Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?
Her kadın farklı olsa da memelerde hassasiyet, bulantı, yorgunluk, sık idrara çıkma ve diğer gebelik işaretlerini ne zaman beklemeniz gerektiğine dair belli başlı bilgiler mevcut.
Gebelik testiniz pozitif çıktı ve şimdi de söylenen belirtilerin başlamasını bekliyorsunuz. Peki bulantıları, kusmayı, şişkinliği, kabızlığı ve yorgunluğu ne zaman beklemeli?
Her bir kadın farklıdır ve bu nedenle bazıları erken gebelik işaretlerini hiç bir zaman yaşamaz, bazılarında ise bedende hemen değişiklikler başlar. Rehber olarak önceki gebeliklerinizi de kullanamazsınız çünkü her hamilelikte belirtiler farklı noktalarda ortaya çıkabilirler.
Temel bir rehber olması için dokuz yaygın erken hamilelik işaretini ve beklenen başlangıç zamanlarını değerlendirdik. Ancak tam tamına tutturmanız olası değil ve endişeleriniz olursa doktorunuza danışmayı da unutmamalısınız.
Memelerde Hassasiyet
Östrojen ve progesteron üretiminde yaşanan artıştan dolayı memelerde gerginlik, hassasiyet olabilir. Bu belirti genelde gebe kaldıktan bir iki hafta sonra ortaya çıkar ve adetinizin geciktiğini fark etmeden de oluşabilir.
Lekelenme ve Sancılar
Bazı kadınlar döllenmiş yumurta rahim dokusuna yerleşirken biraz sancı yaşar. Ayrıca bir gün kadar sürebilen hafif bir lekelenme de fark edebilirsiniz. Bu yerleşme işareti döllenmeden 6-12 gün sonra ortaya çıkar ve pek çok kadın adet kanaması ile karıştırır.
Yorgunluk
Progesteron düzeylerindeki artış ve ayrıca bedenin hamileliği desteklemek için çaba göstermesi yorgunluğa sebep olabilir. Enerji kaybı gebelikten bir hafta sonra bile ortaya çıkabilir. Genelde ikinci trimesterde ortadan kalkar fakat doğuma yakın tekrar ortaya çıkar.
Ruh Hali Dalgalanmaları
Yogunluk bir başka rahatsız edici gebelik belirtisine sebep olabilir: beşinci hafta civarında başlayan ruh hali dalgalanmaları. Maalesef duygulardaki dengesizlik genelde ilk trimester boyunca devam eder.
Şişkinlik
Pantolonlarınız normalden daha sıkı mı geliyor? Karın şişkinliği için döllenmeden hemen sonra ortaya çıkan gebelik hormonlarını suçlayabilirsiniz. Erken dönemdeki şişkinlikler genelde kadınlara adet dönemini hatırlatıyor.
Sabah Bulantıları
Hamile kadınların %85’i sabah bulantıları ile bağlantılı mide bulanması ve kusma ile uğraşıyor. Gıdalardan kaçınmak ve koku duyusundaki artış da belirtileri arttırıyor fakat küçük öğünler tüketmek ve diğer ev çözümleri yardımcı olabilirler. Sabah bulantıları gebeliğin altıncı ile sekizinci haftaları arasında başlar. Sekizinci veya dokuzuncu haftada zirve yapar ve genelde on altıncı haftada ortadan kalkar.
Sık İdrara Çıkma
Döllenmeden 4-6 hafta kadar sonra, bazı kadınlarda güçlü ve sık sık gelen bir idrar hissi olur. Bunun sebebi hCG adlı gebelik hormonu, büyüyen rahim ve ekstra kan akışıdır. Bu belirti genelde bebeğin rahme baskı yaptığı üçüncü trimesterde geri döner.
Baş Ağrıları
Kan hacmindeki artış gebelikte baş ağrılarına sebep olabilir. Bol su içmek bu belirtiyi uzakta tutabilir.
Kabızlık
Hamilelik hormonları sindirimi yavaştırlar ve bu da gebeliğin ikinci ve üçüncü ayları civarında kabızlığı tetikler. Bol su içeren, bol lif tüketerek ve düzenli egzersiz yaparak kabızlığı kontrol altına alabilirsiniz.