Sesle Gelen Şifa
Ses ile iyileşmenin temel prensibi rezonans kavramıdır. Tüm Evrende her şey titreşim halindedir. Evinizdeki biblodan damarlarınızda akan kana kadar her şey titreşir ve bir frekansı vardır. Aynı zamanda vücudun her organı, hücresi, kemiği, dokusu ve sıvısı ile vücudu saran elektromanyetik alanlar sağlıklı bir titreşim frekansına sahiptir. Vücudumuzun herhangi bir yeri çeşitli nedenlerden dolayı düşük frekansta titreştiğinde doğal frekansını kaybeder ve hastalanır.
Günümüzden binlerce yıl önce bir vücudun hastalık frekansı yayan bölgelerini sağlıklı titreşim seviyesine getirmek için bir takım teknikler kullanılmıştır bunlardan biride Tibet ses çanakları ile yapılan ses banyosudur.
Ses banyosu, genel olarak Tibet kasesi gibi araçların kullanılarak ortaya çıkarılan seslerin meditasyon eşliğinde dinlenmesidir. Ses banyosu sırasında insan sesi ile çan, davul veya zil gibi titreşim yapan farklı araçlar da kullanılmaktadır. Geleneksel metal kaselerden titreşim yayılmasıyla ya da ses terapisti denilen eğitmenlerin ürettiği titreşimlerle ses banyoları gerçekleştirilmektedir.
Ses banyolarının temel amacı kişinin kendisini keşfetmesi ve bu süreçte derin bir rahatlama içerisinde olmasıdır. Ayrıca katılımcıların birer içgörü kazanması da hedeflenen bir diğer önemli amaçtır. Ses terapisini uygulayan bazı uzmanlar, iyi bir banyonun da “kendi kendini iyileştirme yolculuğu” olduğunu dile getirmektedir. Bu tip terapiler kişisel olarak uygulanabileceği gibi özel gruplara dahil olunarak da uygulanabilmektedir.
Tibet Ses Çanağı Nedir?
Tibet kasesi, titreştikçe ses çıkaran ve ters çevrilmiş bir zil olarak tanımlanmaktadır. Görünüm olarak kaseye benzeyen bu araçların, özellikle Batı ülkelerinde uygulanan ses banyolarında sıklıkla kullanıldıkları bilinmektedir. Bu kaseler, metal, bronz ya da kristalden yapılmakla beraber birçok farklı ebada sahiptir.
Altın, kalay, gümüş, demir, civa, kurşun ve bakır olarak 7 ana elementle beraber içinde farklı mineral cevherler de bulunduran alaşımlar, Tibet kâselerinin üretimi için yüksek ısıda fırınlanır ve kalıplara dökülür. Kalıptan çıkan levha, ilkel tezgahlarda çekiç darbeleriyle vurularak inceltilir, yüksek rezonans verecek hale gelene kadar çekiçlerle dövülüp, iç bükey ya da düz kenarlı olacak şekilde tasarlanır.
Büyük boydaki Tibet kaseleri daha derin ve yüksek titreşimler üretirken ebatlar küçüldükçe sesin ve titreşimin şiddeti de azalmaktadır.
Tibet kaselerinin ilk olarak meditasyon, dua ve ilahi uygulamalar sırasında odaklanmaya yardımcı olması için kullanıldığı düşünülmektedir. Günümüzde de yoga ve grup meditasyon derslerinde, insanların dikkatini şimdiki ana çekmeye yardımcı olmak ve kişileri rahatlatmak amacıyla kullanılmaktadırlar.
Tibet kasesi ile yapılan ses banyosu, meditatif yöntemlerle vücudun rahatlatmasını sağlamakta ve genel olarak enerji şifası olarak tanımlanmaktadır. Tibet kaseleri ile yapılan ses banyoları sakinleşmek, odaklanmak ve rahat hissetmek için en ideal araçlardır. Bu yöntem, gevşemek, bedensel ve ruhsal olarak rahatlamak gibi amaçlar için de kullanılmaktadır.
Araştırmalar, binlerce yıl öncesine dayanan bu uygulamanın günümüzde yeninden keşfedilmesinin ve yaygınlaşmasının, yoga ve meditasyonun günümüzde yaygın hale gelmesine bağlamaktadır. Farkındalık, bedensel ve zihinsel rahatlama gibi bu tip meditasyonlar, aşırı strese ve sağlıksız beslenmeye maruz kalan biz insanlar için giderek daha önemli bir hale gelmektedir.
Tibet Ses Çanağı Nasıl Çalışır?
Araştırmalara göre, Tibet kaselerinin belirli ritim ve frekansı kullanılarak kişilerin beta durumundan alfa, teta ve delta durumuna geçmelerini sağladığı görülmüştür. Daha açık bir şekilde dile getirmek gerekirse, kişinin tepki verme veya uyanık olma durumundan rahatlamaya, meditasyona ve derin uykuya geçme durumuna geçmesini sağlamaktadır.
Farklı çanaklar, farklı notalara göre ayarlanabilir. Tıpkı gitar gibi bir enstrümanın farklı akortları olabileceği gibi, Tibet çanağının da olabilir. Farklı tonlarda müzik yapan Tibet çanakları söz konusu olduğunda, bazıları belirli akortların belirli çakraları etkilediğini keşfetmiştir. Aşağıdaki akortlar Yedi çakrayla eşleşir:
- Kök Çakra: C Notu
- Sakral Çakra: D Notu
- Solar Pleksus Çakrası: E Notu
- Kalp Çakrası: F Notu
- Boğaz Çakrası: G Notu
- Üçüncü Göz Çakrası: Bir Not
- Taç Çakra: B Notu
Tibet Çanağı Ses Banyosunun Faydaları Nelerdir?
Tibet çanağı ile çalışmanın sayısız faydası vardır. Bu çanaklar; hastalığı iyileştirme, genel refahı iyileştirme veya kişinin yaşayabileceği belirli sorunları hedefleme gücüne sahiptir. Ses banyolarının (ve diğer müzik-ses terapilerinin) sağlığa faydalı olmasının nedeni, stresle başa çıkılmasına yardımcı olması ve insanları dengede tutan parasempatik sinir sistemini doğrudan etkilemeleridir.
İşte bir Tibet çanağı çalarak gerçekleştirilebilecek faydaların genel bir listesi:
- Çakraları dengeler
- Rahatlamayı teşvik eder
- Hastalıkları ve ağrıları iyileştirir.
- Sinir sistemini sakinleştirir.
- Depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltır.
- Kronik ağrıları hafifletir.
- Kanser tedavisinin neden olduğu ağrının azaltılmasına yardımcı olur.
- Stresi ve kaygıyı azaltır.
- Kan basıncını ve akışını iyileştirir.
- Kalp sağlığını korur.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Öfke yönetimi için bir araçtır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Negatif enerjiyi evinizden uzaklaştırır.
- Uykuyu geliştirir.
- Kristalleri temizler ve şarj eder.
- Zihin ve sezginin netliğini artırır.
Sevgide Kalın
Ali Cihan