Kırlangıç Otu Nedir, Ne işe Yarar?
Latincesi Chelidonium majus olan kırlangıç otu, haşhaşgiller familyasına ait sarı çiçekli bir bitkidir. Çok yıllık bu bitki genelde bahçede veya otlakta kendi başına çoğalır ve boyu yaklaşık 30 ila 120 cm arasındadır. Kırlangıç otu, organik madde bakımından zengin toprakları sevse de genelde her tür toprakta büyüyebilir. Bitki, kalın köklere sahip olmakla birlikte ince, zayıf ve hafif tüylü bir gövdeye sahiptir.
Kırlangıç otu, alternatif tıpta uzun yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olarak kullanılan bir bitkidir. Bununla birlikte bitkinin özsuyu toksik olduğu için bitkiyi tıbbi amaçlarla kullanırken dikkatli olmak gerekir.
Kırlangıç otu, bazı cilt sorunlarının yanı sıra sindirim sorunlarına yardımcı olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle karaciğer ve safra kesesiyle ilgili sorunlarda spazmlar nedeniyle kaynaklanan ağrılarda etki edebilmektedir. Bununla birlikte kırlangıç otunun, yardımcı diğer bitkilerle birlikte kısa süreli kullanıldığında daha fazla etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.
Kırlangıç Otu Ne İşe Yarar?
Kırlangıç otu, cilt sorunlarından sindirim sistemiyle ilgili sorunlara kadar çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olarak yüzyıllardır geleneksel olarak kullanılan bir bitkidir. Kırlangıç otunun sağlık üzerinde sağladığı düşünülen faydalardan bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.
Kanser karşıtı etki gösterebilir
Kırlangıç otu, kanser karşıtı etkiler gösterebileceği düşünülen bir bitkidir. Bu bitkinin, bazı kanser türlerinde hayatta kalma oranlarını arttırabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bununla birlikte bu araştırmalardan elde edilen sonuçların kesin olmadığını ve kırlangıç otunun kansere karşı ne derece etkili olduğunun bilinmediğini unutmamak gerekir.
Karaciğer ve safra kesesi sağlığını destekleyebilir
Kırlangıç otunun arındırıcı etkilerinin, karaciğeri temizlemede etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle vücuttan toksinleri atmak için yardımcı olarak kırlangıç otu kullanılabilir. Bu bitki aynı zamanda safra kesesinin daha düzgün çalışmasına yardımcı olabilir.
Sindirimi rahatlatabilir
Kırlangıç otunun mide bulantısı, şişkinlik ve ağrı gibi sindirim sorunlarına da iyi gelebileceği düşünülmektedir. Kırlangıç otu takviyeleri, sindirimi rahatlatarak ağrıların azalmasına yardımcı olabilir.
Cilt sorunlarının tedavisinde kullanılabilir
Kırlangıç otu, topikal olarak kullanıldığında siğil gibi cilt sorunlarının tedavisinde etkili olabilir. Kırlangıç otu aynı zamanda egzama ve sedef hastalığı gibi kronik cilt sorunlarının tedavisine de yardımcı olabilir.
Göz rahatsızlıklarını hafifletebilir
Kırlangıç otunun en önemli kullanım alanının göz rahatsızlıklarını iyileştirmek olduğu söylenebilir. Kırlangıç otu, uzun yıllar boyunca göz rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olarak kullanılmış olsa da bitkinin özsuyunun göze olduğu gibi temas ettirilmemesi önemlidir. Aksi halde gözde tahriş ve istenmeyen diğer etkilerle karşılaşılabilir.
Kırlangıç Otu Nasıl Yetiştirilir?
Kırlangıç otu neredeyse her toprakta kolayca yetiştirilebilen bir bitkidir. Genellikle yarı veya tam gölgeli yerleri seven bu bitki, nemin yeterli olduğu yerlerde güneşli bölgelerde de yetişebilmektedir. Çok yıllık olan kırlangıç otu, dikkat edilmediğinde istilacı bir yayılım gösterebilmektedir.
Kırlangıç otunu tohumdan yetiştirmek mümkündür. Bununla birlikte bitkinin çimlenmesi yavaş ve düzensiz olduğu için filizlenmenin gerçekleşmesi bir yıl kadar zaman alabilir.
Kırlangıç otunu bahçede yetiştirebileceğiniz gibi saksıda da yetiştirebilirsiniz. Bitkiye saksıda bakacaksanız, tek bir saksının içerisine birden fazla tohum yerleştirebilirsiniz. Ancak filizlenen tohumları ayrı bir saksıya alarak filizlenmeyen tohumların gelişimini desteklemeyi ihmal etmemelisiniz.
Kırlangıç otunu bahçede yetiştirmeyi düşünüyorsanız, bu bitkinin istilacı olduğunu unutmamalısınız. Kırlangıç otunun tohumları, karıncalar tarafından taşınarak yayıldığı için bitki, istenmeyen yerlere kolayca yayılabilir. Bu nedenle bitkinin yayılmasını önlemek için tohumlarının yayılmasını engellemelisiniz.
Kırlangıç otu tohumlarının yayılmasını engellemek için kökleriyle uğraşırken eldiven giymeyi unutmamalısınız. Bitkinin özsuyu cildi tahriş edebileceğinden eldiven giyilmesi ve özsuyla temas edilmemesi önemlidir.
Kırlangıç Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Kırlangıç otu daha çok çay olarak tüketilen ve bu şekilde zararı olmayan bir bitkidir. Kırlangıç otu çayı hazırlamak için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kırlangıç otu ile 250 ml su yeterli olacaktır. Çayı hazırlamak için önceden kaynatılmış suyun içine kırlangıç otunu atabilir ve 10 dakika kadar bekletebilirsiniz. Ardından çayı süzerek hemen tüketebilirsiniz.
Kırlangıç Otunun Zararları
Kırlangıç otu, zehirli bir bitki olmakla birlikte kurutulduğu zaman toksisitesi büyük ölçüde azalmaktadır. Bununla birlikte aşırı dozda kırlangıç otu kullanmak, baş dönmesi ve mide kramplarının yanı sıra karaciğer toksisitesine yol açabilir. Bu nedenle karaciğer hastalığınız varsa veya hamileyseniz, kırlangıç otundan uzak durmalısınız.
Kırlangıç otu, yenilebilir bir bitki olmadığı için tüketilmemesi gerekir. Bununla birlikte kırlangıç otu, alternatif tıpta bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olarak kullanıldığında bazı yan etkilere neden olabilir.
Kırlangıç otu, topikal olarak kullanıldığında aşağıdaki yan etkilerin görülmesine neden olabilir:
- Kırlangıç otu alerjisi olan kişilerde ciltte döküntü gibi alerjik belirtilere rastlanabilir.
- Bitkiye dokunulduğunda kontakt dermatit oluşabilir.
- Bitkinin özsuyu, ciltte yaralara ve yanıklara yol açabilir.
- Bitkinin gözlerle teması halinde gözlerde tahriş olabilir.
Kırlangıç otu, sindirim yoluyla tüketildiğinde aşağıdaki yan etkilere yol açabilir:
- Ağızda yanma, mide bulantısı veya kusma
- Mide yanması
- İshal
- Solunum yolunda tahriş
- Bitkideki alkaloidler nedeniyle uykusuzluk
- Safra yollarının tıkanması
- Hepatit
- Böbrek veya karaciğer hasarı
Hamilelerin ve emziren kadınların kırlangıç otunu hiçbir şekilde kullanmamaları gerekir. Ayrıca bu bitki, çocuklarda alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğinden çocukların da bitkiden uzak durmaları iyi olacaktır.