Ara öğün olarak: Sadece yeşil sebzelerden oluşan 1 büyük bardak sebze suyu için.

Akşam yemeği olarak: 1 büyük bardak dolusu elma veya ananas suyu için.

Gece uyumadan önce: Bir orta boy kase ılık sebze çorbası için (içinde kesinlikle un, yumurta gibi terbiye malzemesi ya da baklagiller gibi bir besin olmayacak, sadece sebze ve su karışımı)

Bu detoks tarifi kesinlikle size fikir vermek amaçlıdır. Sadece sebze ve meyvelerden, onarlın suyundan ibaret olan bu programı, menüyü siz istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Sıvı odaklı bu beslenme şekli kesinlikle 2, en fazla 3 günden uzun süre uygulanmamalıdır. Akciğer detoksunun en ideal olanı ayda 2 kez 2 gün üst üste uygulanmasıdır. Yani 15 günde 2 gün akciğeri ve tüm vücut sistemini dinlendirmek iyi gelir.

Akciğer detoksu yapacak olanlara öneriler

  • Herhangi bir rahatsızlığı olan, tedavi gören, ilaç kullanan kişiler detoks programına başlamadan önce doktora danışmalıdır.
  • Akciğerlerin temizlenmesi için C vitamini alımı çok önemli olduğundan, özellikle C vitamini yönünden zengin bitkisel besinler tercih edilmelidir.
  • Akciğer detoks programının olmazsa olmazı su tüketimidir. Gün içinde mutlaka en az 2.5 litre su içilmelidir.
  • Süt ve süt ürünleri gibi mukus oluşmasına sebep olan besinlerden kaçınılmalıdır. Zira mukus, soluk borusuna yapışıp nefes almayı güçleştirebiliyor.
  • Zencefil, biber, soğan ve sarımsak gibi mukus salgısını azaltan besinler tüketilmelidir.
  • Antioksidan içeriği yüksek olan yeşil çay gibi bitki çayları tüketilmelidir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.