Mardin’de gezilecek yerler

Türkiye’nin güneydoğusundaki güzellikleri görmek istiyorsanız rotanızda mutlaka olması gereken yerlerden bir tanesi Mardin. Tarihi dokusuyla ve kültürel çeşitliliği ile medeniyetler beşiği olan Mardin’de camiden türbeye, kiliseden manastıra birbirinden güzel ve farklı yapıları görmeniz mümkün. Ayrıca Mardin’e gitmişken çevresindeki yerlere de birkaç günlük geziler düzenleyerek buralardaki güzellikleri de görebilirsiniz.

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi, 1385 yılında Artuklu Sultanı İsa Bey tarafından yaptırıldı. Mardin’de, günümüze en iyi şekilde korunmuş olarak kalmış yapılardan biri olarak karşımıza çıkan bu medrese, iki katlı ve iki avlulu yapısıyla ve özellikle girişinde yer alan taş işlemeleri ile dikkat çekiyor. Taş işlemelerindeki güzelliğin yanı sıra daha fazlasını görmek isteyen ziyaretçiler, merdivenleri tırmanıp yukarı çıkarak Mardin’in etkileyici güzelliğini yukardan seyredebilirler.

Mardin Kalesi

Mardin’e yolunuz düştüyse Kartal Yuvası olarak da bilinen Mardin Kalesi’ni mutlaka görmeniz gerekir. Şehrin tepesinde bulunan Mardin Kalesi’ne, Zinciriye Medresesi’nden başlayan patikadan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Ancak özellikle havanın sıcak olduğu zamanlar yol yorucu olabileceği için güneşin tepede olmadığı zamanlarda yürümeyi tercih etmeniz iyi olacaktır. Roma döneminden günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş olan Mardin Kalesi’nin girişinde sizi kalenin kapılarına kazınmış iki heybetli aslan karşılayacaktır.

Kasımiye Medresesi

15. yüzyılda inşa edilmiş olan Kasımiye Medresesi, huzur dolu atmosferi ve avlu içerisinde bulunan mimarisi ile Mardin’de görmeniz gereken yerlerin başında geliyor. Bu medresede yukarı çıkarsanız bir zamanlar öğrencilerin Kuran öğrenirken çalıştıkları ve kaldıkları odaları görebilirsiniz. Özellikle Mardin’de yüzyıllar önceki hayatın nasıl yaşandığını merak ediyorsanız Kasımiye Medresesi’nde bu eski günleri deneyimleyebilirsiniz. Zinciriye Medresesi’nde olduğu gibi burada da kapı girişinde yer alan birbirinden güzel taş işlemelerini görebilir ve şehri yukardan izlemenin keyfine varabilirsiniz. Medresenin avlusuna yer alan ve insan yaşamını ve ahireti temsil ettiğine inanılan havuzdan da etkilenmeniz de mümkün değil.

Kırklar Kilisesi

4. yüzyıldan kalmış olan bu kiliseyi haftanın her günü ziyaret edebileceğiniz gibi her Pazar günü gerçekleştirilen kilise ayinine de katılabilirsiniz. Kilisenin iç kısmının dizaynı kesinlikle görülmeye değer. Kilisenin 15. yüzyılda ‘Kırklar’ adını almasına neden olan ve kırk şehidin anısına kilisenin girişine kazınmış işlemeler de oldukça etkileyici.

Mardin Müzesi

Mardin Müzesi’nde yer alan eserler çok fazla olmasa da müzede M.Ö. 3500 tarihlerine kadar dayanan el yapımı eserler, insanlık tarihi ile ilgili önemli bilgiler veriyor. Müzeler ile çok fazla ilgili olmasanız bile müzeye ev sahipliği yapan evin mimarisi de sizi etkileyecektir. 19. yüzyıldan kalma bu Mardin taş evin çok iyi bir şekilde restore edilmesi ve eski günleri yansıtması, yerel esnafın ve zamanında şehirde yaşayan kişilerin hayatları ile ilgili fikrinizin olmasını sağlayacaktır.

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

 

II. Abdülhamid döneminde inşa edilen bu yapı, Süvari Kışlası olarak yaptırıldı ve uzun yıllar boyunca bu amaçla kullanıldı. Sonrasında müze olarak kullanılmaya başlanan yapının içerisindeki eserlerin her birinin altında uzunca açıklamalar yer alıyor ve çoğunda tarihi canlandırmak adına görseller de yer alıyor. Medeniyetler beşiği olarak bilinen Mardin’in kültürel ve dini rolünü anlamak adına Sakıp Sabancı Kent Müzesi’nin mutlaka ziyaret etmeniz gerek. Müze olmasının yanında çeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yaptığı için Mardin’de olduğunuz süre boyunca bu etkinlikleri kaçırmamak adına takip etmeniz faydalı olacaktır.

Mardin Ulu Cami

Pek çok şehrin olduğu gibi Mardin’in de bir Ulu Cami’si bulunuyor. Mardin’de çarşı içerisinde yer alan Ulu Cami’nin yapımı 11. yüzyılda Artuklular’a kadar dayanıyor. 19. yüzyılda çıkan isyanlarda hasar alan yapı, kısmi olarak restore edilmiş durumda. Caminin minaresi taş işlemeleri ile özellikle dikkat çekiyor. Camiye uğramışken etrafındaki sokakları da dolaşmayı unutmayın.

