Yumurta beyazının 4 yan etkisi
Günlük olarak yumurta tüketenler, onun ne kadar faydalı olduğunun bilincindeler ama ya peki yumurta beyazının yan etkileri? Evet, yumurta beyazının da kendine has yan etkileri bulunuyor ve bunları bilmek gerekli.
Kısaca Yumurta
Yumurtanın bildiğiniz gibi iki kısmı vardır, beyazı ve sarısı. Yumurta pişmeden, kızartarak, haşlanarak, yağda ve pek çok başka şekilde pişirilerek tüketilebilen bir üründür. Sağlıklı olduğu kadar da lezzetlidir ancak albumin olarak bilinen beyazı çeşitli yan etkilere sahiptir.
1- Salmonella Riski
Pişmemiş yumurtada ve beyazında bakteri bulunabilir. Salmonella bakterisi tavukların bağırsaklarında bulunur ancak kırılmamış yumurtaların dışında ve içinde de bulunabilir. Salmonellayı yok etmek için pişirme süresi uzun olmalı ve sıcaklık yüksek olmalı.
Az pişmiş yumurtanın içerisinde canlı salmonella kalmış olma ihtimali vardır.
Bu nedenle sert haşlanmış yumurtaları veya yağda yumurtayı tercih etmelisiniz. Pişmemiş yumurta yemediğiniz sürece ve onları iyi pişirdikçe bakteriden korkmanıza gerek yok.
2- Biotin Eksikliği
Pişmemiş yumurta tüketimi biotin eksikliğine sebep olabilir. H veya B7 vitamini olarak da bilinen biotinin eksikliğinde cilt problemleri ortaya çıkmaya başlar, kas tonusu azalır ve koordinasyon bozuklukları, ağrılar ve kramplar oluşur, saç kaybı, nöbetler ve diğer problemler ortaya çıkabilirler.
Yumurta beyazı pişmediği zaman avidin adlı bir proteine sahiptir ve bu protein her ne kadar toksik olmasa da biotine tutunur.
Düzenli olarak yumurta beyazı pişmeden tüketildiği zaman biotininiz avidin tarafından çalınmaya başlar. Bu da bir kaç hafta içerisinde sağlık problemleri ile karşılaşmanıza neden olur.
3- Alerjiler
Yumurta beyazının en yaygın yan etkileri arasında alerji yer almaktadır. Yumurta beyazına alerjisi olan bireylerin büyük kısmında albumin proteinlerine de alerji bulunmaktadır. Cilt kızarmaları, bulantı, kaşıntılar, ishal, kusma, nefes darlığı, öksürme, sümkürme, kramplar ve diğer belirtiler alerji sırasında görülebilir.
Ayrıca nefes alma zorluğu, boğaz şişkinliği, nefes yollarında tıkanma gibi çok ciddi belirtiler ortaya çıkabilir, kan basıncı düşebilir, bilinç kaybı oluşabilir. Eğer yumurtaya alerjiniz varsa yumurta beyazına da alerjiniz olması neredeyse kesindir. Bu nedenle alerjiden kaçınmak için yumurta tüketimine son vermeniz iyi olur.
4- Fazla Protein
Doktorlara göre fazla protein tüketmek zararlı olabilmektedir. Bilhassa böbrek problemleri olanlar bu riske daha fazla sahipler. Yumurtada bol protein bulunduğu için özellikle böbrek filtrelerinden sıvının yavaş geçmesi rahatsızlığına sahip olanlarda böbrek hasarı ortaya çıkabilir.
Böbrek rahatsızlıkları olanların günde kilo başına en fazla 0.8 gram protein tüketmeleri önerilmektedir ancak uzmanlar bunun büyük kısmının yumurtadan gelmesi gerektiğini de belirtiyorlar. Dolayısıyla böbrek rahatsızlıklarınız varsa doktorunuza bir danışmanız iyi olacaktır.