Sabahları Gözlerim Neden Çapaklı Oluyor?
Her sabah uyandığınızda güne başlamaya hazır oluyorsunuz ve kalkıyor, gözlerinizi ovalıyorsunuz. Bunu çapakları temizlemek olarak da görseniz, gözlerinizden uykuyu atmak olarak da görseniz, gözlerinizde uyurken oluşan bir tür birikimi temizlemiş olursunuz.
Evet bu genelde pek hoşa giden bir şey değildir fakat bir amacı da vardır. Göz çapakları sadece uyku nedeniyle olmaz ve bazen bir enfeksiyonun veya gözlerinizde bir problem olduğunun da işaretidir. Göz çapaklarının ne anlama geldiklerine dair kısa bir değerlendirme yapalım.
Göz Çapaklarına Ne Sebep Olur?
Göz çapaklarına sebep olabilen bir kaç faktör vardır. Bu çapaklar gözlerin kenarlarında meydana gelirler ve hatta bazen kirpiklerin birbirlerine yapışmalarına bile sebep olabilirler.
Uyku
Uyuduğunuzda oluşan göz çapakları gözü temiz tutmakla alakalıdırlar. Gün içerisinde sık sık göz kırpar, böylece kirleri, pislikleri, artık derileri ve akıntıları temizleriz. Ancak uyurken göz kırpmadığımız için tüm bu salgılar, yağ, kirler ve deri hücreleri gözlerin kenarlarında birikir.
Uyurken her şey tıkanır ve kurur, dolayısıyla çapaklar ortaya çıkarlar. Bu genelde doğal bir süreçtir ancak başka şeylere işaret ettiği de olur.
Alerjiler
Mevsim alerjilerine eğiliminiz varsa, muhtemelen sabahları kaşıntılı, kırmızı ve şişmiş gözlerle uyanırsınız ve üzerlerinde çapaklar da olabilir. Alerji olduğu zaman bedeniniz alerjenleri temizlemek için fazladan mukus üretir. Bu fazla akıntı ise bazen o kadar çok olabilir ki, gözleriniz birbirine yapışmış gibi hissettirebilir.
Polenlerden toza kadar pek çok şey gözlerinizdeki alerjileri tetikleyebilir. Toz da olsa hayvan alerjisi de olsa, kaşıntılar, kızarmalar ve inflamasyon oluşur ve bunun yanında mukus akıntısı ile gözlerde acıma da ortaya çıkabilir.
Fayda sağlayabilecek şeylerden birisi yatmadan önce duş almaktır. Gün içerisinde üzerimizde toz, polen ve diğer alerjenleri toplarız ve bu nedenle saçlarınız ile yüzünüzü yıkamak onları üzerinizden atmaya yardımcı olur.
Soğuk kompres ve reçetesiz bazı göz damlaları da yardımcı olabilir ancak inflamasyon ve akıntılar daha kötü hale gelirlerse doktorunuza danışmayı unutmamalısınız. Göz önünde tutulması gereken daha şiddetli belirtiler arasında şişmiş göz kapakları, sarı ve yeşil akıntılar bulunuyorlar ve bunlar bakteriyel veya viral göz iltihabının işareti olabilirler.
Konjunktivit
Göz nezlesi olarak da bilinen konjunktivit, sık sık okul çocuklarında görülen çok bulaşıcı bir rahatsızlıktır ancak hem çocukları hem de yetişkinleri aynı şekilde etkiler. Rahatsızlık gözün beyaz kısmında kızarma ile kendini gösterir. Ayrıca akıntılar da daha yapışkan olurlar. Eğer bakteriyelse akıntılar daha sarı ve yeşil renkte olurlar, viralse daha az renk olur.
Konjunktivit çok bulaşıcı olduğundan dolayı kaparsanız davranışlarınıza dikkat etmeniz gerekir. Gözlerinizi ovalamayın ve bir başkasının elini sıkmayın. Düzenli olarak ellerinizi güzelce yıkayın ve evdeki diğer insanlar ile havlu paylaşımı yapmayın.
Ayrıca viral ve bakteriyel konjunktivit arasında çok fazla ortak belirti olduğundan tedavi seçenekleri için doktorunuza danışmanız en doğrusu olur.
Çapakları Temizlemek İçin Gözleri Ovalamak Güvenli Midir?
Uyandığınızda çapakları temizlemek için onları ovalamak oldukça normaldir. Ancak farklı bir yaklaşım daha doğru olabilir. Ilık suya batırılmış bir havlu kullanarak gözlerinizdeki çapakları almak çok daha güvenli ve kolay bir yoldur. Gözlerinize dokunmanızı engeller ve böylece bakteri bulaştırma riskini ortadan kaldırmış olursunuz.
Bu yaklaşım özellikle fazla akıntı varsa ve bir rahatsızlığa sahipseniz daha önemlidir.
Göz Çapakları İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Aşağıdaki belirtilerden bir tanesine sahipseniz doktorunuza görünmeniz çok daha doğru olabilir:
- Sarı ve yeşil akıntılara sahip olmak
- Gözlerinizde ağrı olması
- Göz kapaklarında şişme olması
- Işığa karşı hassasiyet
- Normal olmayan bulanık görme
Ortak belirtilerden dolayı en iyi teşhis ve tedavi seçenekleri için doktorunuzun denetiminde olmanız önemlidir.