Hakkınızı Savunmanın Yolları

Hakkınızı savunmak bazen çok zorlu olabilir. Çünkü kendi ihtiyaçlarınızla ilgilenmek yerine başkalarının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak çok daha kolay hissettirebilir. Ancak her gün karşımıza hakkımızı koruyabilmek için bizi test edebilen büyüklü küçüklü pek çok fırsat çıkar.

Belki kahvecide barista size yanlış kahveyi vermiştir, belki de bir meslektaşınız sizin fikrinizi alıp kendi fikri gibi yayınlamıştır! Her iki durumda da yüzleşmek çok zorlu gibi görünebilir ve bu nedenle pek çok insan boşvermeye bakar. Ancak içinizdeki bu insanları memnun etme dürtüsü duygusal ve fiziksel olarak sizi bir süre sonra yorabilir. Kendi ihtiyaçlarınızın ne olduğuna dair algınız kaybolur çünkü suçlu hissetmeden “hayır” diyemez hale gelirsiniz. İşte bu, istemediğimiz şeydir.

Sizin ihtiyaçlarınız ve sağlığınız da önemlidir. Genelde başkalarına yardımcı olmaktan, onlara özen göstermekten, isteklerini karşılamaktan, teşekkür bile etmeyen insanlar için eğilmekten dolayı kendimizi kaybederiz. Küçük problemleri görmezden gelmekte sorun yoktur ancak gerektiğinde hakkınızı korumak ve girişken olmak önemli.

Çok daha iyisine layıksınız. Bu nedenle kendinizi aşırı yormayı ve tüketmeyi bırakın. Kendinizin avukatı olabilmeniz için atılabilecek bazı adımlar ise aşağıda.

Saygıya Layık Olduğunuzu Hatırlayın

Evet, saygıya layıksınız. Çünkü siz de bu gezegende yaşayan bir insansınız. Muhtemelen oldukça da iyi bir insansınız. İyi insanlar ise saygıyı hak ederler. Bu temel olarak bir insan hakkıdır.

Bu nedenle birisi gelecek sefere sizin değerli vaktinizi ve enerjinizi sizin rızanız olmadan almaya kalktığında, size saygı gösterip göstermediğine bakın. İnsanları memnun etmeye çalışanlar genellikle başkalarının saygısını kazanmaları gerektiğini düşünürler ve bu nedenle kendi isteklerini geri plana atarlar. Ancak zaman ve enerjinizin zaten saygıya en baştan layık olduğunuzu bilmeniz gerekiyor. Eğer birisiyle aranızdaki ilişkinin dinamiği sağlıksız görünüyorsa, muhtemelen saygı iki taraflı değildir.

Özsaygınız Üzerine Çalışın

Kendi hakkını korumakta zorlanan insanların büyük kısmının özgüven ve özsaygı problemleri vardır. Onaylanma ihtiyacı bizi başkalarını etkileme döngüsü içerisine hapseder çünkü onlardan onay almak için onlara yardımcı olup dururuz.

Kendinizi onaylamak, sevmek ve değerli görmek, başkalarına karşı hakkınızı koruyabilmenizde büyük rol oynar. Kendinizi savunmanız, değerli olduğunuzu düşünmediğiniz sürece mümkün olmaz. Fakat siz buna değersiniz.

Sınırlar Koyun

Sınırlar koymanızı söylemek size aya gitmek gibi zor görünebilir. Ancak sizin zihinsel veya fiziksel sağlığınız için iyi olmayan insanlarla, yerlerle, şeylerle aranıza sınırlar koymak gereklidir. Bunu yapmak kendinizi uygun bir çevre yaratmanıza yardımcı olur. Böylece sevgi, saygı ve pozitivite dolu bir çevre edinebilirsiniz.

İlk başlarda bu sınırların ne olması gerektiğini tahmin bile etmek zor olabilir ve bu nedenle bedeninizi dinleyin. Patronunuz bu hafta üçüncü defa son dakika fazla mesai çıkardıysa bu size nasıl hissettiriyor? Peki tam da kendinizle başbaşa kalmak istediğinizde arayan toksik arkadaşınız ne olacak? Eğer bu durum size kötü, yorgun, sinirli, kızgın veya bir şekilde olumsuz hissettiriyorsa, bir sınır koyma zamanı gelmiş demektir.

Hayır Deyin

Hayır Demeyi Öğrenin

Hayır Demeyi Öğrenin

Hayır demek dünyanın en zor işi olabilir. İnsanları geri çevirmekten hoşlanmayız ve hayır dediğimizde kendimizi çok kötü hissederiz. Ancak aslında insanların size o kadar da ihtiyacı yok. Hayır demek normaldir ve bazen çok gereklidir.

Hakkınızı Savunmak Kaba Olmak Değildir

Hakkınızı savunmak sizden yardım isteyen diğer kişiye saldırıyormuşsunuz gibi görünebilir. Ancak aslında bu durum sizi doğrudan kaba birisi haline getirmez. Sizi girişken birisi yapar. Fakat mantıksal olarak bunun size neden kabaymış gibi hissettirdiğini tahmin etmek de zor değil. Ancak unutmayın, ihtiyaçlarınızı söylemeniz kaba olmak değildir.

Pratik Yapın

Önce küçük şeylerle başlayın. Doğrudan gidip de yargıtayla mücadele eder gibi olmanıza gerek yok. Örneğin size yanlış kahve veren barista ile başlayın. Belki laktoz intoleransınız var veya sütlü bir şey tüketmek size kötü geliyor. İtiraz ederken kaba olmanıza da gerek yok. Sadece doğru içeceği vermediğini kibarca aktarabilirsiniz.

Unutmayın, kaba olmaya çalışmıyoruz. Sadece sınır koyuyoruz. Bunu yapmak başta zor olabilir ancak pratik yaparak daha iyisini gerçekleştirebilirsiniz.

Özbakım Uygulayın

Tüm bu girişkenlik muhabbetinin tanıdık olmayan dünyası, duygusal olarak zorlanmanıza yol açabilir. Pek çok duygu ortaya çıkabilir ve insanlar koyduğunuz sınırları zorlamaya başlayabilirler. Onlara teslim olmayın, bunun yerine biraz kendinize bakın.

Kendinize bakmak kendinizi takdir etmenize ve sevmenize yardımcı olur. Bunu yapmak öz saygınızın artmasını sağlar ve kendinize karşı merhamet beslemeniz de daha kolay olur. Yani aslında gizli bir şekilde kendinizin bunlara ne kadar değdiğini fark edersiniz.

Nasıl hissediyorsunuz? Olumlu? Güvenli? Korkmuş? İçinizde dolaşan duygular ne olursa olsun, böyle hissetmenin normal olduğunu bilin. Hakkınızı savunmayı öğrenmek zaman alabilir ve bir gecede olmaz. Ancak bir gün uyacaksınız ve birisine hayır diyeceksiniz, işte o zaman kendinizi çok güçlü ve harika hissedeceksiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.