Vajina ne kadar derin ve bilmeniz gereken diğer 10 şey

Vajinanın nasıl işlev gösterdiği ve onun bakımı konusunda pek çok yanlış anlaşılma mevcut. Bazıları vajinanın sonu gelmeyen bir açık alan olduğunu ve sadece bir şeyler ters gittiğinde koktuğunu düşünüyor.

Neyin gerçek neyin efsane olduğuna göz atalım.

Vajinal Kanal Ne Kadar Uzun?

O kadar uzun değil. Ortalama olarak 7-14 cm uzunluğundadır. Eğer görsel olarak değerlendirmek isterseniz, aşağı yukarı elinizin uzunluğu kadardır. Ancak vajinal kanalın şekli cinsel ilişki veya doğum gibi bazı durumlarda değişkenlik gösterebilir.

1- Uyarılınca Daha Uzun Hale Gelir mi?

Cinsel ilişki sırasında vajinal kanal penetrasyonu sağlamak için daha uzun hale gelebilir. Cinsel uyarım rahim ağzı ve rahmin yukarı doğru çekilmesini sağlar ve bu da vajinanın üst kısmının uzamasını sağlayabilir.

Ancak penisin rahim ağzına değdiğini hissederseniz, bunun anlamı bedeninizin tam penetrasyon için henüz hazır olmadığı anlamına gelebilir. Elbette tek sebep bu değil. Rahim ağzınız çok derine girildiğinde veya penis ortalama boyutlardan daha uzun olduğunda dokunulabilir. Ortalama boyut 12-13 cm civarıdır.

2- Doğumda Nasıl Esner?

Vajinal kanal ve vajina açıklığı bebeğin geçişi için ciddi şekilde esner. Doğum yapan bazı kadınlar vajinalarında gevşeme ya da kuruluk gibi değişimler fark edebilirler veya eskisinden daha geniş görünebilir. Ayrıca ağrı ve sızılar olabilir. Bu tamamen normaldir.

Vajina doğumdan bir kaç gün sonra daha sıkı hale gelir ve 6 ay kadar bir sürede normal şekline döner. Tam olarak eskisi ile aynı halde olmasa da oldukça yakın olur.

3- Vajina Kalıcı Olarak Esneyemez mi Yani?

Hayır. Vajinaya dair büyük yanlış anlaşılmalardan birisi budur. Vajina kalıcı olarak esneyemez. Vajina elastiktir yani lastik bir bant gibi esneyip tekrar eski haline dönebilir.

Eğer vajinanın zaman içerisinde daha gevşek hale geldiğini hissediyorsanız, bu iki senaryonun sonucu olabilir. Vajinanın esnekliği zayıflayabilir ve tamamen geri toplanmayabilir. Bu çoklu doğum yapan kadınlarda ortaya çıkabilir. Yaşlanma da vajinal kasları çocuktan bağımsız olarak zayıflatır.

4- Kegel Egzersizi Yapmalı Mıyım?

Pelvik taban kasları zaman içerisinde şunlara bağlı olarak zayıflayabilirler:

  • doğum
  • ameliyat
  • yaşlanma
  • kabızlık ve öksürük nedeniyle ıkınma
  • kilo alımı

Kegel egzersizleri pekvik taban kaslarını güçlendirmeye yardımcı olurlar ve böylece mesane, rahim, rektum ve ince bağırsaklar desteklenir.

Ayrıca idrar ve dışkı düzensizliğini de önleyip kontrol altına alabilir.

5- Klitoris de Büyür mü?

Evet. Uyarıldığınız zaman klitoris şişer ve çekilir, yani gizlenir. Klitoris cinsel uyarım ile penis kadar boyut değiştirmez ancak boyutu kesinlikle artar.

6- Tüm Kadınların Cinsel Bölgeleri Aynı mı Görünür?

Hayır. Vajina, dudaklar, klitoris ve genital bölgenin görünümü size özeldir. Dudaklar asimetrik olabilir veya klitoris küçük olabilir. Bu bölgedeki deri normal cilt renginizden daha koyu veya açık olabilir.

Ortalama boyut ve şekiller olsa da herkesin genital organları farklıdır.

7- Cinsel Bölgede Deri Neden Daha Koyu?

Genital bölgedeki cildin geri kalanından daha farklı olması tamamen normaldir. Örneğin bazı kadınlarda dudaklar kahverengi veya kırmızıdır, bazılarında ise pembe veya mor gibi olabilir.

Genitaller uyarıldığınızda daha koyu hale gelirler. Bölgeye giden kan akışının artması şişmeye sebep olur ve klitoris ile iç dudakların rengi değişebilir.

Ancak vajinanız kronik olarak mor renkliyse, mantar enfeksiyonu veya vulvanın kronik tahrişi söz konusu olabilir. Eğer renk nedeniyle endişe ediyorsanız, doktorunuzdan randevu alın.

8- Tüyler Gerekli mi?

Cinsel bölgedeki tüyler kişisel tercihinizdir. Vajina sağlığı için illa ki gerekli değiller.

Ancak bölgeyi tıraş etmenin yöntemine göre bazı riskleri var. Örneğin jilet yanığı, kesikler veya düzgün alınmayan tüylerden kaynaklı kaşıntılar olabilir.

9- Vajinayı Yıkamalı mıyım?

Vajina yıkamak yaygın olsa da doktorlar bunu önermiyorlar. Vajina kendini doğal yoldan temizler ve bu nedenle ekstra bir önlem almak gerekmez.

Yıkama sırasında vajinanın doğal, sağlıklı bakterilerini yok edersiniz ve ayrıca asit düzeyleri de geçici olarak değişir ve bu da zararlı bakterilerin gelişmesine sebep olabilir. Yani vajinanız vajinal enfeksiyon ve zührevi hastalıklara açık hale gelir.

10- Ayın Farklı Zamanlarında Farklı Kokar mı?

Vajinanızdan koku geldiğinde korkmanız tamamen anlaşılır bir durum. Ancak gerçekte vajinanın biraz kokusunun olması normaldir.

Örneğin beslenmeye bağlı olarak değişimler olabilir. Sarımsak, ton balığı veya besin takviyelerinin etkisi olabilir. Adet döngüsü içerisinde vajinal koku ve yoğunluğunda değişim olabilir.

Eğer kalıcı ve kötü bir koku varsa, ayrıca yoğun ve yeşil akıntı varsa, hemen doktora görünün. Enfeksiyon veya bakteri dengesizliği olabilir. Doktor koku ve rahatsızlığı tespit etmek için ilaç verebilir.

Sonuç Olarak

Vajinanın derinliği, kokusu ve cildinin rengi herkes için aynı değildir. Ancak vajinada renk kaybı veya kötü koku gibi şeylerden dolayı endişe ediyorsanız, doktorunuzla konuşun. Her şeyin normal olup olmadığını kontrol edebilir ve bir sorun varsa tedaviye başlamanıza yardımcı olabilir.

Yine de herkesin vajinasının farklı olduğunu ve bunun bir sorun olmadığını unutmayın.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.