Ağız Bakım Sağlığı İçin Oil Pulling Yöntemi

Oil pulling, aslında düşündüğünüz kadar yeni olmayan bir uygulama değildir. Ancak, son birkaç yıldır trend olması ile evde ağız ve diş sağlığını destekleyici bir uygulama olarak popülerliği kesinlikle artmıştır. Kökenleri Güney Asya ve Hindistan’da olan bu uygulama; Hindistan cevizi yağı gibi yağların ağız içinde gezdirilerek dişlerin arasında “pulling” süreci olarak tanımlanır. Peki, bu kadar popüler olmasının nedeni nedir? Oil pulling gerçekten işe yarıyor mu?

Hindistan Cevizi Yağı ile Oil Pulling

Hindistan cevizi yağı ile oil pulling; ağız ve diş sağlığını korumak için 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağının ağzın içinde döndürülmesidir. Yağ, diş etlerinden geçebilmesi için dişlerin arasından çekilmelidir.

Yağın ağızda çalkalanması için gereken süre 60 saniye ile 10-15 dakika arasında değişmektedir. Pulling işlemi; susam yağı, zeytinyağı veya ayçiçek yağı gibi diğer bitkisel yağlar ile de yapılabilir.

İnternet sayesinde son yıllarda popülerlik kazanmış olsa da, aslında yüzlerce yıldır uygulanan bir uygulamadır. Asya’daki geleneksel Ayurveda tıbbı, bu uygulamayı çok uzun bir zamandır önermektedir.

Oil Pulling Faydaları Nelerdir?

Oil pulling, ağız ve diş sağlığına çeşitli şekillerde katkı sağlayabilir. İlk olarak, toksinleri ağızdan ve ağız boşluklarından “çektiği” söylenir. Ayrıca; diş eti iltihabı, periodontitis ve ağız kokusu dahil olmak üzere bir dizi ağız sağlığı sorununu iyileştirdiği bildirilmiştir.

Oil pulling uygulamasının; dişleri, diş etlerini ve çeneyi güçlendirdiği, ayrıca diş çürümesini, boğaz kuruluğunu ve dudakların çatlamasını engellediği de söylenmektedir. Plaktaki bakterileri ortadan kaldırdığı iddia edildiğinden, diş etlerindeki iltihabı azaltmayı da vaat etmektedir. Bazı uygulayıcılar, dişleri beyazlatabildiğini bile öne sürmektedir.

Bugüne kadar oil pulling uygulamasının; kronik migren ve kronik yorgunluktan alerji ve astıma kadar uzanan sistematik hastalıkları iyileştirdiği iddia edildi. Bazı kaynaklarda, kalp hastalığının önlenmesine yardımcı olduğu bile öne sürülmüştür.

Oil Pulling Gerçekten İşe Yarıyor Mu? Güvenli Mi?

Pek çok alternatif tıbbi uygulamada olduğu gibi, birçok insan oil pulling uygulaması ile ilgili olumlu şeyler söylemektedir. Bununla birlikte, ağız sağlığı yararlarını özetleyen güvenilir bilimsel çalışmaların bulunmadığı da bilinmelidir.

Oil pulling ile ilgili bilinen sağlık riskleri yoktur. Bu nedenle, bunu önerecek bir kanıt olmasa da hindistancevizi alerjiniz olmadığı sürece size zarar veremez.

Ancak unutmayın; oil pulling düzenli fırçalama, diş ipi kullanma ve durulamanın yerini alamaz ve almamalıdır. Bazı araştırmalar hindistancevizi yağı çekme uygulamasının gargara kullanmak kadar etkili olduğunu öne sürse de, uzmanlar, plak ve diş eti iltihabını azaltmak için florürlü ağız çalkalamanın ağız sağlığı yararlarını vurgulamaktadır.

Bununla birlikte; oil pulling, günde iki kez fırçalama ve diş ipi ile birleştiğinde bakterileri öldürmeye yardımcı olur ve sağlıklı bir gülümsemeyi destekler.

