Aromaterapi yağları nedir, kullanım alanları nelerdir?

 

Herkese merhaba! Sizlerden gelen, aromaterapi ile ilgili soruları cevaplamaya çalışıyorum. Biliyorsunuz, klinik aromaterapistim ve arometerapi ile ilgili paylaştıklarımın eksik olduğunu fark ettiğim için; aromaterapi nedir, aromaterapideki ekoller nedir, yağlar ne işe yarar, nasıl kullanılır? gibi sorularınızın cevapları için de bir içerik hazırlamıştım. Bir önceki konuda; “aromaterapi nedir, ekolleri nedir?” demiştik. Şimdi de, aromaterapideki yağlar ve kullanım alanlarından bahsedeceğiz…

Yağların Buhar Distilasyonu ile Elde Edilmesi Çok Önemlidir

Aromaterapide kullandığımız yağlar; bizim aromatik bitkilerden elde ettiğimiz ve buhar distilasyonu ile elde edilen yağlardır. Buhar distilasyonu çok önemli, özellikle altını çizmek istiyorum; çünkü, aromaterapide temel olan şey, canlılığı olan ve yüzde yüz doğal metotlarla üretilmiş olmasıdır. Aromaterapi yağı dediğimizde, insanlara güzel kokan herhangi bir koku gelebilir ancak biz aromaterapide, ne yazık ki bunlardan faydalanamayız.

O, parfüme ya da aromaya girer. Aromaterapi ise; aromaterapik bitkilerin buhar distilasyonu ile elde edilmiş, biyodinamik özlerinin belli rahatsızlıklar için kullanılmasıdır. Aromaterapik yağları, bütünsel boyutta da etki eden şifalı yağlardır. Bu nedenle, “Ben de kayısı yağı var, aktardan almıştım” dediğiniz yağların hiçbiri aromaterapik yağlar değildir. Onlar, yalnızca esanstır, güzel kokulardır. Onları, mekanları kokulandırmak için kullanabilirsiniz. Parfümlerinizde bile kullanmanızı çok önermiyorum. Aromaterapik yağları ise, vücut yağlarınızda bile kullanmanızı öneririm. Ancak, doğal olması biyodinamik özelliğinin olması çok önemli.

Buhar Distilasyonu Nasıl Yapılır?

Bir ağacı ele alacak olursak; ağacın kökleri, kabukları, yaprakları, sapları, meyvesi, çekirdeği, kabuğu, çiçeği, aklınıza gelebilecek her yerinden farklı bölümlerinin buhar distilasyonu ile elde edilmiş olması ve buradan elde edilen öz yağlar olmalıdır. Bu öz yağlar, minik şişelere sığdırılmış mucizevi yağlar.

Paçuli yağından örnek verecek olursak; paçuli, tropik iklimlerde yetişen paçuli ağacının kabuklarından elde ediliyor ve buhar distilasyonu ile elde ediliyor. Dolayısıla, öz yağının elde edilmesi biraz daha zor. Ancak, bir yasemin çiçeği ya da bir gül olsa, mevsimi geldiğinde hasat zamanında çiçekleri toplanıyor, buhar distilasyonunda kullanılan distilasyon kazanlarına kaynar suların içine atılıyor ve distile ediliyor. Başa gelecek olursak… Aromatik bitkinin, aromasını verme kapasitesine göre yağın da kendi içeriği ve fiyatı da değişiyor.

Yukarıda da söylediğim gibi, bu yağlar canlılığı olan, biyodinamizme sahip yağlardır. Bu da, bütünsel boyutta şifa için bizlere fayda sağlamaktadır. Yağlar; eskiden benmari adı verilen daha ilkel metotlarla elde ediliyordu ve o zamanlar, tam anlamıyla kendi yağını salmıyordu. Daha sonra, buhar distilasyonunda kullandığımız kazanlı sistemlerin olaya dahil olması ile, öz yağlardan da daha fazla faydalanmaya başladık.

Buhar distilasyonunda; gaz halden tekrar sıvı hale gelir ve esansiyal yağ özlerini içeren yağ molekülleri sıvı hale geçer ve o alttaki küçük musluktan damla damla öz yağ olarak damlarken, arta kalan su da su olarak dışarı atılır. Burada da iki farklı ürün elde edilir; bir tanesi buhar distilasyonundan elde edilen yoğun sıvı, ki biz buna “hidrosol” diyoruz.

