Depresyonun gizli işaretlerini tanımak

Depresyondaki bazı insanlar bunun işaretlerini başkalarından gizlemeye çalışabilirler veya depresyonda olduklarını fark bile etmeyebilirler. Depresyonun tipik belirtilerinden üzüntü ve umutsuzluk tespit etmesi kolay belirtiler olsalar da, daha az görünür olan belirtiler de olabilirler.

Bu makalede depresyonun muhtemel gizli işaretlerinden bahsedeceğiz ancak bu işaretlerden bazılarının başka tıbbi problemlere dair de olabileceklerini unutmamak gerekli.

İştah ve Kilo Değişimleri

Çok fazla veya az yemek depresyonun varlığının işareti olabilir. Bazı insanlar rahatlamak için gıdalara başvururken, bazıları ise kötü ruh halinden dolayı iştahlarını kaybeder ve az yerler.

Gıda alımındaki bu değişimler kişinin kilo almasına veya vermesine sebep olabilirler.

Kilodaki dramatik değişimler de depresyonu tetikleyebilirler çünkü kişinin öz saygısını etkilerler.

Fizyolojik faktörler de devrede olabilirler. Örneğin fazla yağlara sahip olmak ile vücutta inflamasyon artışı arasında bağlantı var. Bu da gelecekte depresif belirtiler geliştirme veya depresyon şiddetinin artması gibi sonuçlara yol açabilir.

Uyku Alışkanlıklarındaki Değişimler

Ruh hali ve uyku arasında güçlü bir bağ var. Uykusuzluk depresyona katkıda bulunabilir ve depresyon da uyumayı daha zor hale getirebilir.

ABD’deki Ulusal Uyku Derneği’ne göre uykusuzluk sahibi insanların depresyon geçirme ihtimalleri, uykusuzluk çekmeyenlere göre 10 kat daha fazla.

Çok fazla uyumak da kişinin depresyonda olduğunun bir işareti olabilir.

Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı

Ruh hastalıklarına sahip olan bazı insanlar üzüntü, yalnızlık ve umutsuzluk hisleri ile başa çıkabilmek için alkol veya uyuşturucu kullanabilirler.

Amerikan Anksiyete ve Depresyon Derneği, ABD’de anksiyete ve depresyon gibi ruh hali bozukluklarına sahip olan 5 kişiden 1 tanesinin alkol veya madde kullanımı bozukluğuna da sahip olduğunu belirtiyor.

Benzer şekilde, alkol ve madde kullanımı gerçekleştirenlerde de aynı miktarlarda ruh hali bozukluğuna sahip olanlar var.

Yorgunluk

Aşırı yorgun hissetmek depresyonun çok yaygın belirtilerinden birisi. Bazı araştırmalar depresyon sahibi insanların %90’ının yorgunluk yaşadığını gösteriyorlar.

Herkes zaman zaman yorgun hissetse de, ağır ve sürekli yorgunluk geçirenler ve özellikle buna bir de diğer belirtiler eşlik edenler, gizli depresyona sahip olabilirler.

Zorla Mutlu Olmak

Bazen gizli depresyona gülümseyen depresyon denilir. Çünkü belirtilerini gizleyenler başkalarına eşlik ederken mutlu yüzlerini takınırlar.

Ancak bu zorla mutlu olma durumunu sürdürmek zor olabilir ve maske düştüğü zaman üzüntü, umutsuzluk ve yalnızlık işaretleri görülür.

Başkalarından Daha Az İyimser Olmak

Depresyondaki insanların depresif realizm özellikleri gösterebileceklerini belirten bir teori var. Yani olaylara bakışları ve olaylar üzerindeki etkileri depresyonda olmayan insanlara göre daha doğru olabilir.

Depresyon sahibi insanlar daha kötümser de olabilirler. Çalışmalar majör depresif bozukluk sahibi olanların genelde geleceğe dair negatif bakış açıları olduğunu gösteriyorlar.

Başkalarından daha gerçekçi veya kötümser olmak bir depresyon belirtisi olabilir, özellikle de kişide diğer muhtemel depresyon belirtileri varsa.

Konsantrasyon Kaybı

Sohbet sırasında kişinin sohbetten kopması veya düşüncelerinin izini kaybetmesi, hafıza ve konsantrasyon problemlerine işaret edebilir ve bu da yaygın bir depresyon belirtisidir.

2014 yılında yapılan bir çalışmada odaklanma ve konsantrasyon zorluklarının depresyonun sosyal etkilerini daha da kötüleştirebildiği ve bu nedenle iş hayatını ve kişisel ilişkileri daha zorlu hale getirdiği tespit edilmiş.

Hobilere İlgiyi Kaybetmek

ABD’deki Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü, hobi ve aktivitelere ilgiyi ve onlardan alınan memnuniyeti kaybetmeyi depresyonun bir belirtisi olarak görüyor.

Kişinin daha önceden keyif aldığı aktivitelere olan ilgisini kaybetmesi, başka insanların o kişide depresyona dair görebileceği ilk belirtilerden birisi olduğu unutulmamalı.

Fiziksel Ağrılar ve Sağlık Problemleri

Depresyon bir ruh hastalığı ancak fiziksel sonuçları da olabilir. Kilo değişimleri ve yorgunluğa ek olarak, gizli depresyonun bazı diğer fiziksel belirtileri şöyle:

  • sırt ağrısı
  • kronik ağrı rahatsızlıkları
  • sindirim problemleri
  • baş ağrısı

Araştırmalar aynı zamanda majör depresyon yaşayanların aşağıdaki rahatsızlıkları geçirme ihtimallerinin daha fazla olduğunu gösteriyorlar:

  • artrit
  • otoimmün hastalıklar
  • kanser
  • kalp hastalıkları
  • tip-2 diyabet

Sinirli ve Huysuz Olmak

Çoğu insan sinir ve huysuzluğu depresyon ile ilişkilendirmez ancak bu ruh hali değişimleri depresyona sahip olanlarda hiç de az değil.

