Acı biberin içeriği obeziteyi azaltabilir

Araştırmacılar obezite karşıtı bir ilacı geliştirmek için acı biberlere baharatlı tadını veren aktif bileşeni kullandılar. Tedavi farelerde başarılı sonuçlar verdi.

Kapsaisin biberlerin acı olma sebebi.

Bu bileşenin ağrıları azaltan özellikleri var ve sinir sistemimizin çevresel kısmı ile etkileşime giriyor.
Bu da araştırmacıların onu romatoid artrit ve çeşitli sinir hastalıkları için potansiyel bir ilaç olarak test etmelerine sebep oldu.

Son zamanlarda yenilikçi çalışmalar onun daha fazla sürpriz faydaya sahip olabilecek bir bileşen olduğunu ortaya koyuyorlar.

Hatta bazıları bu molekülün meme kanseri hücrelerinin bölünmelerini başarıyla durdurabildiğini ortaya koydular.

Şimdi ise yeni bir çalışma kapsaisinin sağlıklı etkilerine bir madde daha ekliyor. Bileşen farelerde başarıyla obezite tedavisinde kullanılacak bir ilacın gelişiminde kullanılmış.

Laramie’deki Wyoming Eczacılık Okulu Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Baskaran Thyagarajan, metabocin adlı bir ilaç yarattı ve bu ilaç kapsaisini 24 saat içerisinde yavaş yavaş salıyor.

Dr. Thyagarajan ve meslektaşları metabocinin etkilerini farelerde test etmişler ve bulgularını yıllık Beslenme Davranışları Çalışmaları Topluluğu toplantısında paylaşmış.

Çalışmanın özeti aynı zamanda Biophysical Journal’da da yayınlanmış.

Metabocin Obeziteyi Neden Azaltıyor?

Araştırmacılar metabocini yüksek yağlı bir beslenme ile beslenmiş olan farelere oral yoldan vermişler. Ayrıca bu kemirgenlerin kan plazma düzeylerini de karaciğer ve böbrek fonksiyonları gibi metabolik sağlık işaretleri için değerlendirmişler ve farelerin tansiyonlarını da ölçmüşler.

Doktor ve ekibi metabocinin kilo verdirici etkisini kapsaisinin TRPV1 adlı reseptörler üzerinde yarattığı etki nedeniyle sağlayabileceğini düşünmüşler.

Bu reseptörlerin büyük bir miktarı yağ hücrelerinde bulunuyor ve TRPV1 reseptörlerini aktif hale getirmek beyaz yağ hücrelerinin fazla kalorileri depolamak yerine yakmalarını sağlayabilir.

Ayrıca ilacın uzun vadede faydalı olup olmayacağını görmek ve uzun süreli kullanımının bir yan etki yaratıp yaratmayacağını da test etmek istiyorlar.

Metabocin Etkili ve Güvenli Görünüyor

Dr. Thyagarajan bu konuda şöyle diyor: “Kan şekerinde ve kolesterol düzeyinde, insülin tepkisinde ve karaciğer yağlanması hastalığı belirtilerinde iyileşme işaretleri gördük. Fareler için güvenli ve tolere edilebilir olduğu kanıtlandı. Metabocini anti-obezite tedavisinde güçlü bir araç olarak geliştirmek bu sorunla mücadele edenler için yardımcı olacak sağlam bir strateji için umut veriyor”.

Fareler ilacı 8 ay boyunca almışlar ve bu süre içerisinde kilo kaybı sağlanırken herhangi bir yan etki görülmemiş.

Ancak bu araştırma diyet yapanların kilo vermek için bir an önce acı biber yemeleri gerektiği anlamına gelmiyor. Hatta kapsaisinin mide tarafından o kadar kolay emilmediğini ve bu nedenle ilaç kadar etkili olmayacağını belirtiyorlar.

Buna ek olarak ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüleri kurumu, bu bileşenin ağır tüketiminin nekroz, ülser ve karsiyogenez ile bağlantılı olabileceğini belirtiyor.

Yine de kapsaisini ana aktif bileşeni olarak kullanan bir ilaç obeziteyi uzak tutmayı sağlayabilir.
Araştırma ekibi bu konuda şöyle diyor: “Çalışmamız oral yoldan metabocinle beslenmenin güvenli olduğuna ve farelerde yan etkiler yaratmadığına dair çekici bir klinik öncesi veri ortaya koyuyor. Bu veriler metabocinin insanlarda obeziteye karşı klinik kullanımı için değerliler”.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.