Şıklığın Aranan Adresi: Takım Elbise ve Smokin Modelleri
Hemen her erkek, hayatının özellikle de belirli dönemlerinde zorlu bir alışveriş göreviyle karşı karşıya kalıyor. Mesela, hayatının en özel günü için smokin seçmek… Veyahut şık bir iş organizasyonuna uyum sağlayan bir takım elbise bulmak… Bu alışveriş yakın bir tarihte olmasa dahi her beyefendinin, takım elbise ve smokin arasındaki farkları ve stil ipuçlarını bilmesi gerekiyor.
Erkek giyiminde karizmatik ve centilmen görünüm için ilk tercih olan takım elbise ve smokin modelleri, özel günlerin ve resmi davetlerin yegane kurtarıcıları oluyor. Öte yandan erkek takım elbise ve smokin modellerini taşımak, özel bir yaklaşıma ve incelikli kombinlere ihtiyaç duyuyor. Öyle ki beden ve kalıp seçimi, tarzınıza uygun modelleri bulma, doğru renkte karar kılma ve aksesuar seçimi derken, göz alıcı görünüme giden yolda aşmanız gereken birçok engel bulunuyor.
Erkek modasında zamanın ötesinde bir görünüm sergileyen takım elbise ve smokin modelleri her erkeğe güvenilir, karizmatik ve nefes kesici bir görünüm kazandırıyor. Peki, erkek giyiminde bu denli önemli bir yere sahip olan takım elbise ve smokin modellerinin arasındaki farkı ve bu kıyafetlerin püf noktalarını biliyor musunuz? Buyurun, birlikte keşfedelim!
1. Takım Elbise vs Smokin
Takım elbise ve smokin modellerinin her ikisi de klasik stile sahip kıyafetler olarak kabul ediliyor. Ancak smokin genellikle balo ve devlet kurumlarında gerçekleştirilen resmi davetler için tercih ediliyor. Bununla birlikte damatlık olarak düğünlere de eşlik edebiliyor. Takım elbise modelleri ise iş görüşmelerinden kokteyllere ve düğünlere kadar daha geniş yelpazede kullanılabiliyor. Smokin ve takım elbise seçeneklerini ilk izlenimde ayırt etmek zor olsa da iki modelin arasında birtakım temel farklar bulunuyor.
Takım Elbise ve Smokin Arasındaki Farklar |
||
Takım Elbise |
Smokin |
|
Kumaş |
Takım elbisenin tamamı aynı kumaştan üretiliyor. Genellikle mat bir görünüm sunuyor. | Smokinin ceket yakasında ve pantolon kenarlarında saten detaylara yer veriliyor. |
Gömlek |
Standart yaka veya İtalyan yaka gömlekler tercih ediliyor. Fakat takım elbisenin tarzına göre değişiklik gösterebiliyor. | Gömlek rengi daima beyaz oluyor. Kanat yaka veya balenli klasik yaka kullanılıyor. Smokin gömleği ince pileli şekilde tasarlanıyor. Fransız manşeti kol tasarımı yarı resmi smokinlerde standart olarak kabul ediliyor. |
Ayakkabı |
Klasik, loafer, Oxford veya spor ayakkabı ile kullanılabiliyor. | Saten detaylara uyum sağlaması için parlak rugan ayakkabı tercih ediliyor. |
Yelek ve kuşak |
Kuşağa yer verilmiyor. Yelek ise kişinin tercihine göre kullanılabiliyor. | Yelek ve kuşaktan birine mutlaka yer veriliyor. |
Aksesuar |
Kol düğmesi, kemer, cep mendili, çiçek veya kol saati kullanılabiliyor. | Kol düğmesi, pantolon askısı, cep mendili ve kol saati kullanılabiliyor. |
Mekan |
Resmi ve gündelik tüm mekanlara uyum sağlıyor. | Yalnızca damatlık olarak veya resmi mekanlarda kullanılıyor. |
Saat |
Günün her saati giyilebiliyor. | Yalnızca akşam saatlerinde tercih ediliyor. |
2. Smokin Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Kendi düğününüz için damatlık modelleri bakıyor veya katılacağınız resmi davet için şık bir görünüm arıyorsanız smokin modellerini tercih edebilirsiniz. Fakat tüm kıyafetler gibi smokinler de farklı stil ve renklerde tasarlanıyor. Bu nedenle smokin ve damatlık seçerken dikkat etmeniz gereken bazı faktörler bulunuyor.
2.1. Kumaş Seçimi
Smokin modellerinde genellikle yün ve pamuklu kumaş kullanılıyor. Yün, soğuk kış günlerinde sıcak tutması ve sıcak ortamlarda nefes alabilen yapısıyla terletmemesi sayesinde en çok tercih edilen smokin kumaşları arasında yer alıyor. Pamuklu smokinler ise genellikle yaz ve sıcak bahar aylarında tercih ediliyor. Smokin modeli seçerken öncelikli olarak kullanacağınız mevsime uygun bir kumaş tercihinde bulunmanız gerekiyor.