Denemeden Önce Diş Hekiminize Danışın

Oil pulling, diğer ağız sağlığı alışkanlıkları ile birleştirildiğinde ağız sağlığını iyileştirme potansiyeline sahiptir. Ağzınızı düzenli olarak durulamak tükürük üretimini uyarabilir, bu da bakterilerle savaşır ve lekeleri azaltır.

Ancak oil pulling, herkes için en iyi seçenek olmayabilir. Tekniği her derde deva olarak veya bilimsel olarak kanıtlanmış uygulamaların yerine kullanmaya çalışırsanız, beklediğinizden daha fazla çürük ile karşılaşabilirsiniz.

Oil Pulling Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  • Dişlerinizi fırçalamak yerine kullanmayın.

Dişlerinizi fırçalamak yerine oil pulling yapmayı destekleyecek yeterli kanıt bulunmuyor. Uzmanlar, bu uygulamanın ağız bakterilerini azaltmak veya plakları çıkarmak için kanıtlanmış bir alternatif olmadığı konusunda uyarıyor. Uzmanlar ayrıca, diş eti hastalıkları ve diğer diş tehlikeleriyle savaşmak için yalnızca onaylı gargaraların kullanılmasını öneriyor.

  • Oil puling diş tedavisine ek bir tedavi olarak kullanılmaz.

Oil pulling, diş fırçalamanın yerine kullanılmamalıdır. Ancak diş fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara kullanımına ek olarak ek diş hijyeni uygulaması olarak kullanılabilir. Diş sağlığı rutininize eklemeden önce lütfen diş hekiminizle konuşun.

İnternette bu kadar popüler olan ve faydalı olduğu belirtilen bir uygulama ile ilgileniyorsanız, muhtemelen denemenizde herhangi bir sakınca olmayacaktır. Ancak, öncesinde bazı ipuçlarını aklınızda tutun:

  • Fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın

Dişlerinizi her gün diş ipi ile temizleyin ve her zamanki gibi günde iki kez fırçalayın. Oil pulling, bu ağız bakım yöntemlerinin yerini almaz, sadece ek bir uygulamadır.

  • Hindistan cevizi yağı tercih edin

Hindistan cevizi yağı, yararlı anti-mikrobiyal maddelere sahip laurik asit içerdiğinden, susam ve ayçiçek yağlarına göre hafif bir avantaja sahiptir.

  • 1 yemek kaşığı kullanmak yeterlidir

Yüksek miktarda yağ kullanmaya çalışırsanız, erken tükürebilir veya yutabilirsiniz.

  • İlk denemede 5 dakika yeterlidir

Yeni olan her şeyde olduğu gibi, oil pulling uygulamasına alışmak da zaman alır. İlk denemede 5 dakika ile başlayın ve 20 dakikaya gelmek için kademeli olarak arttırın. İlk başta çok uzun süre dayanmaya çalışırsanız, çenenizi yorabilirsiniz.

  • Kötü nefesi düzeltebilir

Oil pulling, iyi bakterileri öldürmeden ve ağzınızı kurutmadan tükürüğünüzün bakterileri dağıtma çabalarını destekleyebilir. En az üç ayrı klinik çalışma, düzenli uygulamanın ağız kokusundan sorumlu bakterileri öldürebileceğini bulmuştur.

Ağzı kurutan ve ağız kokusunu daha da kötüleştiren gargaradan farklı olarak, oil pulling sağlıklı bir ağız mikrobiyomunu destekler.

Sağlık Riskleri Var Mı?

Oil pulling, bilinen hiçbir yan etkisi olmayan nispeten güvenli ve basit bir işlemdir. Ancak, şu potansiyel riskleri aklınızda bulundurun:

  • Oil pulling sırasında boğulursanız, yağ ciğerlerinize girebilir ve nadir durumlarda lipid pnömonisine neden olabilir. Bu nadirdir, ancak küçük çocuklara önerilmemesinin nedeni budur.
  • indistan cevizine veya diğer hindistancevizi ürünlerine alerjiniz varsa, hindistancevizi yağı ile uygulama yapmamalısınız.
  • Pulling bittikten sonra yağı yutkmak, kan dolaşımınızdaki toksinleri yutmanıza neden olmaz, ancak midenizi rahatsız edebilir. Tükürdüğünüzden emin olun, asla yutmayın.

 

 

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.