Soğuk Algınlığını Detoks Banyosu ile Atlatın
Bu aralar herkes hasta, çevremde sürekli ilaç kullanarak iyileşmeyi bekleyen ancak iyileşemeyen pek çok insan var. Bu sebeple özellikle kuzey ülkelerinde çokça uygulanan bir metottan bahsedeceğim sizlere. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olarak, bağışıklığınızı artıran, doğal bir yol Detoks banyosundan bahsedceğim. Detoks banyosu içerikleri ise oldukça basit, epsom tuzu, zencefil ve öz yağlar ı banyo küvetinize atacaksınız ve içinde en az 15 veya 40 dakika kadar beklemeniz gerekiyor.
Detoksun soğuk algınlığına karşı olan etkilerine dair kanıtlar kısıtlı ancak vücudu sakinleşmesini ve kas ağrılarının hafiflemesini sağlayarak belli soğuk algınlığı belirtilerine yardımcı olabilir ve sonuçlar kişiden kişiye değişebilirler.
Papatya ve lavanta gibi öz yağları banyo suyunuza ekleyerek kasları rahatlatmanın yanında kendinizi de rahatlatabilir ve sakinleştirebilirsiniz. Nane ve okaliptüs yağları ise sinüs tıkanmalarını ve basıncını hafifleteceklerdir.
Küçük bir çalışmada banyo suyuna epsom tuzu eklemenin vücutta magnezyum düzeylerini arttırdığı görülmüş ve bu da vücudun laktik asidi atmasına yardımcı olarak ağrı ve hamlamaları hafifletebilir, kasları rahatlatabilir.
Araştırmalar bazı öz yağları virüs ve mikrop karşıtı özellikleri olduğunu gösteriyorlar. Okaliptüs gibi bazı seçenekler üst solunum yolu virüslerine karşı etkili olabiliyorlar ve tıkanmaları azaltıyorlar.
Sıcak banyo ateşi düşürmek için kullanılan çok eski bir yöntem ancak bilimsel kanıtlar kısıtlı. Hedef 27-32 derece arasında ılık bir su olmalı. Eğer titreme sıcaklığı arttırırsa bu vücudun kendini ısıtmaya çalıştığını gösterir ve ateş daha kötü hale gelebilir. Sersem veya dengesiz hissediyorsanız banyo yapmayın.
Çocuklar, hamile olanlar ve böbrek fonksiyonlarında bozulma olanlar detoks banyosu yapmamalılar. Detoks banyosundan önce, esnasında ve sonrasında bol bol su içmek öneriliyor. Eğer banyo sırasında titreme başlarsa, sersemlik hissederseniz veya bayılır gibi olursanız banyodan hemen çıkın. Detoks banyosunun size uygun olup olmadığını öğrenmek için daima tıp uzmanlarına başvurun.
Detoks banyosu soğuk algınlığını tedavi etmeyecek olsa da, rahatlamanıza yardımcı olur ve ayrıca beden ağrıları, tıkanma ve ateş gibi bazı belirtilerin geçici olarak ortadan kalkmasını sağlayabilir. Belirtilere göre farklı tip detoks banyoları mevcut ve kullanırken ciltte kuruma veya susuzluk gibi işaretlere de dikkat edin. İlk olarak bedenin nasıl tepki göstereceğini görmek için 10-20 dakika gibi kısa sürelerle yapın. Eğer negatif reaksiyon yoksa ve rahatlama veriyorsa zamanı yavaş yavaş arttırın ve haftada 3 defaya çıkartın.
Epsom tuzu banyosu ağrılar ve sızıları azaltır, rahatlama sağlar: Küveti sıcak suyla doldurun, epsom tuzlarını ekleyin ve 12-60 dakika arası suda durun. Hindistan cevizi yağı ve bir kaç damla başka öz yağlar daha fazla rahatlama etkisi için eklenebilirler.
Zencefil banyosu da terlemeyi tetikler ve bu da vücudun toksinleri atmasını sağlar, kas ağrılarını ve sızılarını azaltır. 1/3 bardak epsom tuzu, 1/3 bardak deniz tuzu ve 1/3 bardak yemeklik sodayı karıştırın, 3 yemek kaşığı toz zencefil katın ve bu karışımı banyo küvetindeki sıcak suya katıp karıştırın. Burda en önemli konu alerjiler, cildiniz hassas ve alerjik ise bu banyo size göre değildir. Ayrıca suyun sıcaklığı maksimum 37 derece olmalıdır. Bu çok önemlidir. Aman kaynar su icinde beklemeyin, cildinizde ciddi tahribat olabilir. Ardından içine bir bardak elma sirkesi de ekleyebilirsiniz. 45 dakikaya kadar suyun içinde kalın ancak küvetin kenarında bir bardak suyunuz da dursun ve arada yudumlar alın. Eğer titremeye başlarsanız çıkın. Küvetten çıkar çıkmaz hemen kurulanın ve banyonun dehidrasyon yapabilmesinden ötürü hemen daha fazla su için.
Deniz tuzu ve okaliptüs banyosu tıkanmaları hafifletir ve inflamasyonlar ile kas sızılarına yardımcı olabilir. Bir bardak deniz tuzu, bir bardak epsom tuzu, iki bardak yemeklik soda ve 10-12 damla okaliptüs yağını sıcak banyo suyuna katıp güzelce karıştırın. 15 30 dakika arasında bir süre küvette dinlenin, bolca su içmeyi unutmayın.
Soğuk algınlığını biraz daha yatıştırmak için ballı çay içerek boğaz ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Taze zencefil ve limon da boğaz ağrılarına iyi gelir. Herkesin bildiği tavuk çorbası da anti-inflamatuvar özellikler gösterir ve soğuk algınlığı belirtilerini hafifletebilir. Ayrıca içindeki sıvılar sayesinde soğuk algınlığı ile savaşan bedeninize sıvı takviyesi yapar.
Eğer soğuk algınlığı belirtileri kötüleşirlerse veya 7-10 gün içerisinde iyileşmezlerse tıbbi yardım arayabilirsiniz. Ayrıca ateş 38 dereceyi geçerse, 5 günden uzun sürerse ve nefes darlığı, hırıltılı nefes deneyimlerseniz, boğaz ağrınız çok ağır olursa, baş ağrısı ve sinüs ağrıları olursa da sağlık kurumlarına başvurun.