Köpeklerin aşırı havlamalarının sebepleri

Bir köpeğin asla havlamamasını beklememek gerekiyor. Bu bir çocuğun asla konuşmamasını beklemek gibi olurdu. Ancak bazı köpekler aşırı havlıyorlar. Eğer evinizde böyle bir problem varsa, ilk şey onu neyin havlattığını bulmaktır. Sebebini bulduktan sonra havlama problemi üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

Köpekler Neden Havlarlar?

Havlamak köpeklerin sesli iletişim yöntemidir yani duruma göre sebebi değişebilir. Köpeklerin havlamalarının bazı sebepleri şöyle:

Koruyucu/Bölgeci: Köpeğinizin kendine ait gördüğü bir bölgeye bir insan veya hayvan girince, bu genelde aşırı havlamayı tetikler. Tehdit yaklaştıkça havlama daha sesli olur. Köpek alarm durumunda olacaktır ve agresiflik gösterecektir.

Alarm/Korku: Bazı köpekler dikkatlerini çekip onları ürküten ses ve nesnelere havlarlar. Bu sadece ev bölgesinde değil her yerde olabilir.

Sıkılganlık/Yalnızlık: Köpekler sürü hayvanıdırlar. Uzun süre yalnız kaldıklarında sıkılırlar, üzülürler ve mutsuz oldukları için havlarlar.

Selamlama/Oynama: Köpekler insan ve hayvanları selamlamak için sık sık havlarlar. Bu genelde mutlu bir havlamadır ve kuyruk sallarlar, bazen zıplarlar.

Dikkat Çekme: Köpekler dışarı çıkmak, oynamak ve mama isteği gibi şeyler için havlarlar.

Ayrlık kaygısı/Kompülsif havlama: Köpeklerde ayrılık kaygısı olduğunda genelde yalnız kalınca aşırı havlarlar. Genelde yürüme, etrafa zarar verme, depresyon ve uygunsuz hareketler de yapabilirler. Kompülsif havlama sadece kendi seslerini duymak içindir. Ayrıca daire şeklinde koşma gibi tekrar eden hareketler de yapabilirler.

Aşırı Havlamaya Karşı Nasıl Davranmalı?

Köpeğinizin daha az havlamasını sağlamak zaman, işgücü, uygulama ve devamlılık gerektirecektir. Tek gecede düzelmez ancak doğru teknikler ve zaman ile ilerleme görebilirsiniz.

Köpeğinizin havlamasını kontrol etmeye başlamadan önce hatırlamanız gereken bazı noktalar var:

  • Bağırmak köpeğin daha fazla havlamasına sebep olur çünkü sizin ona katıldığınızı sanar. Bu nedenle sakin konuşmalı ve bağırmamalısınız.
  • Çoğu köpek ona susması için bağırdıınızda ne istediğinizi anlamaz. Bu nedenle sessiz kelimesini anlamasını sağlamalısınız.

İki temel yöntem var:

Köpek havladığında sakin, sağlam bir sesle “sessiz” deyin. Havlamayı nefes almak için dahi olsa bırakana kadar bekleyin ve sonrasında onu sevip mama verin. Ancak havlaması sırasında kesinlikle ödül vermeyin. Zamanla sessiz kelimesini duyup susarsa havlamayı bırakmayı düşünecektir.

Alternatif olarak, ona konuşmayı öğretebilirsiniz ve düzenli olarak konuşmak için havlayınca sessiz komutu gibi farklı bir komut vererek dudaklarını ellerinizle tutabilirsiniz. Köpekler beden işaretlerine sesli işaretlerden daha çabuk alışırlar. Sakin olduğu zaman bu komutları uygulayın ve artık bir şey istediğinde bile komut üzerine susacaktır.

  • Yorgun bir köpek sessizdir. Eğer yalnız başına havlıyorsa, gitmeden önce onu yorun. Uzun bir koşu veya yürüyüş yapın, topla oynayın, parka götürün.
  • Problemleri sürdürmeyin. Köpek bir şeyi ne kadar uzun süre yaparsa, ona o kadar alışır. Havlamak köpeklere adrenalin verir ve bu da tatmin edici olur. Köpeğin postacı geldiği zaman havlaması gibi bazı durumlarda havlamasına izin vermek onu zamanla bu tip durumlarda agresif hale getirir. Havlama problemleri ile en kısa sürede başa çıkın.
  • Bazı tıbbi problemler de havlamaya sebep olur ve buna arı sokması, beyin hastalığı ve ağrılar dahildir. Yaşlı köpeklerde aşırı sesliliğe sebep olan rahatsızlıklar olabilir. Bu nedenle bir rahatsızlığı olup olmadığını görmek için veterinere götürün.

Köpeğinizin neden havladığını bilince, bu rahatsız edici alışkanlığını azaltmak için çalışmaya başlayabilirsiniz. Köpeklerin havlama sebeplerine dair bazı sebepler aşağıda ve sesi azaltmak için yapılabileceklere de değindik.

Bölgeci/Korumacı/Alarm/Korku: Bu havlama genelde korku veya tehdit ile şekillendiği için köpeğin gördüğü şeyleri azaltmak fayda sağlayabilir. Eğer kapalı bir bahçede ise tel yerine ahşap duvarlar çekmek işe yarayabilir. İçeride ise cam ve kapıları opak filmlerle kaplayabilirsiniz.

Sıkılganlık/Yalnızlık: Eğer köpeğiniz siz gidince çok havlıyorsa, onun yalnızlık çekmesini önlemek için daha fazla aktivite ve arkadaş sunmalısınız.