Bazı insanlar gizli depresyonda üzgün olmak yerine huysuzluk gösterebilir ve açıkça-gizlenmiş şekilde sinir gösterebilirler.

Düşük Cinsel İstek

Baltimore’daki John Hopkins Medicine Kadın Ruh Hastalıkları Merkezi’nin yöneticisi Dr. Jennifer Payne’e göre, bazı sağlık profesyonelleri cinsel istekteki değişimleri majör depresyonun nöbetlerinin belirlenmesinde bir temel olarak kullanıyorlar.

Depresyon sahibi olunca kişinin libidosunun düşmesinin bir kaç sebebi olabilir:

  • cinsellik gibi eğlenceli aktivitelere ilgiyi kaybetme
  • yorgunluk ve düşük enerji düzeyleri
  • düşük özsaygı

Depresyonun Yaygın Sebepleri

Bilimadamları depresyonun kesin sebebini henüz bilmiyorlar. Ancak pek çok uzman başlangıcında pek çok faktörün rol oynadığını düşünüyor:

  • Genetik: Depresyon aile boyunca sürebilir. Bu rahatsızlığa sahip yakın bir akrabaya sahip olmak kişinin onu geliştirme riskini arttırır.
  • Biyolojik ve kimyasal farklılıklar: Beyindeki fiziksel değişimler veya kimyasal dengesizlikler depresyon gelişimine katkıda bulunabilirler.
  • Hormonlar: Hormonal değişim ve dengesizlikler depresyona sebep olabilir veya onu tetikleyebilirler. Örneğin pek çok kadın doğumdan sonra postpartum depresyon yaşıyor.
  • Travma ve stres: Yüksek stres dönemleri, travmatik olaylar ve yaşamdaki büyük değişimler bazı insanlarda depresyon nöbetlerini tetikleyebilirler.
  • Kişilik özellikleri: Düşük özsaygıya sahip olmak veya kötümser olmak depresyon riskini arttırabilir.
  • Diğer hastalıklar: Başka ruh hastalıklarına veya fiziksel sağlık sorunlarına sahip olmak, ayrıca bazı ilaçları almak depresyon riskini arttırabilir.

Gizli Depresyonunuz Varsa Ne Yapmalı?

Gizli depresyona sahip olabileceklerini düşünenler doktorlarıyla veya bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmeliler. Bu uzmanlar teşhisi yapabilir ve bir tedavi süreci önerebilirler.

Depresyon tedavisinde atılabilecek diğer adımlar şöyle:

  • stresi azaltma, bunun için meditasyonu, derin nefes egzersizlerini veya yogayı kullanma
  • kendini ispatlama ile özsaygı kazanma
  • başkaları ile sosyalleşme (depresyonda bu zorlu olabilir)
  • ilgilenebileceğiniz yeni alanlar bulma veya keyif aldığınız aktivitelere katılma
  • düzenli spor
  • dengeli beslenme
  • aile ve arkadaşlardan destek isteme
  • bir destek grubuna katılma

Sevdiğiniz Birisinde Gizli Depresyon Varsa Ne Yapmalı?

Eğer sevdiğiniz insan gizli depresyon belirtileri gösteriyorsa, onlarla belirtileri hakkında konuşabilir ve yargılayıcı olmadan öneri ve tavsiyeler sunabilirsiniz.

Bunlar arasında şunlar var:

  • tedavi için cesaretlendirme
  • onlara randevuya giderken eşlik etme
  • birlikte keyifli aktiviteler planlama
  • birlikte spor yapma
  • onları sosyalleşme için cesaretlendirme

Depresyon sahibi birisine bakan insanların kendi ruh sağlıklarını korumak için kendilerine iyi bakmaları gerekli.

Depresyon İçin Yardım Alma

Depresyon belirtilerine sahip olan insanlar sevdiklerinden veya bir sağlık uzmanından destek almalılar. Bu bir doktor da olabilir psikoterapist de.

İntiharı Önleme

Eğer bildiğiniz birisi kendine zarar verme, intihar veya başkasına zarar verme riski altındaysa şunları yapın:

  • Hemen 112’yi arayın
  • Profesyonel yardım gelene kadar o kişinin yanında kalın
  • Çevredeki silah, ilaç ve diğer potansiyel zararlı nesneleri ortadan kaldırın
  • Kişiyi yargılamadan dinleyin

Sonuç Olarak

Depresyon sahibi herkes bilindik üzüntü ve umutsuzluk işaretlerini göstermez.

Bazen göreceğiniz tek belirti yorgunluk, uykusuzluk ve kilo değişimi gibi fiziksel değişimler olur.

Gizli depresyonun diğer belirtileri arasında uyuşturucu ve alkol kullanımı, sinirli ve kızgın olma, cinsellik ve hobiler gibi keyif verici aktivitelere olan ilgiyi kaybetme bulunuyor.

Gizli depresyona sahip sevdiğiniz bir insan hakkında endişe ediyorsanız, onlara belirtilerinden bahsedin ve yargılamadan dinleyin, destek olun.

Depresyon sahibi olabileceğinden şüphelenen kişiler bunu bir arkadaşları veya ruh sağlığı uzmanı ile konuşmalılar.

Ayrıca depresyon sahibi bireylere yardımcı olabilen pek çok organizasyon da mevcut.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.