Hidrosoller; içerisinde %3-12 arasında değişen oranlarda esansiyel yağ molekülü içeren, şifalı esansiyel, aromaterapik sulardır. Diğeri de, öz yağımız. Bunu niye bu kadar anlattım? Çünkü, metodu iyi anladığınız zaman, kullandığınız ürünün sizin için ne kadar uygun olduğunu anlayacaksınız.

Buhar distilasyonu ile elde edilmiş olması çok önemli. Bunun dışında, aromaterapide kullandığımız bir metot daha var, ancak o biraz daha nadir kaldı. Çünkü, daha nadide, yağını çok seven bazı yağlar için kullanılan bir metot. Biz, buna “anfloranj” diyoruz. Anfloranj; Fransızcada çiçeklendirme anlamına geliyor. Peki, nedir anfloranj?

Anfloranj Yöntemi Nedir?

Yasemin, melisa gibi yağını çok zor aldığımız, aromasını çok zor veren nazlı çiçeklerin, bazı kasnakların içerisine, hayvanların kuyruk yağlarından elde edilen yağların içine taze toplanmış çiçeklerin gömülmesi ve bunların 4-12 saat arasında yağın içerisine kendisini bırakmasını sağlayarak ve bu kasnağı 6-7 kere değiştirerek daha farklı çiçeklerle bir araya getirilerek, o hayvani yağın içerisine, bitkinin aromatik özünü hapsediyoruz.

Daha sonra, bunun içerisinden öz yağı alıyorlar. Bu metodu, Perfume filminden de hatırlarsınız. Filmde, birazcık da toplum düşmanı gibi görünen ama biraz hastalıklı kahramanımız, tanrının, aşkın kokusunu yakalamak için öldürdüğü güzel kızların ciltlerini bulayıp onları bandajlıyordu ve onlara anfloranj yapıyordu. Anfloranj, şuanda çok kullanılan bir metot değil, onun dışında başka başka metotlar var. Detaylı anlatıyorum; çünkü, aromaterapi ile ilgili bilmeniz gereken bütün metotları bilmenizi istiyorum.

Aromaterapi Yağları Nasıl Kullanılır?

Aromaterapi yağları; aromatik bitkinin, çok yüksek konsantre özü ve biz bunu 10 ml bir şişeye sıkıştırmış oluyoruz. Bu 10 ml şişe içerisinde, tabi ki biz bunu bazı noktalarda direkt uygulamayız, özellikle de cildimiz için uygulayacaksak. Bu yağları, seyreltmemiş gerekiyor. Seyreltmek için de bir baza ihtiyacı oluyor. O yağlara da “baz yağlar” diyoruz. Yani, kokusuz, bitkisel yağlar. Ki temel yağlar olarak da isimlendirilirler.

Baz yağlar; bitkilerin meyvelerinden ya da çekirdeklerinden, yani tohumlarından elde edilen, mümkünse de soğuk presle elde edilen yağlardır. Bu yağların da soğuk presle elde edilmesi oldukça önemli. İçerisindeki besleyici oligo elementler dediğimiz faydalı bitkisel yağ asitlerinin kaybolmaması için soğuk metotla üretilmiş olması gerekiyor.

Baz Yağlar Nelerdir?

Aklınıza gelebilecek en temel baz yağlar; kayısı çekirdeği yağı, badem çekirdeği yağı, fındık yağı ceviz yağı, aynısafa, buğday özü, kantaron yağı, kalendula yağı, üzüm çekirdeği yağı, nar çekirdeği, havuç tohumu gibi, farklı farklı, cilde farklı faydaları olan yağlardır. Eğer cilt üzerinde kullanacaksak, öz yağları bu baz yağların içerisinde seyreltmemiz gerekir. Normalde, masaj yağları sağlıklı yetişkin bir birey için; her 100 ml masaj yağının içerisine 2 ml öz yağ koyabiliriz. Bu yağlar damlalıklıdır ve her zaman damla ile kullanılır. “2 ml kaç damlaya tekabül eder?” derseniz, her 30 damla 1 ml’ye tekabül eder. Dolayısıyla, bir masaj yağı hazırlamak istediğinizde, 60 damla öz yağı kullanabilirsiniz. Ancak; biberiye, tarçın ve karanfil gibi bazı yağların cilt üzerinde irite edici etkileri olduğu için, daha düşük dozlarda kullanılmaları gerekir.

