Biberiye gerçekten hafızayı ve bilişsel yeteneleri iyileştiriyor mu?

Hafızayı iyileştirmek veya daha açık düşünebilmek için önerilen pek çok yöntem ve teori mevcut. Bunlardan birisi yemek veya suyunuza biberiye eklemek, hatta onu koklamak. Peki bu konsept bir araştırma tarafından destek görüyor mu?

Biberiye Nedir?

Biberiyenin bilimsel adı rosmarinus officinalis’tir ve iğneli bir bitkidir. Çok yıllık bir bitkidir. Yani bir defa ektiğiniz zaman her sene hava yeterince sıcaksa tekrar büyür.

Asya ve Akdeniz bölgesine ait bir bitkidir ancak başka ülkelerde de yetiştirilmektedir. Biberiye nane ailesindeki bitkilerle akrabadır. Çiçek açtığında çiçekleri beyaz, mor, pembe veya derin bir mavidir.

Biberiye genelde gıdalarda baharat olarak kullanılır ve çorbalara, yahnilere, ete, tavuğa, balığa ve diğer Akdeniz yemeklerine katılır. Aroması hafif acıdır. Onu çaya katanlar da var. Ayrıca parfüm olarak kullanılabiliyor ve şampuanlara, sabunlara eklenebiliyor.

Biberiye Bilişsel Gücü İyileştirir mi?

Aşağıda biberiyenin bilişsel işlevler üzerindeki özelliklerine dair araştırmalar var.

Biberiye Tüketimi

28 yaşlı yetişkin ile yapılan bir çalışmada düşük dozda kuru biberiye tozu tüketmenin hafıza hızında ciddi bir iyileşme sağladığı görülüyor ancak yüksek dozlar için geçerli değil.

Biberiye Aroması

Bazı araştırmalarda biberiye kokusunun bilişsel gücü ne kadar etkilediğine bakılıyor. Katılımcılara görsel işlem görevleri ve seri çıkarma işlemleri yaparlarken biberiye aroması koklatılmış. Biberiye aroması ne kadar fazla olursa, görevlerin hız ve doğruluğu o kadar artmış.

İngiliz Psikoloji Topluluğunun yıllık konferansında sunulan bir araştırmada da biberiye aromasının faydalarından bahsediliyor. 40 tane okul çağındaki çocuk ile yapılan araştırmada çocuklar iki gruba ayrılmışlar ve yarısı biberiye aroması kokan bir odaya alınırken, yarısı aromasız odaya alınmış.

Sonuçlar henüz bir dergide yayınlanmadılar ancak biberiye aromasına sahip olan odada bulunan çocukların hafıza skorları normal odadakilere göre daha yüksek olmuş.

Biberiye Öz Yağı

13-15 yaşları arasındaki 53 öğrenci ile yapılan başka bir çalışma mevcut. Araştırmacılar odaya biberiye öz yağı sıkılması durumunda katılımcıların görsel ve rakam hafızasında iyileşme olduğunu belirtiyorlar.

Biberiye Suyu

250 mililitre biberiye suyu veya mineralli su içen 80 yetişkin ile bir çalışma yapılmış. Biberiye suyu içenlerin bilişsel fonksiyonlarında mineral su içenlere göre küçük bir iyileşme mevcut olmuş.

Farelerde Yapılan Çalışmalar

Biberiye tüketiminin etkilerine dair dergilerde yayınlanmış bazı diğer çalışmalar var ve bunlar biberiye ile hafıza arasındaki ilişkiye dair tutarlı sonuçlar veriyorlar. Ancak bu çalışmalar fareler üzerinde yapılmışlar ve aynılarının insanlar için geçerli olup olmadıkları belirsiz. Bu nedenle bu araştırma özetinde yer almıyorlar.

Biberiye Beyne Nasıl Fayda Sağlıyor Olabilir?

Biberiyenin neden faydalı olabileceğine dair kesin veriler yok ancak teorilerden birisine göre biberiyenin antioksidan özellikleri mevcut ve bunlar serbest radikaller ile savaşarak bazı iyileştirici özellikler sunuyorlar.

Başka bir fikre göre ise biberiyenin anksiyeteyi azalttığı ve bunun sonucunda konsantrasyon yeteneğini iyileştirebildiği belirtiliyor.

Sonuç Olarak

Biberiye her ne kadar beyin gücünü arttırma konusunda umut vaat etse de, beslenmenizi onunla takviye etmeden önce doktorunuza danışmanız daha doğru olur. Kan sulandırıcılar, tahsiyon ilaçları, lityum, idrar söktürücüler ve diyabet ilaçları ile etkileşime girme ihtimali var. Buna ek olarak biberiyeye dair daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.