Saçları Sağlıklı Tutmak İçin Yemeniz Gerekenler
Saç dökülmesinin pek çok farklı sebebi olabilir. Günlük stresin çok fazla olması veya diyabet gibi daha ciddi problemlerin olması gibi sağlık problemlerinden de kaynaklanabilir. Genetik olabilir, yaştan da kaynaklanabilir.
Ancak bazen saç dökülmesinin sebebi dışarıda değil, beslenme şeklindedir.
Eğer başka bir sebebe bağlı değilmiş gibi görünen bir saç dökülmesi yaşıyorsanız, saç dökülmenizin sebebi belli besinler bakımından yetersiz değerlere sahip olmanız olabilir. İhtiyacınız olan besine bağlı olarak belli gıdalar bu problemi çözmeye yardımcı olabilirler.
Daha sağlıklı ve kalın saç tellerine sahip olmak için ihtiyaç duyabileceğiniz gıdalara ve yemeklere bir göz atalım.
Sağlıklı Saçlar İçin Gerekli Olan Gıdalar
Aşağıda saçların en sağlıklı şekildee olmaları ve çok dökülmeden doğru şekilde gelişmeleri için gerekli olan bazı önemli vitamin ve mineraller var.
A Vitamini
A vitamininin genelde gözler için önemli olduğunu düşünürüz ancak bu vitamin saç sağlığında da rol oynar. Saç gelişimine yardımcı olmasının yanında kafa derisini nemli tutan sebum üretiminde de kullanılır.
B Vitaminleri
Tüm B vitaminleri saç gelişiminde önemlidirler ancak özellikle biyotin bazı insanlarda çok önemlidir. Biyotin beden boyunca gıda taşınmasına yardımcı olur ve saç derisine de belli gıdaları taşır.
C Vitamini
Bu vitaminin antioksidan özellikleri vardır ve bu nedenle C vitamini saçları serbest radikallerden koruma konusunda yardımcı olur. Buna ek olarak C vitamini beden tarafından kolajen üretiminde kullanılır ve bu protein saçların yapısında kullanılır.
D Vitamini
Bağışıklık sistemi için temel olan D vitamini, saç gelişimi konusunda da önemlidir. D vitamininin düzeylerinin düşük olması özellikle alopesi gibi büyük saç kayıpları ile bağlantılıdır.
E Vitamini
C vitaminine benzer şekilde E vitamininin de antioksidan özellikleri vardır ve saç gelişimini destekler. E vitaminini almanın saç gelişimi ile doğrudan ilgisi vardır.
Çinko
D vitamini gibi çinkonun da saç kaybı ile bağlantısı vardır. Bu mineral hem saç dokusu gelişiminde hem de tamirinde rol oynar. İlginç şekilde çok fazla çinko almanın da saç kaybı ile bağlantısı vardır ve bu nedenle takviye alırken dikkatli olmak gerekir.
Demir
Demir eksikliği bir anemi şeklidir ve aneminin belirtilerinden bir tanesi de saç kaybıdır. Demir oksijen taşıyan alyuvar hücrelerinde rol oynar. Demir bitkisel kaynaklardan gelebilse de, bunlar hayvansal gıdalardan gelen demir kadar iyi emilmeyebilirler.
Saç Kaybını Önleyebilen veya Tersine Çevirebilen Gıdalar
Şimdi saç kaybını önlemek için yardımcı olabilecek besinleri bildiğimize göre, bu besinleri yeterli düzeyde alabilmek için hangi gıdaları tüketmemiz gerektiğini muhtemelen merak ediyorsunuzdur.
