Seyahat ederken fit kalmak için 4 öneri
Evinizde sıkı bir diyet takip ediyorsanız bile muhtemelen yolculuklar, seyahatler ve tatiller sırasında bunu nasıl takip edeceğinizi bilmiyorsunuzdur. Zira pek çok kişi yolculuklarda düzenini nasıl devam ettireceğini bu nedenle merak ediyor. Lakin bu işin en büyük anahtarı, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmek. Yani yolculuğa çıkmadan evvel planlarınızı yapmalı, aktif kalmayı denemeli ve tembellikten kaçınmalısınız.
Bu nedenle takip edilecek dört önemli kriter bulunuyor.
1- Günlük Oruç Yapın
Yolculuklar sırasında yeme içme takvimi genelde bozulur ve bu nedenle raydan çıkmak, abur cubur gıdalar yemek ve kilo almak olanaklı hale gelir.
Bundan korkuyorsanız tek yapmanız gereken daha fazla yağ yakabilmek için günlük oruç tutmak. Bu şekilde oruç ve ardından yeme ile uygulanan bir düzenin metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımına katkı sağladığı biliniyor.
Ayrıca gün içerisinde bir miktar aç kaldığınız için daha sonra diyet dışı bir şey yeseniz bile bunun kilonuza etkisi pek olmayacaktır. Oruç metabolizmayı hızlandırdığı için ölçülü yemek kaydıyla diyetinizin dışına çıkabilirsiniz.
Günlük yaşantımızda 6-8 saat uyuduğumuz için, bu süreci zaten oruçlu gibi geçiriyoruz. Pek çok kişi bu süreyi 12 saate tamamlamayı tercih ediyor. Yani sabah 7’de kalkan ve akşam 11’de yatan birisi, sadece sabah 8 ve akşam 8 saatleri arasında gıda tüketiyor, geri kalan zamanda gıda tüketimi yapmıyor.
12 saat süren bu oruç zamanı ilk başlarda çok zorlu olmayacaktır. Dilerseniz daha sonra süreci 13 saat oruç, 11 saat yeme izni olarak güncelleyebilirsiniz. Unutmayın ki bu uygulama dini ibadet olan oruç değil, onun haricindeki zamanlarda uygulanabilecek sağlıklı bir alternatif.
Uzmanlar ideal oruç zamanının 16 saat açlık ve 8 saat tüketim olduğunu belirtiyorlar. Lakin bunu herkesin uygulaması o kadar kolay olmayabilir ve günlük programa dahil etmek de biraz zorlu olabilir.
2- Akıllı Seçimler Yapın
Yolculuklar sırasında genelde abur cuburlar ve şekerli içecekler tüketiriz ancak bunun yerine proteince zengin atıştırmalıkları tercih etmelisiniz.
Protein sadece kasların yapıtaşı değildir, aynı zamanda diğer dokular tarafından da kullanılır ve karbonhidratlara nazaran daha fazla süreyle enerji tedarik edebilir. Bazı yüksek proteinli kuruyemişler ve çemensiz pastırma, protein bakımından iyi birer atıştırmalık imkanı sağlayacaktır.
3- Sporu Bırakmayın
Yolculuk sırasında spor salonuna gidemezsiniz ancak vücudunuzu bir ağırlık olarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Bacaklarınızı squat gibi sporlarda kullanabilir, şınav çekebilir ve üst bedeninizle bir yerlere asılabilirsiniz. Bu egzersizleri her gün uygulamayı unutmayın. Bu şekilde kaslarınızdaki genler aktif hale geleceklerdir.
Metabolik genleri aktif hale getirmek, kaslarınızın yağ ve karbonhidrat yakmaya devam etmesini sağlar. Ayrıca bunlar kas gelişimini aktif hale getiren bazı genleri de aktif hale getirirler.
4- Fırsat Buldukça Egzersiz Yapın
Eğer hareketler yapmaya da fırsat bulamıyorsanız, yolu bir araç olarak kullanın ve en azından bol bol yürüyün. Bunun yanında asansörler yerine merdivenleri kullanın, yürüyen merdivenlerde bile yürüyün.
Hatta valiziniz varsa daha güzel çünkü valizle birlikte bol bol merdiven inip çıkabilirsiniz. Tren, uçak gibi araçlarla seyahat ediyorsanız, oturduğunuz her 30 dakika için 60 saniye boyunca sürecek ufak egzersizler yapın.
Bunun sebebi, 30 dakikalık oturuştan sonra vücudun yağ yakan, enerji üreten genleri kapanıyorlar ve bu yüzden metabolizma yavaşlama eğiliminde oluyor.