Solana Nedir?
YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR!!
Solana, sadece internet üzerinde varolan dijital bir para veya diğer adıyla kripto para. Solana ilk olarak 2019 Nisan’ında yayınlandı ve coin başına 1 dolardan daha ucuza satılmaya başlandı. O zamandan beri hayli hızlı bir fiyat artışı yakaladı ve 2021 Kasım ayında 200 doları aştı. Toplam değer bakımından en büyük 10 kripto para arasında yer alıyor.
Aşağıda ona dair bilmeniz gereken her şeyi yazdık.
Solana Nedir?
Solana şu anda 10.000’den fazla kripto paranın arasında en popüler olanlardan bir tanesi. Tüm platforma Solana adı veriliyor ancak her bir para ise sol olarak adlandırılıyor.
Anatoly Yakovenko tarafından yaratılan Solana, blockchain adı verilen bir merkeziyetsiz bilgisayar ağı üzerinde işliyor. Bu blockchain veritabanı, para birimine dair kayıtları tutuyor ve yapılan her bir transferi verimli bir şekilde kayıt altına alıyor. Bunu uzun bir faturaya veya muhasebe defterine benzetebilirsiniz. Bilgisayar ağı transferleri kayıt altına alıyor ve verinin bütünlüğünü kontrol ediyor.
Merkeziyetsiz olmasından dolayı daha güçlü hale gelen ağda, kullanıcılar herhangi bir aracı kullanmadan transferlerde bulunabiliyorlar. Solana kendini dünyanın en hızlı blockchaini olarak görüyor ve saniyede 65.000 işlemi doğrulayabiliyor, bunu da bir kaç kuruş maliyetle gerçekleştiriyor.
Pek çok insan kripto paraları sadece bir para olarak görse de, kriptoyu aslında platformdaki başka uygulamalara güç ve izin verecek bir token olarak görmek daha fazla işinize yarayabilir. Örneğin Solana sayesinde akıllı kontratlar, merkeziyetsiz finans uygulamaları, NFT’ler ve daha fazlası hazırlanabilir.
Solana Ne Yapar?
Solana çeşitli özelliklere sahip farklı uygulamalara izin verir:
- Para birimi: Bir kripto para cüzdanınız varsa, Solana’yı coin almak ve göndermek, böylece mal ve hizmetlere erişmek için kullanabilirsiniz.
- Akıllı kontratlar: Akıllı kontratlar, koşulları sağlandığında kontrat emirlerini otomatik olarak uygulayan uygulamalardır.
- NFT’ler: Genelde dijital sanatla bağdaştırılan NFT’ler Solana ile de hazırlanabilirler. Böylece sanatçıların veya başkalarının ürünlerini tüketicilere satmaları daha kolay olur.
- Merkeziyetsiz finans: Solana ile onay gerektirmeyen ödemeler yapabilirsiniz. Böylece merkezi ve devletler kontrolündeki finansal uygulamalardan kaçınabilirsiniz.
- Dijital uygulamalar: Diğer işlevlerinin yanında Solana oyunlar, yatırım, sosyal medya ve daha fazla türde uygulama için platform desteği sunar.
- Zaman damgalı yaklaşım: Stake sırasında yapılan doğrulamalara ek olarak Solana her bir işleme zaman damgası basar ve böylece transferlerin bir başkasının faydasına olacak şekilde tekrar etmesini engeller. Bu nedenle sansüre dirençli bir ağ olduğu söylenebilir.
Solanayı sadece bir para olarak değil, çeşitli uygulamalara güç verebilen bir platform olarak değerlendirebilirsiniz.
Solana Coin Nereden Gelir?
2021 Kasım itibariyle piyasada 302 milyon SOL vardı. Pek çok coin gibi Solana’nın da yıllık bir basım limiti bulunuyor ve coinler bu kripto parayı destekleyenlere ödül olarak veriliyorlar. Solana her sene toplam arzını %8 arttırarak başladı ancak bu miktar her sene %15 azalıyor ve zaman içerisinde yılda %1.5 olması ve böylece devam eden bazı problemlere son vermesi bekleniyor.
Bitcoin gibi bazı kripto paralarda toplam 21 milyon coin gibi büyük ve kesin sınırlar varken, Dogecoin gibi popüler bir coinde ise herhangi bir basım sınırı yok. Bu nedenle Solana orta yolu bulmuş durumda denilebilir.
Solana’da işlemlerin onaylanması, coin arzının yönetilmesi ve yeni coinlerin üretilmesi için proof of stake adlı bir yöntem kullanılıyor. Bu sisteme katılmak için bu coine sahip olmanız, daha sonra da sistemin işlemesine yardımcı olarak coin kazanmanız gerekiyor. Tokenleri bir doğrulayıcıya göndererek onun transferlerinizi onaylamasını sağlıyorsunuz. Ancak diğer pek çok proof of stake sistem gibi işlemler sistem kurallarına uymazlarsa para kaybedebilirsiniz.
İşlemlerin onaylanması için doğrulayıcılar yeni coin olarak ödül alıyorlar ve komisyon olarak kesinti elde ediyorlar. Sonrasında ödülün geri kalanını onlarla stake yapanlara gönderiyorlar.
Solana İyi Bir Yatırım mı?
Solana oldukça kısa sürede ciddi bir yükseliş yaşadı ve kripto borsalarında popüler oldu. Onu yakın zamanlarda alanlar bile iyi kazandılar. Ancak son kazançlara bakıp kaçırma korkusu ile hareket etmek yerine ne aldığınızın farkında olmanız daha doğru olur. Bu bakış açısıyla, mallar veya para akışı tarafından desteklenmemiş bir şey aldığınızın farkında olmalısınız.
Kripto paralar ve hisse senetleri arasında temel bir fark vardır. Bir hisse senedi, bir işletmenin kısmi bir sahibi olmanızı sağlar ve hissenin başarısı ait olduğu şirketin gelişimine odaklıdır. Yani kar artarsa, yatırımınız işe yarar. Hisse sahiplerinin hisseleri ve şirketin para akışı üzerinde yasal hakları vardır. Hatta bazı şirketler temettü ödemeleri de yaparlar.
Solana ise tam tersi şekilde pek çok popüler kripto para gibi, herhangi bir temel mal ile desteklenmez. Onu destekleyen şey diğer alım satımcıların optimizmi ve spekülasyonudur. Kullanıcılar daha yüksek bir fiyattan satabileceklerini umarak alırlar. Bu nedenle dijital paraların ardındaki gücün esasen spekülasyon olduğunu unutmamak gerekir.
Eğer umut besleyen coin sahipleri azalırsa, onu alacak kimse kalmaz. Bu da pek çok yatırımcının kripto paralardan uzak durmasına sebep olur.
Sonuç Olarak
Eğer Solana veya diğer kripto paralarda yatırım istiyorsanız onu doğrudan alabilir veya kripto yatırımları yapan yatırım şirketlerine yatırım yapabilirsiniz.
Ancak Solana alıp satacaksanız bunun risklerini bilmeniz lazım çünkü potansiyel olarak tüm yatırımınızı kaybetme riski vardır.