Dışarı köpeğini eve almak çevreye verilen rahatsızlığı azaltacaktır ve ev için koruma sağlayacaktır. Ayrıca daha güvenli çünkü dışarıda kalan köpekler hırsızlık, zehirleme ve diğer tehlikelere açık hale geliyorlar.

Ancak köpekler sıkılınca içeride de havlayabilirler. Eğer köpeğiniz siz işteyken havlıyorsa, birisinin onu yürütmesini veya her gün en az bir saat oynamasını sağlayın.

Köpeğin gün içinde yapacak bir işinin olması da yardımcı olabilir. Dışarıda bir kaç mama veren oyuncak bırakın, şekiller ve boyutlar farklı olsun. Bunlar onu bir kaç saat oyalarlar ve sonrasında muhtemelen uyuyacaktır.

Tüm gece havlayan köpekler eve alınmalılar. Köpekler içeride sessizce uyumayı hızlıca öğrenirler ve aileniz için de koruma sağlarlar.

Ayrıca haftada iki üç gün köpek bakım evlerine de bırakabilirsiniz veya aktif köpek eğitimi aldırabilirsiniz.

Selamlama/Oynama: Köpeğin her eve geldiğinizde veya kapı çaldığında havlamaya başlamaması için ona diğer davranışları öğretmelisiniz. Köpeğinizi eğitmenin bir yolu kapı açılınca bir noktaya gitmesini sağlamaktır. Kapıyı görseler iyi olur ama çok yakın olmasınlar. Bir nokta seçin ve köpeğin oraya gidip kalmasını sağlayın ancak kapıya dokunmayı. Bol bol ödül ve sevme kullanarak bunu bir oyun haline getirin.

Köpeğiniz bu noktada kalmaya başladığında kapıyı açmaya başlayın.

Kapıyı açıp da köpek de noktada kalırsa, birisinin kapıdan girmesini sağlayın. Elbette ilk önce duruşunu bozacaktır ancak zamanla ve uygulama ile kapı açılıp birisi geldiğinde orada kalacaktır.

Siz eve gelince havlayan köpeği asla ödüllendirmeyin. Havlamayı bırakıp sessizce oturana kadar sevmeyin ve göz kontağı kurmayın. Sonrasında onu sevin ve övün.

Dikkat Çekme: Havlamayı asla ödüllendirmeyin. Eğer köpek su istediğinde havlarsa ve siz de verirseniz, bir şey istediğinde havlamasını sağlarsınız. Dışarı çıkmak isterse de aynı. Dışarı çıkmak isterse kapıya astığınız bir çanı çalmasını öğretin. Doldurmadan önce su kabını sallayın ve o da aynı sesi çıkartmak için kabı dürtsün. Köpeğinizi havlatmadan onunla iletişim kurmaya çalışın.

Eğer havlarsa ve kabı boşsa, bir kaç dakika bekleyin, başka bir iş yapın ve daha sonra doldurun, böylece havlamanın etkisiz olduğunu görecektir.

Onu azarlamayın. Köpek için bu dikkat çekme anlamına gelir. Temel nokta onu ve istediği şeyi görmezden gelerek havlamayı bırakmasını sağlamak.

Ayrılık kaygısı/Kompülsif havlama: Ayrılık kaygısı ve kompülsif havlama başa çıkması zor bir durumdur ve bir davranış veterineri veya sertifikalı hayvan davranışçısı tarafından idare edilmeli. Bu probleme sahip köpeklerin genelde yeni, daha kabul edilebilir davranışlarla başa çıkmak için ilaç terapisine ihtiyaçları olur.

Havlama Tasması Kullanmalı Mıyım?

Havlamayı hızlıca durdurduğu söylenen pek çok ürün var. Bu tasmalar sesli veya ultrasonik düzeltmeler veriyorlar ancak tüm köpeklerde etkili değiller. Citronella spreyleyen tasmalar genelde işe yarıyorlar ancak bazı köpekler koşarak spreyden kaçmayı öğreniyorlar.

Şok tasmaları ise hayvanınıza acı dolu bir elektrik verirler ve ona zarar verebilir, agresifleştirebilirler. Özellikle havladıkları şey ile acıyı eşleştirirler.

Diğer tasma olmayan cihazlar da köpeğiniz bir bölgede havlıyorsa işe yarayabilirler. Havlama temelli su spreyleri veya ses çıkaran şeyler havlama duyunca aktif olurlar ve hayvanınıza su atar veya rahatsız edici bir ses çıkarırlar. Bunlar bazen havlayan köpeği bir bölgede durdururlar ancak havlamayı bırakınca ödül verebileceğiniz ev ortamında daha etkilidirler. Ödül davranışı güçlendirir.

Yapılmayacaklar

Köpeğinizin bazı seslere havlamasını cesaretlendirmeyin ve başkalarına havlamasını önleyin. Süreklilik gösterin.

Köpeği uzun süre sessiz tutabilmek için kısıtlayıcı cihazlar kullanmayın. Bunlar hayvanınız için tehlikeli olabilirler.

Havlamayı durdurmak için yapılan ses teli ameliyatları insanlık dışı görülüyorlar ve tartışma konusu durumundalar. Bu ameliyatlar havlamanın kökenine inmiyorlar, sadece sesi azaltıyorlar. Ayrıca köpeklerin tekrar eski seslerine kavuşmaları da yaygın bir durum.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.