Marula yağı, cildin kolajen ve elastin rezervini koruyor
Cilt bakım yağları arasında kullanabileceğiniz çok sayıda seçenek bulunuyor. Tabi ki bunlardan bazıları (hindistancevizi ve jojoba gibi) diğerlerinden daha fazla ön plana çıkıyor ve çeşitli ürünlerin içerisinde dünyanın her yerinde güzellik adına pek çok sorun için kullanılıyor. Popüler olan yağlar da oldukça faydalıdır ancak yağ konusunda daha derin araştırmalar yapmanız faydalı olacaktır. Örneğin, marula yağını bilmiyorsanız onunla tanışmanız gerekiyor. Çok amaçlı olarak kullanılabilen bu yağ, nemlendirmenin ötesinde cildinize her türlü faydayı sağlıyor.
Özet Bilgiler
Bileşen türü: Yumuşatıcı
Esas faydaları: Nemi cilde hapseder ve cildi yumuşatır, antioksidan koruma sağlar, anti-iflamatuar etkileri ve bazı antibakteriyel özellikleri vardır.
Kimler kullanmalı: Marula yağı, bütün cilt tipleri için uygundur. Özellikle de diğer pek çok yağ gibi çok kuru ve çatlamış ciltler üzerinde etkilidir.
Ne sıklıkla kullanılmalı: Marula yağı günlük olarak kullanılabilir.
Ne ile kullanılabilir: Marula yağının hangi bileşenlerle kullanılabileceği tam olarak bilinmemekle birlikte aktif bileşenlerin (retinoidler, peptidler, antioksidanlar) üzerine uygulanarak bunların cilde hapsedilmesine ve etkinliklerinin arttırılmasına yardımcı olur.
Ne ile kullanılmamalı: Marula yağı ile negatif etkileşime giren bir bileşen şu an için bilinmemektedir. Ancak iyi gelen şeyleri çok fazla kullanma ihtimaliniz olabileceği için cildinizin dengesini korumak için günlük rutininizde başka yağlar kullanmamaya dikkat edin.
Marula yağı nedir?
Marula yağı, marula ağacından doğal olarak elde edilen bir yağdır ve Sahraaltı tropik Afrika’dan elde edilmektedir. Marula yağı, ağacın yemişleri, tohumları ya da meyvesinden elde edilebilir. Bu yağ yemişlerin kaynatılması, tohumların preslenmesi ya da meyvenin işlenmesi ile elde edilir. Marula yağı, güzellik dünyasında henüz yeni olsa da Afrika’da her derde deva olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yağın en saf hali çok hafif bir şekilde kokulu ve açık sarı renkli olmaktadır.
Marula Yağının Cilt Üzerindeki Faydaları
Tıpkı diğer yağlar gibi marula yağı da iyi bir nemlendirici olmakla birlikte tek faydası bu değildir.
Nemi hapseder: Marula yağı esas olarak nemlendirme amaçlı kullanılmaktadır. Yumuşatıcı etkisi ile cildin üst tabakasındaki çatlak ve boşlukları doldurur ve cildin daha yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar. Ayrıca cildin üst tabakasında nemi hapsetmek için ince bir tabaka oluşturur. Yüksek seviyede yağ asitleri (oleik ve linoleik yağ asitleri) ile cildi yumuşatır ve besler. Buna rağmen hafif yapılıdır ve arkasında yağlı kalıntı bırakmaz. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre marula yağında, ciltte doğal olarak bulunan yağa benzeyen yağ asitleri bulunuyor.
Gözenekleri tıkamaz: Marula yağı komedojenik değildir. Yani diğer bazı yağlar gibi (örneğin hindistancevizi yağı) gözeneklerinizin tıkanacağından korkmanız gerekmez.
Antioksidan koruma sağlar: Antioksidanların, cildinizin mükemmelliğini korumak için gerekli olduğunu hali hazırda biliyorsunuz. Marula yağı, antioksidan açısından iyi bir kaynaktır. Marula yağında C ve E vitaminleri ile birlikte daha az bilinen antioksidanlar da bunuyor. Marula yağında güçlü antioksidan özellikleri ile bilinen fotokimyasal epikateşin yer alıyor. Bu antioksidanlar UV ışınları ve kirlilik (ciltte lekelere ve dokuda değişikliklere yol açabilir) neden olduğu serbest radikallerden kurtulmaya yardımcı oluyor.
Yaşlanma karşıtı faydaları vardır: Sağlıklı ve genç bir cilt için gerekli proteinler olan kolajen ve elastin, bazı enzimler nedeniyle azalabilmekte ancak marula yağında da bulunan antioksidanlar bunu engelleyebilmektedir. 2018 yılında yapılan bir araştırmada, bu antioksidanların, kolajen ve elastin yıkımına neden olan enzimler üzerinde engelleyici etkileri olduğunu gösteriyor. Ayrıca içerisindeki amino asitler ile, özellikle L-arginine ve glutamik asit, yaşlanma karşıtı özellik taşıyor. Kısacası marula yağı, ince çizgiler ve kırışıklıklarla savaşmanızı sağlıyor.
Anti-inflamatuar etkileri vardır: Marula yağının yara iyileştirici özelliği vardır ve bu özelliği anti-inflamatuar etkilerinden kaynaklanmaktadır. Marula yağı içerisindeki yağ asitleri, nemlendirici olmalarının yanı sıra inflamasyon ve kızarıklıklarla da mücadele ediyor.
Marula Yağının Yan Etkileri
Genel olarak marula yağı ile yan etkiler yaşanma olasılığı düşüktür. Ancak yine de doğal olsun ya da olmasın, kozmetik içeriklere karşı alerji görülme riski her zaman vardır. Bu nedenle ürünü bütün yüzünüzde kullanmadan önce kolunuzda küçük bir alanda deneme yapabilirsiniz. Alerji hakkında endişeleriniz varsa bunları dermatoloğunuzla konuşabilirsiniz.
Marula yağı nasıl kullanılır?
Pek çok yap gibi marula yağı da doğrudan ya da serum veya nemlendirici gibi diğer ürünlerle kullanılabilmektedir. Saf ve el değmemiş bir marula yağı, cildiniz için faydalı olan antioksidanlar açısından rafine olan versiyonlarına göre daha yüksek konsantrasyona sahip olacaktır. Dermatologlar, marula yağının her gün kullanılabileceğini söylemektedir.