Hamilelikte ayva yenir mi?
Eski Yunanda ayva doğurganlıkla iliskilendirilir ve hâlâ Anadolu’da hamileliğin özellikle ilk aylarında ayva yemenin bebeği güzelleştirdiğine, gamze oluşmasını sağladığına dair bir inanış vardır. Bu inanışı destekleyecek ya da yalanlayacak herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır fakat hamilelik döneminde ayva yenebilir mi sorusunun cevabını bulabiliriz.
Ayva (cydonia oblonga) besin içeriği zengin olan bir meyvedir.Hamilelik döneminde tüketilebilir ve hatta tüketimesi tavsiye edilir. Çünkü ayvanın kalorisi çok düşüktür ve besleyiciliği çok yüksektir.
Hamilelikte baş belası olan kabızlıkla savaşır!
Ayvanın yemesi birazcık zordur ama pektin denilen bir lif icerir.Pektin sebze ve meyvelerde bulunan bir liftir.Lif içeriğinden dolayı hem tok tutar hem de özellikle hamilelik döneminde artan kabızlık problemlerinde bağırsaklara destek verir.
Bulantı ve kusmalara karşı
Gebeliğin erken dönemlerinde bulantı ve kusmalar sıkça görülür. Bazı çalışmalar ayvanın hamilelikte sıkça karşılaşılan bu semptomların hafifletilmesinde yardımcı olacağını söyler.
Hamilelerle yapılan bir çalışmada, ayva şurubunun bulantı ve kusma için kullanımının B6 vitaminine göre etkili olduğu görülmüştür. Sonuçlar umut vaat edici olsa da bu konuyla ilgili daha fazla çalışma yapılmalıdır.
Reflü ataklarında yardımcı
Hamilelikte bebeğin büyümesiyle birlikte mideye ayrılan yerin azalması ve doğal olarak anne adayının reflü sorunlarıyla karşılaşması çok muhtemeldir.
Hamileliklerle yapılan bir çalışmada yemeklerden sonra alınan 10 mg ayva şurubunun özefagal reflü semptomlarını hafiflettiği görülmüş. Ayva tüketimi için işte bir başka sebep daha.
Ayva besleyici bir meyvedir
Bir anne bebeğini karnında büyütürken, yeni bir can dünyaya gelirken annenin gereksinimleri artar. Ayva içerisinde makro ve mikro besin öğeleri içerir. Bu meyvenin yaklaşık %85’i sudur. Ayrıca C vitamini, B1 Ve B6 vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum, bakır, demir , lif ve antioksidanlar içerir. Gebeliğin sağlıklı sürdürülmesine katkı sağlar.
Bağışıklık sistemine destekçidir
Ayva antioksidanlar içerir. Antioksidanlar ise metabolik stresin azaltılmasını sağlayıp vücudu rahatlatır. İltihabı azaltır ve serbest radikaller denilen hücrelere zarar veren moleküllerin uzaklaştırılmasını sağlar. Ayrıca C vitamini içeriği ve antibakteriyel özelliği ile de bağışıklıklığı güçlendirir.
Anemiyle/kansızlıkla savaşır
Kadınların anemiyle/kansızlıkla karşılaşma ihtimalleri erkeklere daha yüksektir. Hamilelikle birlikte annenin ihtiyaçları artar çünkü bebek tüm ihtiyacını plesenta sayesinde annenin vücudundan karşılar. Ayva içerigindeki bakır,cinko ve demir ile anemi ile savaşta destekçidir.
Sonuç olarak
Ayvanın içerdiği bileşenlerden herhangi birine alerjik bir reaksiyonunuz yoksa ayva tüketmek hamilelikte güvenlidir. Hatta anne ve bebeğin bu süreçte sağlıkla yol alabilmeleri için kıymetli bir besindir. Hamilelikle birlikte artan reflü , kabızlık, anemi riski, bağışıklığın azalması gibi sorunlarda anneye yardımcıdır.
Ayvayı çiğ tüketmek iyidir ama tüketim açısından biraz zor olabilir. Ayvayi biraz baharda pişirmek denenebilir. Tatlı tüketmek istediğiniz zamanlarda ayva tatlıları yapılabilir. Tabii tatlı yaparken şeker oranına dikkat edilmelidir. Şekersiz pişirilip bal ya da pekmez tatlandırılabilir. Biraz yoğurt biraz ayva rendeleriyle meyveli yoğurt şeklinde küçük bir ara öğün yapılabilir. Kompostolar yapılarak bir şekilde beslenme düzeninin içerisine katılabilir.