Saçları Sağlıklı Tutmak İçin Yenilmesi Gerekenler
Aşağıda vitamin ve mineral değerlerinin yüksek olmasından dolayı saçları sağlıklı tutacak bazı gıdalar var:
- Yumurta
- Yapraklı yeşillikler
- Yağlı balıklar
- Chia tohumu
- Avokado
- İstiridye
- Badem
- Kırmızı biber
- Karides
- Baklagiller
- Kırmızı Et
Yumurta
Hem biyotin hem de çinko barındıran yumurta sağlıklı saç gelişimi için gereklidir ve yumurta küçük bir paketteki büyük bir gıdadır. Protein değeri yüksektir ve bu nedenle saç gelişiminde önem kazanır.
Yapraklı Yeşillikler
Bu kategorideki sebzeler şöyle:
- Ispanak
- Kara lahana
- Marul
- Su teresi
- Roka
Yeşil yapraklı sebzeler saç kaybı konusunda yardımcı olabilirler çünkü içlerinde D vitamini, demir ve folat adı verilen B vitamini vardır.
Yağlı Balıklar
Uskumru, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda B ve D vitaminleri vardır ve bu nedenle saç dökülmesine engel olabilirler. Balık tadını sevmeyenler için balık yağı takviyeleri de mevcut.
Chia Tohumu
Chia tohumlarının protein ve lif değeri yüksektir ve saç gelişimine yardımcı olan temel yağ asitleri bakımından zenginlerdir.
Avokado
E vitaminine ek olarak avokadoda saç kaybını önlemeye yardımcı olan temel yağ asitleri vardır. Tek bir avokadoda günlük E vitamini ihtiyacının %20’si, ayrıca folat ve C vitamini vardır.
İstiridye
İstiridyede bol miktarda çinko olduğu gibi protein bakımından da zengindir. Ayrıca demir ve B12’ye de sahiptir. Ancak çok fazla çinko saç kaybı problemi yaratabildiği için çinkoyu doğru miktarda almak için takviyeler yerine böyle gıdalardan almak daha doğru olur.
Badem
Badem ezmesi beslenmenize yeterince badem katmanın iyi bir yoludur. Badem saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur çünkü E vitamini, B vitamini ve çinkoya sahiptir.
Kırmızı Biber
C vitamini söz konusu olduğunda pek çok insan turunçgilleri düşünür. Ancak tüm biber türlerinde C vitamini yüksektir ve özellikle kırmızı biberde fazladır. Ayrıca B6 vitamini ve A vitamini de sağlar.
Karides
Saç geliştiren bileşenler bakımından zengin olan karideste bol protein vardır ve bunun yanında demir, çinko, D vitamini ve B vitaminlerine de sahiptir. Hızlı pişer, dondurarak saklanabilir ve bu nedenle beslenmeye kolayca eklenebilir.
Baklagiller
Ucuz ve protein ile lifler bakımından zengin olan baklagillerde çinko, demir ve çok sayıda B vitamini vardır. Onları önceden suda ıslatmak daha kolay yenmelerini ve sindirilebilir hale gelmelerini sağlar.
Kırmızı Et
Büyükbaş veya küçükbaş kırmızı etler demir ve protein sağlarlar. Kırmızı ette proteinin yanında demir, çinko ve B vitaminleri de bol bulunur.
Saçlarınızın İhtiyacı Olan Besinlerin Daha Fazlasını Nasıl Alabilirsiniz?
Saçlar için önemli olan vitamin ve mineralleri beslenmenize eklemeniz kolaydır ve her türlü beslenme türünde kolayca değerlendirilebilirler.
Yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve avokado gibi bitkisel gıdaları daha fazla tüketmek isteseniz, karides, istiridye ve kırmızı et gibi hayvansal ürünleri tercih etseniz de fark etmez. Temel besinleri içeren çok çeşitli gıdalar mevcut.
Bu gıdaların hepsini birden beslenmenize eklemek biraz zor olabilir ve bu nedenle her defasında bir tanesini kullanacak şekilde yemekler hazırlayın. Ispanak salatasına karides ekleyebilir, yemeğe biraz badem dilimleri katabilir, böylece yetersiz beslenmeden kaynaklı saç dökülmesi probleminin önüne geçebilirsiniz.