Şehidiye Cami

14. yüzyılda inşa edilmiş olan bu cami, uzun ve ince minaresi ve üzerindeki işlemelerle dikkat çekiyor. Cami mimarisine ilgiliyseniz Mardin’de Şehidiye Cami de dahil olmak üzere Cumhuriyet Caddesi’nde ziyaret edebileceğiniz pek çok cami bulunuyor. Şehidiye Cami’den çıktığınız zaman doğu yönüne doğru 200 metre kadar gittiğinizde 14. yüzyıldan kalma Melik Mahmut Cami’ye uğrayabilirsiniz. Batı yönüne gittiğinizde ise 400 metre yürüdükten sonra Ulu Cami’ye ulaşabilirsiniz.

Deyrulzafaran Manastırı

Şehir merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunan bu manastır, Süryaniler için önemli bir dini merkez. 5. yüzyılda inşasına başlanan manastır, 18. yüzyılda bugünkü görünümüne kavuştu. Milattan önceki zamanlarda Güneş Tapınağı, Romalılar döneminde ise kale olarak kullanılan kompleksin üzerine inşa edilen yapı, yüzyıllar boyunca isim değiştirdi ve en son Deyrulzafaran ismini aldı. Uzun bir süre boyunca Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biri olan manastır; kubbeleri, kemer sütunları, ahşap el işlemeleri ve taş işlemeleri ile dikkat çekiyor.

Hatuniye Medresesi

Diğer adı Sitti Radviyye Medresesi olan Hatuniye Medresesi, 12. yüzyılda inşa edildi. Artuklu Dönemi’nden kalma zengin taş işçiliğine sahip olan Medrese’nin ilk hali ile günümüzdeki hali arasında büyük değişiklikler bulunuyor. Medresede yer alan camekan içerisinde Hz. Muhammed’e ait olduğu kabul edilen bir de ayak izi bulunuyor.

Revaklı Çarşı (Sipahiler Çarşısı)

Revaklı Çarşı’nın tarihi 17. yüzyıla dayanıyor. Kelime anlamı olarak üstü kapalı, önü açık yer anlamına gelen revaktan adını alan çarşının iki yanında sıra sıra dükkanlar bulunuyor. Çeşitli zanaatkarların bulunduğu bu çarşıda şahmaran ustalarının birbirinden etkileyici eserlerini görmek ve hikayelerini dinlemek mümkün.

Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi

1860 yılında inşa edilen bu kilise, yapı içerisinde yer alan ahşap el işçiliği ile sizi büyüleyecektir. Akustik ses düzenine sahip olan kilisenin patrikhane kısmı 1895 yılında inşa edilmekle birlikte yapı, 1995 yılından sonra müze olarak kullanılmaya başlandı. Cumhuriyet Caddesi’nde yer alan birbirinden etkileyici camileri gezdikten sonra gezinize devam ederek Meryemana Kilisesi ve Patrikhanesi’ne de mutlaka uğrayın.

Mardin’de Yapabileceğiniz Diğer Şeyler

Mardin’e gittiğinizde ziyaret edebileceğiniz birbirinden güzel yerlerin yanında satın almak için de çok güzel şeyler bulabilirsiniz. Telkari, sabun ve şarap açısından zengin olan Mardin’deki antika dükkanlarında da ilginç eşyalara rastlayabilirsiniz. Özellikle de şahmaran resmini küpelerden çantalara her yerde görebilirsiniz. Cumhuriyet Caddesi’de çeşitli kilise ve camileri dolaştıktan sonra bu caddede yer alan dükkanlarda güzel eşyalar satın alıp çayınızı içebilirsiniz.

Mardin’e gitmişken etrafındaki yerlere de uğramak isterseniz mutlaka Midyat’a uğramalısınız. Mardin’den yaklaşık bir saat uzaklıkta bulunan Midyat’ta yer alan kiliseleri, eski evleri, camileri ve manastırları ziyaret edebilirsiniz.

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı olan Oğuz Köyü’nde yer alan Dara Antik Kenti de tarih meraklılarının ilgisini çeken yerlerden bir tanesi. Günümüze kadar iyi bir şekilde korunmuş kalıntıları ile bu antik kenti ziyaret etmeden Mardin’den ayrılmayın.

Mardin’de kalmak istiyorsanız burada kalabileceğiniz çok sayıda otel bulunuyor. Özellikle eski evlerden dönüştürülen otellerde uygun fiyatlarda kalmak mümkün. Kalacağınız yerin yanı sıra yemek konusunda ne yapacağınızı düşünüyorsanız Cumhuriyet Caddesi’ne gitmeniz yeterli. Buradaki restoranlarda Türk mutfağının en güzel yemeklerini bulabileceğiniz gibi şehir manzarasını en güzel gören yerlerde yemeğinizi yeme fırsatı bulabilirisiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.