Bilinçli Bir Yatırımcı Olma Rehberi

Etki yatırımcılığı, yatırımlarınızda sosyal ve çevresel geri dönüşler yaratmayı hedefleyen bir yatırım türüdür. Yani paranızın toplumu etkileyebileceğine dair farkındalığı da içerir. Bilinçli yatırımcılık ise bu paradigmayı paranın ötesine taşır. Çünkü zenginlik paradan çok daha fazlasıdır. Bilinçli yatırım tüm kaynaklarınızın değerlerinizle uyum içerisinde kullanılmasını gerektirir ve bu da sadece bir şey satın almak veya finansal durumun ötesindedir.

İçinde yaşadığımız dünya yatırımın herkes için olmadığını söylüyor. Dil ve yapı genel olarak kadınları, farklı ten rengine sahip insanları ve mikro yatırımcıları dışlayan bir yapıda. Yatırım sadece bir grup insanın giriştiği bir iş olmaktan çıkmalı. Yatırım zenginliğin sosyal ve çevresel etkisini de göz önüne almalı ve tüketici tercihlerimiz de değerlerimizle uyumlu olmalı. Bilinçli yatırımcılık bu yolu açar çünkü bir şeye değer verdiğimizde, ona vaktimizi ayırırız. Ancak kasıtlı olarak bize uygun olarak tasarlanmamış bir sistemde ise buna odaklanmak zor olur.

Sosyal Etkisi Olan Bir Finansal Dönüş Yaratabilir Misiniz?

Bilinç finans endüstrisine dahil olmalı. Aynı anda finansal değer ve sosyal etki yaratamayacağınızı söyleyen bir efsane var çünkü her şeyin bir şeyden vazgeçmeyi gerektirdiği söyleniyor. Bu bir yoksunluk bakış açısıdır. Yani ben kazandığımda, sen kaybedersindir. Gerçekte ise yatırım, para ve kaynakların işleyişi konusunda evrensel bir gerçek değildir. Tüm ekonomik işlemlerinizde bilinçli yatırım potansiyeli vardır.

Finans dünyasının dili basit değil ve onunla yetişmediyseniz öğrenmeniz gerekir. Öğrenmesi de kolay değildir. Bilinçli yatırımın gücü ise yatırım hakkında finansal geri dönüşlerden bahsetmeden sohbet etmenin olanaklı olmasıdır çünkü sosyal ve çevresel geri dönüşler de finansal dönüşler kadar geçerlidir. Böylece daha fazla insan için yatırıma dair sohbetlerin kapısı açılır.

Nasıl Bilinçli Bir Yatırımcı Olunur?

Bilinçli bir yatırımcı, neye yatırım yaptığının bilincinde olan ve onun ne etki yaratacağını da bilen birisidir. Bunun yedi tane adımı vardır. Bu adımları uygularken, mükemmeliyetçiliğin iyinin düşmanı olmasına sebep olmayın. Küçük adımlar bile yeterlidir.

  1. Hiç bir yatırımın tarafsız olmadığını anlayın. Paranın tarafsız olmadığını anlamak önemlidir. Parayla yaptığımız her şeyin pozitif veya negatif etkileri vardır. Yatırım yaptığımız şey, kimin gücü elinde tuttuğunu belirler.
  2. Kendi değerlerinizi tanımlayın. Neye inandığımızı ve neye değer verdiğimizi tanımlamadan bilinçli bir yatırımcı olamazsınız çünkü odaklanamazsınız veya kafanız karışır veya her şey üstünüze gelir.
  3. Neye sahip olabileceğinizi bilin. Yani sahip olduğunuz fiziksel şeyler ve banka hesabınızın farkında olun. Hangi bankayı kullandığınıza, paranızı hangi bankaya borç verdiğinize dikkat edin. Çünkü paranız fosil yakıtları destekleyen bir yere gidiyor olabilir. Paranızın nereye gittiğini anlamak bir yatırımcı haline gelmenin tanımıdır. Ve yatırım portfolyonuzda neler olduğunu anlayın. Hayati yatırımlarınızı yatırdığınız şirketlerin sizde bir anlam bıraktığından emin olun.
  4. Yatırımların ne olduğuna dair farklı şeyler düşünün. Yatırımlar sadece yatırım portfolyonuz değillerdir. Aynı zamanda tüketici tercihlerinizdir, banka harcama hesabınızdır, birikim hesabınızdır. Bu farklı düşünme modu, kadın ve diğer grupların yatırımın onlar için olmadığına dair algılarını kırmalarına yardımcı olabilir.
  5. Paranın sadece bir zenginlik şekli olmadığını anlayın. Sosyal ağlarınız, zamanınız, yetenekleriniz ve diğer şeyler de zenginliğinizin bir parçasıdırlar.
  6. Paranızı size uygun bir yere koyun. Bir danışman veya yatırım fonu bulmak isteyebilirsiniz. Bu şirket sizin değerlerinize de uygun olmalı.
  7. Kabilenizi bulun. Sizi destekleyen bir topluluk bulun çünkü bunu yalnız yapamazsınız. Görüş çeşitliliği yatırımcıların daha etkili hale gelmelerine yardımcı olur ve herkes birbirinden bir şeyler öğrenir. Topluluk bu işin önemli bir parçasıdır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.