Belli bir yaş üzeri olan çocukluk anıları hayal ürünü olabilir mi?
Araştırmalar, insanların %40’ının sahip oldukları ilk anıların aslında sahte olduklarını gösteriyorlar ve yaşlı bireylerde bu hayali anıların bulunma ihtimali çok daha yüksek. Pek çok insanın gerçek, onaylı anıları genellikle 3-3.5 yaşlarından itibaren ortaya çıkarlar ancak bazıları 2 veya daha genç yaşlardan anılara sahip olduklarını iddia ediyorlar ve bu oldukça imkansız görünüyor.
Profesör Martin Conway bu konuda şunları belirtiyor:
“Çalışmamızda insanlara gerçekten hatırladıkları ilk anıyı hatırlamalarını istedik ve bu anının bir aile hikayesi veya fotoğraf ile bağlantılı olmaması gerektiğini belirttik.
Katılımcıların yanıtlarına baktığımız zaman, bu ilk anıların pek çoğunun bebeklik dönemiyle bağlantılı olduğunu gördük ve en tipik örneklerden bir tanesi bebek arabasının varlığıydı.
Bu kişi için bebek arabasının büyük ve yeşil olduğunu hatırlaması, muhtemelen bir başkasının ona bu konuda geçmişte bilgi vermesiydi. Kişi bu bilginin ardından arabanın neye benzediğini hayal etmeye başlamaktadır.
Zamanla bu hayal ve bilgiler bir anı haline gelirler ve buna biraz da oyuncaklar eklenebilirler. Bu anıya sahip olan kişi onun aslında sahte bir anı olduğunun da farkında değildir. Anılarının yanlış olduğu belirtildiğinde buna inanamazlar.
Bunun sebebi kısmen hatırlama mekanizmamızın çok karmaşık olması ve beş altı yaşımıza kadar yetişkinler gibi anılar oluşturmak ve dünyayı anlamak için beyin gelişimimizin ancak tamamlanıyor olması.”
Bu sonuçlar 6641 kişi üzerinde yapılan bri araştırma sonucunda ortaya çıkıyorlar ve katılımcıların 1000 kişiden fazlası ilk yaşına dair anılarını hatırladığını belirtse de, bu imkansız bir durum.
Dr. Shazia Akhtar ise şunları aktarıyor:
“Anıları hatırlaması istenen kişinin zihninde olan ve hayali, imkansız ilk anıları oluşturan şey, hayatın erken dönemlerine ait bazı görüntülerin deneyimler ve kendi hayatına dair anlatılanlarla birleşmesidir.
Buna ek olarak, zamanla anılara daha fazla detay da eklenebilmektedir.
Bu tip parçalı zihinsel temsiller zamanla toplanıyorlar ve bir süre sonra bireylerin zihinleri tarafından bebeklik dönemine ait anılar olarak temelleniyorlar.”
Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr