Görsel kaynak : https://evrimagaci.org/
Obezite dünya nüfusunun en büyük sorunlarından birisi ve hem zengin ülkelerde hem de fakir ülkelerde hayli yaygın. Günümüzde tüm dünya nüfusunun %30’unun obez veya fazla kilolu olduğu tahmin ediliyor ve bu da toplamda 2.1 milyar insana denk geliyor.
188 ülkeden elde edilen verilerin 1980 ile 2013 seneleri arasında değerlendirilmeleri neticesinde elde edilen sonuçlara göre elde edilen bu bilgi, çok çarpıcı noktalara parmak basıyor.
Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Amerika, Pasifik ve Karayip Adaları’nda hayli yüksek obezite oranlarına ulaşılmış ve Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirmesi Enstitüsü’nün bu konudaki çalışmaları güzel bilgiler sunuyor.
Obezite kadınlarda daha çok Mısır, Suudi Arabistan, Umman, Honduras ve Bahreyn’de artış gösterirken, erkeklerde ise Yeni Zelanda, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan ve ABD’de artış gösteriyor. ABD şu anda dünyanın en zengin ülkesi ve gezegenin obez nüfusunun da en büyük payına sahip. Nüfusunun %13’ü obezite ile boğuşuyor ve resmi otoriteler bunun %5’ten fazla olmadığını iddia ediyorlar.
Obezite ucuz, yağlı, şekerli, tuzlu, yüksek kalorili çöp gıdaların yaygınlaşmaları ve hareketsiz yaşam tarzı ile tetiklenen karmaşık bir sorun. Kalp hastalıkları ve kalp krizi, diyabet, artrit ve belli kanser türlerinin riskini doğrudan arttırıyor. Kilonun sebep olduğu kronik rahatsızlıklar dünya çapında her sene 3.4 milyon kişinin ölümüne sebep oluyor.
Araştırmanın devam ettiği 33 yıl boyunca obezite ve fazla kilolu oranları ciddi miktarda artmış. Yetişkinlerde %28’lik, çocuklarda ise %47’lik bir artış mevcut. Bu süre içerisinde obez ve fazla kilolu bireyler 1980 senesinde 857 milyon adetmiş, 2013’te ise 2.1 milyara ulaşmış.
Bu rakam dünya nüfusunun 1927’deki toplamından daha fazla ve günümüzde tüm dünya nüfusu 7 milyara ulaşmış durumda.
Araştırmacılar obezitenin geçmişte zengin ülkelerin bir problemi olduğunu ancak şimdilerde tüm yaşlarda, gelir düzeylerinde ve bölgelerde görüldüğünü belirtiyorlar ve onunla mücadelede hiç bir ülke başarılı olmuş değil.
Obez nüfusun üçte ikisi gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor ve bu sorun Ortadoğu ile Kuzey Afrika’da daha fazla dikkat çekici. Çünkü bu bölgelerdeki yetişkin erkeklerin %58’i, yetişkin kadınların ise %65’i fazla kilo veya obezite problemine sahip. Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan, Umman ve Kuveyt’te ciddi artışlar görülüyor.
BU yüzden kendimize obezitenin sadece kozmetik bir problem olmadığını, yaşam ömrü ve genel sağlık açısından büyük bir risk oluşturduğunu kabullenmek gerekiyor. Obezite günümüzde gençlerde daha da yaygın ve çocuklarda neredeyse %50’ye varan oranlarda görülüyor.
Erkeklerde obezite oranı gelişmiş ülkelerde daha fazlayken, kadınlarda ise bu durum gelişmekte olan ülkelerde karşımıza çıkıyor. Son 8 yıl içerisindeyse zengin ülkelerde obezite artış oranlarının düşmesi biraz umut vaadediyor.
Dünyanın obez insanlarının yarısı sadece 10 ülkede yaşıyor: ABD, Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika, Mısır, Almanya, Pakistan ve Endonezya.