Egzama için doğal tedavi yöntemleri
Egzama, sadece Amerika’da yaklaşık 34 milyon kişiyi etkileyen çok yaygın bir kronik cilt bozukluğudur. Tüm yaş gruplarındaki kişilerde ortaya çıkabilir, ancak bebekler arasında yetişkinlerden daha yaygındır. Belirtileri arasında cilt kuruluğu, kızarıklık, şişlik, döküntü, kabarcık, çatlama, kabuklu yaralar ve sürekli kaşınmak bulunur. Yüz, el, ayak bilekleri, dizlerin arkası, boyun ve üst göğüs gibi farklı vücut bölgelerini etkileyebilir.
Egzama genellikle kalıtsal olsa da, alerjiler, çevresel faktörler, aşırı terleme ve duygusal stres gibi çeşitli faktörler de durumu tetikleyebilir. Egzama, kronik veya akut olabilir. Tedavi edilmezse egzama çok rahatsız edici olabilir. Piyasada bulunan ilaçların çoğu kimyasal bazlıdır ve aslında semptomları kötüleştirebilir. Birçok insan için doğal ilaçlar egzama ile baş etmek için daha iyi bir seçenektir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı egzama için en popüler ilaçlardan biridir. Antifungal, antibakteriyel, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca, kaşıntı ile mücadeleye ve cildi yumuşatmaya yardımcı olan laurik asit, K vitamini ve E vitamini gibi sağlıklı vitaminler ve besinler içeren bir besindir. En iyi sonuç için, rafine edilmemiş, saf ve soğuk preslenmiş Hindistan cevizi yağı kullanın.
• Kaşıntı veya hafif ağrıdan, anında kurtulmak için Hindistan cevizi yağını doğrudan etkilenen alana günde birkaç kez uygulayın. Semptomlar tamamen yok oluncaya kadar gerektiği kadar kullanmaya devam edin.
Ayrıca egzama belirtilerini hafifletmeye ve genel bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olmak için günde iki ila dört yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı tüketebilirsiniz. Hindistan cevizi yağını yiyeceklerinize veya içeceklere de ekleyebilirsiniz.
Kolloidal Yulaf Ezmesi
Kolloidal yulaf ezmesi (çok ince öğütülmüş yulaf ezmesi) egzama tedavisinde çok etkili olabilir. Kaşıntıyı hafifleten ve ağrıyı azaltan, antienflamatuvar ve yatıştırıcı özellikler içerir.
• Bir ila iki bardak koloidal yulaf ezmesini ılık suyla doldurduğunuz küvete dökün. En az 15 ila 20 dakika içinde yatın. Cildinizi nazikçe kurutun ve sonra hafif bir nemlendirici uygulayın.
• Alternatif olarak, kalın bir macun yapmak için iki yemek kaşığı kolloidal yulaf ezmesine bir çorba kaşığı soğuk süt ekleyin. Bu macunu etkilenen bölgeye uygulayın, bir dakikalığına hafifçe masaj yapın. 15 ila 20 dakika bekletin ve sonra soğuk su ile durulayın.
• İyileşmek için birkaç ay boyunca haftada üç veya dört kez bu yöntemi tekrarlayın.
Zerdeçal
Zerdeçal, egzama dahil olmak üzere farklı cilt bozukluklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Dermatoloji Dergisi’nin Haziran 2010 sayısında yayınlanan bir çalışmada, diğer otların arasında özellikle zerdeçalın, antioksidan özelliklerinden dolayı cilt bakımında yararlı olduğu bulunmuştur. Zerdeçalda bulunan aktif bileşen curcumin, iltihap ve kaşıntıya yardımcı olan antienflamatuvar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
• Bir çay kaşığı zerdeçalı macun oluşturmak için, yeterli miktarda sütle karıştırın. Bu macunu kızarıklık ve kaşıntı giderilene kadar günde iki kez etkilenen bölgeye uygulayın.
• Alternatif olarak, bir bardak kaynar suya bir buçuk çay kaşığı zerdeçal ekleyin ve 10 dakika pişirin. Soğumasını bekleyin. İçebilirsiniz ya da etkilenen bölgeyi yıkamak için kullanabilirsiniz.
• Rahatsızlık azalana veya yok olana kadar iki veya üç kez size uygun yöntemi tekrar edin.