Zaten, aromaterapi yağlarını kullanmadan önce yapmanız gereken çok basit bir alerji testi vardır. Bunu da; kolunuzun iç kısmına, kullanmak istediğiniz yağı 1 damla damlatın, hiç ellemeyin emsin ve 20 dakika sonra bakın. Burada kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık varsa, bu yağ size alerji yapıyor, onu kullanmamanız gerekiyor demektir. Ancak, bunun dışında biberiye, tarçın, karanfil, karabiber gibi bazı yağlar, çok yüksek dozda kullanılmaz. Yani, 100 ml masaj yağı hazırlamak için 60 damla karabiber yağı kullanamayız. Bununla ilgili de, formül bilgisi ve aromaterapi karışımlarını nasıl hazırlamanız gerektiği ile ilgili başka bir içerik daha paylaşacağım.

Aromaterapi Nerelerde Uygulanabilir?

Aromaterapik yağları, insan vücudunda kullanırken seyreltmeniz gerek. Ancak, onun dışında bir de aromaterapinin uygulama alanları var ki şimdi konu oraya geldi. Aromaterapi nerelerde uygulanabilir? Aromaterapi, çok farklı şekillerde uygulanabilir. En yaygın olanı, aromaterapi masajı. Onun dışında, aromatik öz yağların ve baz yağların kullanılması ile kendi kişisel bakımınızda kullanacağınız saç ürünleri, makyaj ürünleri, cilt bakım ürünleri, maskeler de hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca, solunum yolu enfeksiyonlarınız olduğunda buhar yoluyla kullanabilirsiniz. Kışa girdik, herkeste üst solunum yolları enfeksiyonu var. Alerjiler, çok fazla öksürme var, bronşitleri, faranjitleri, boğaz enfeksiyonlarını duyuyoruz. Bunları gidermek için; solunum yoluyla yani buhar ya da mekan kokulandırma yoluyla yine aromaterapi yağlarını kullanabilirsiniz.

Yine, bunları nasıl kullanacağınız, farklı şikayetler için aromaterapi yağlarını nasıl kullanacağınızı bir sonraki içerikte paylaşıyor olacağım. Aromaterapiyi, ayrıca banyoda kullanabilirsiniz. Sistit, genital problemler gibi durumlarda oturma banyoları yapabilirsiniz. Kadınlarda regl dönemi, aşırı kanama gibi durumlar, regl olamama durumları, reglin ilk günündeki karın ağrıları, vücuttaki şişkinliğin giderilmesi için banyolarda kullanabilirsiniz.

Burkulmalarda, spor kazalarında, yara şeklinde değil de orada eziklik, morarma, şişlik varsa, ciltte hasar varsa, belli sıcak ve soğuk kompresler ile, sıcak ve soğuk suyun içine yapılan aromaterapi karışımları ile de kompresler yoluyla uygulayabilirsiniz. Yukarıda, mekan kokulandırma demiştik. Mekan kokulandırmada kullandığımız, içi su dolu haznelerin altında bir mum yakarak yine mekanları, farklı ihtiyaçlara göre, farklı yerlerde aromaterapi yağları karışımları ile pozitif sonuçlar elde edebilirsiniz.

Bunun dışında, elektrikli nebulizatör dediğimiz tarzda, aromaterapinin kullanıldığı yerler var ki mekan kokulandırmada da kullanıyoruz. Bu ürünleri, bu şekilde kullanabilirsiniz. Onun dışında, aromaterapiyi akut dediğimiz çok hızlı nükseden vakalarda da kullanabilirsiniz. Seyahate gittiniz; yüksek ateşiniz var, mide bulantınız var, girdiğiniz yer size çok hijyenik gelmiyor, mikroplardan arındırmak istiyorsanız, aromaterapide kullandığımız bazı kuvvetli öz yağlar ile akut sorunlara çözüm bulabilirsiniz. Elbette, ilaçlara destek olarak. Dediğim gibi, aromaterapi öz yağları ve baz yağlar bu şekilde kullanılıyor.

Aromaterapideki ekolleri ve yağları sizlere kısaca özetlemek istedim. Bir sonraki konuda; aromaterapi öz yağları ve baz yağları tek tek nasıl kullanılır, nasıl formülize edilir, nerelerde, hangi yağların kullanıldığını anlatıyor olacağım. Bugünlük benden bu kadar. Hoşça kalın!

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.