2.2. Düğme Sayısı
Smokin seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise düğme sayısı. Smokin ceketlerinde genellikle bir veya iki adet düğme bulunuyor. Bunun yanı sıra bazı modellerde üç veya daha fazla düğmeye de yer verilebiliyor. Smokinle klasik ve zamansız bir bir görünüm elde etmek istiyorsanız, bir veya iki düğmeli ceketleri tercih etmelisiniz. Daha modern bir görünüm için üç veya daha fazla düğmesi olan modellere yönelebilirsiniz. Ancak bu modellerde alt düğmeyi açık bırakmayı unutmamalısınız.
2.3. Ceket Kuyrukları
Geçmiş yıllarda smokin ceketlerinin kuyruklu olması makbul olsa da günümüzde kuyruklu ceketler pek tercih edilmiyor. Bu noktada kendi tarzınıza veya partnerinizin stiline göre hareket edebilirsiniz.
2.4. Kuşak ve Yelek
Ne kadar karizmatik ve göz alıcı görünseniz de kuşak veya yelek olmadan sahip olduğunuz görünüm, smokin şıklığı olarak adlandırılmıyor. Bu nedenle kuşak ve yelekten birini seçerek, smokin kombininizde bu parçaya muhakkak yer vermeniz gerekiyor.
3. Takım Elbise Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Erkek giyim modası, tüm ortamlara uyum sağlayan farklı renk ve stil unsurlarına sahip takım elbise modelleriyle her sezon göz dolduruyor. Takım elbise modelleri farklı kalıplarda (slim fit, regular fit, classic fit vb.) üretilse de genel olarak üç ana stile dayanıyor: Amerikan, İtalyan ve İngiliz. Gelin, takım elbise ve takım gömleği seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini birlikte inceleyelim!
3.1. Kesim Şekli
Amerikan kesim takım elbiseler daha geniş vücut tipleri için tasarlanıyor. Ceket tasarımında genellikle üç düğme bulunuyor fakat iki düğmeli modellere de yer veriliyor. Amerikan kruvaze takım elbise modelleri, tarzına önem veren fit yapılı beyefendiler arasında bir hayli popüler. Avrupa veya İtalyan tarzı takım elbiseler ise tipik olarak daha dar kesimli ve iki düğmeli oluyor. Bu takım elbiseler ince yapılı erkeklere daha iyi uyum sağlıyor.
İngiliz tipi takım elbise modelleri, askeri üniformalardan ilham alarak tasarlanıyor. Vücudu saran fakat hareket kabiliyetini sınırlamayan İngiliz tarzı takım elbise modellerinde genellikle ceketler daha uzun, düğmeler el yapımı ve pantolonlar ise pileli tasarıma sahip oluyor. Dolayısıyla bu modeller, giyen kişiye daha ağırbaşlı ve otoriter bir görünüm kazandırıyor. İngiliz tarzı takım elbise modelleri hemen her vücut tipine uyum sağlama eğiliminde olsa da atletik vücut tipine sahip kişilerde daha ideal bir görünüm yakalıyor.
3.2. Gömlek Seçimi
Erkek gömlek modellerinin hepsi takım elbiseler için uygun olmayabiliyor. Öncelikle takım elbisenin kesimine, rengine ve dokusuna göre gömlek seçmek gerekiyor. Beyaz gömlek modelleri birçok takımla uyum sağlasa da bazı renklerin içinde çiğ bir görünüm yaratabiliyor. Spor takım elbiseler ise polo yaka tişörtler veya triko kazaklarla daha modern ve şık bir görünüme ulaşabiliyor. Ayrıca takım elbiselerle birlikte giyilen gömleklerin yaka tasarımının düğmesiz olması gerekiyor.
3.3. Ceket Kol Uzunluğu
Takım elbise ceketinin kol uzunluğunun bilek hizasında olması öneriliyor. Bununla birlikte kol uzunluğunun gömleğin kolundan bir-iki santim kısa olması da en önemli püf noktalar arasında bulunuyor.
3.4. Pantolon Seçimi
Pantolonun belinin çok dar olmaması gerekiyor. Giyerken iki parmağınızı belinize rahatça yerleştirebildiğinizden emin olmalısınız. Bunun yanı sıra takım elbise pantolonunun hafifçe daralan bir paçaya sahip olması daha şık bir görünüm oluşturuyor.
Özel günlerinize anlam katacak smokin ve takım elbise modellerini Kiğılı ayrıcalığıyla keşfetmeye hazır mısınız? Kaliteden ödün vermeyen göz alıcı smokin ve takım elbise modellerini Kiğılı mağazalarında ve Kiğılı online satış noktalarında bulabilirsiniz! |