Nim veya Hint Leylağı
Nim olarak da bilinen Hint leylağı, egzama için harika bir çözümdür. Çalışmalar göstermiştir ki; kuruluk, ağrı, kızarıklık, şişlik ve iltihaplanma gibi egzama semptomlarını hafifletebilen antibakteriyel, analjezik, antienflamatuvar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ayrıca, nim yağı, etkilenen cildin nemlendirilmesine yardımcı olan iyi bir E vitamini kaynağıdır. Hem nim yaprakları hem de nim yağı egzama tedavisinde kullanılabilir.
• Kök zerdeçal, nim yaprağı ve susam yağının her birinden bir çorba kaşığı alın ve ince bir macun haline getirin. Etkilenen bölgeye uygulayın, kendiliğinden kurumaya bırakın ve ardından ılık suyla durulayın. Bu tedaviyi birkaç ay boyunca günde bir kez kullanın.
• Alternatif olarak, ılık banyo suyuna birkaç damla nim yağı damlatabilir ve 20 dakika kadar bekleyebilirsiniz. Daha uzun süre kalmayın. Cildinizi kurulayın ve hafif bir nemlendirici uygulayın. Bu yöntemi bir veya iki ay boyunca günde bir kez kullanın.
Aloe Vera
Aloe veranın, egzama için etkili bir tedavi olmasını sağlayan çeşitli özellikleri vardır. Kaşıntıyı ve yanma hissini yatıştırmaya yardımcı olan antienflamatuar içeriğe sahiptir. Ayrıca, antimikrobiyal özellikleri cilt enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olur. Cildi nemlendirir.
• Taze aloe yaprağından jel çıkarın. İçerisine birkaç damla E vitamini yağı da ekleyebilirsiniz.
• Jeli doğrudan etkilenen bölgeye uygulayın.
• Kendi başına kurumaya bırakın ve sonra ılık su ile durulayın.
• Birkaç hafta boyunca günde iki kez bu basit yöntemi kullanın.
Epsom Tuzu
Epsom tuzu, egzama gibi ciddi cilt rahatsızlıkları için başka bir yatıştırıcı doğal yöntemdir. Epsom tuzunda bulunan magnezyum sülfat, iltihaplanmayı azaltmaya ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olan antienflamatuvar özelliklere sahiptir. Ayrıca, Epsom tuzu vücuttan toksinlerin atılmasına ve antimikrobiyal etkisiyle iltihaplı egzama lezyonlarını azaltmaya yardımcı olur.
• Ilık suyla dolu bir küvete bir veya iki fincan Epsom tuzu dökün.
• 10 ila 15 damla lavanta öz yağı ekleyin.
• 15 ila 20 dakika boyunca içinde uzanın.
• Cildinizi kurulayın ve hafif bir nemlendirici uygulayın.
• Bunu haftada üç kez yapın.
Not: Kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon veya diyabet hastası olanlar için Epsom tuzu önerilmez.
Papatya
Papatya egzama için başka bir popüler çözümdür. Bitki, kaşıntı, iltihap, şişlik ve kızarıklıkların azaltılmasına yardımcı olan antienflamatuvar özelliklere sahip flavonoidler içerir.
• Bir bardak kaynar suya bir çorba kaşığı kurutulmuş papatya ekleyin. En az 15 dakika bekletin. Süzün ve çözeltinin soğumasına izin verin. Temiz bir bez parçasını içine sokun ve 10 ila 15 dakika boyunca etkilenen bölge üzerinde bekletin. Semptomlar yok olana kadar günde üç kez bu yöntemi kullanın.
• Alternatif olarak, birkaç damla papatya öz yağını bir çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırabilirsiniz. Etkilenen bölgeye uygulayın ve 5 ila 10 dakika yavaşça masaj yapın. Sorun çözülene kadar günde en az iki kez tekrarlayın.
Salatalık
Salatalığın yüksek su içeriği, güçlü antienflamatuvar özellikleriyle birleştiğinde, egzamaya karşı etkili bir ilaç olmasını sağlar.
• Bir salatalığı ince dilimler halinde kesin ve en az birkaç saat suda bekletin. Sonra, suyu süzün ve etkilenen cilt üzerine uygulayın. Kendiliğinden kurumasına izin verin ve sonra ılık su ile durulayın. İki ay boyunca günde birkaç kez tekrarlayın.
• Alternatif olarak, salatalığı dilimler halinde kesebilir ve 30 dakika boyunca buzdolabına koyabilirsiniz. Soğuk salatalık dilimlerini etkilenen deri üzerine 10 ila 15 dakika yerleştirin. Bunu birkaç ay boyunca günde üç veya dört kez yapın.
Bu ilaçlarla birlikte cildinizi nemlendirdiğinizden ve nemli tuttuğunuzdan emin olun. Bolca su için ve her gün yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeler tüketin.