Menopoz cildi nasıl etkiler?
Menopozdaki her kadın, sıcak basmalarını biliyor. Çoğu gece terlemeleriyle tanışmış durumda, peki ama menopozda cilt kuruluğundan haberdar mısınız? Hormonlar, özellikle östrojen, vücudunuzdaki değişikliklerin çoğunun arkasında bulunuyor ve menopozda yaşanan cilt sorunlarının çoğundan da o sorumlu!
Kuru Cilt ve Menopoz
40 ila 58 yaş arası birçok kadın menopoza girmiştir. Bu, yumurtalıkların yumurtlamayı bıraktığı, adet dönemlerinin sona erdiği ve östrojen üretiminin azalmaya başladığı zamandır.
Östrojen bir seks hormonudur. Ergenlikte kızların vücudunun olgunlaşmasını sağlar. Ayrıca kadınların kemiklerini güçlü tutmaya yardımcı olur. Östrojenin yaptığı diğer bir şey de; cildi pürüzsüzleştiren kolajen ve yağ oluşumunu teşvik etmektir. Bu nedenle, menopoz yaklaştıkça ve östrojen üretimi azaldıkça, ciltte kuruluk ve kaşıntı çok yaygın hale gelir.
Vücudunuzdaki östrojenin azalması ve değişen hormon salınımı, sadece vücudunuzun yağ üretimini yavaşlatmaz, aynı zamanda vücudunuzun nem tutma yeteneğini de azaltır. Dirsekleriniz ve yüzdeki T bölgesi, değişiklikleri fark ettiğiniz ilk yerler olabilir. Cilt kuruluğu; hemen hemen her yerde, yağ üretiminin azlığı yüzünden, sırt, göğüs, dirseklere, bacaklara, cinsel organlara ve hatta tırnaklara yansır.
Cildinizdeki değişiklikler perimenopoz zamanında bile başlayabilir ve kalıcıdır. Neyse ki, kaşıntıyı rahatlatmak ve menopoz ile ilişkili cilt kuruluğu ile mücadele etmek, büyük ölçüde sizin elinizde.
Menopoz sırasında Cilt Bakımı İçin İpuçları
Kurumuş ve sorunlu cildin, daha pürüzsüz görünmesi ve daha genç görünmesine yardımcı olmak için, menopozdaki kadınlara aşağıdaki ipuçları sunulmaktadır.
• Akıllı yağlara odaklanın: Somon, ceviz, yumurta veya alg içinde bulunan omega-3’ler gibi yağ asitleri, cildinizde yağ bariyeri oluşturmaya yardımcı olur ve cildin nemlendirilmesinde önem taşır.
• Güneş koruyucusu kullanın: En az 30 veya daha yüksek SPF’li geniş spektrumlu bir güneş kremi ile cildinizi sağlıklı tutun. Cilt kuruluğu, kırışıklıklar, benler ve cilt kanseri güneşten kaynaklanabilir, bu yüzden savunma hattınıza UVA ve UVB koruması içeren güneş koruyucuları ekleyin.
Tüm gün güneşe maruz kalabilecek bölgelere krem sürmeye çalışın. Bulutlu bir gün olacağını düşünüyorsanız, güneş koruyucuya ihtiyacınız olmadığı anlamına gelmeyebilir. Tekrar düşünün. Cilde zarar veren ultraviyole ışık, bulutlardan, sisten ve hatta kardan bile geçebilir.
• Sıcak banyo yapmayın: Sıcak banyo veya duş harika hissettiriyor olabilir, ancak sıcak su, cildi çok hızlı bir şekilde kurutabilir. Cildinizi doğal yağlarından arındırır ve böylece menopozla birlikte kuruyan cilt, daha da kurumaya ve kırışmaya başlar.
• Nazik bir sabun kullanın: Kokulu, antibakteriyel veya deodorant içeren sabunlar; vücudunuzun kendi yağını temizleyerek cildi daha da kaşıntılı ve kuru bir hale getirir. Bunun yerine, hafif kokulu bir sabun kullanın.
• Nemlendirmeyi unutmayın: Duştan çıktıktan birkaç dakika sonra, en sevdiğiniz nemlendiriciyi cildinize uygulayın.
Nemlendirici olarak vazelin, en iyisi olabilir. En kuru cildi bile nemlendirmek amacıyla iyi bir iş çıkarır. Yıkandıktan sonra sürün, sonra fazlalığını hafifletmek için bir havlu kullanın.
Yüzdeki cilt kuruluğuna kullanabileceğiniz nemlendiriciler arasında shea yağı, A, C, E vitamini, hiyalüronik asit ve laktik asit bulunur.
Nemlendiricilerin cilde nüfuz etmesine yardımcı olmak için, aynı zamanda nazik bir fırçalama yapılmalıdır. Alfahidroksi veya betahidroksi asitleri içeren ürünler kullanarak, cildin üst tabakasından içeri doğru nüfuz etmesini sağlamak için peeling yapabilirsiniz.
Su içmek cildinizi nemlendirir. En iyisi günde en az 2 litre su içmektir. Aynı derecede önemli olan başka bir unsur da; her ikisi de cildinizi erken yaşta kurutabilecek olan alkol ve nikotinin azaltılması veya tamamen bırakılmasıdır.
Kalp ve kemik sağlığı için menopoz zamanında önemli olan egzersiz, cildi sağlıklı tutabilir. Cildinize ulaşan besin ve oksijen miktarını artırarak, cildi genç tutan önemli maddelerden biri olan kolajeni artırabilir.
Bu Kadar Önlem Sonrasında Yine de Problem Oluyorsa
Menopozdaki hormon değişiklikleri cilt kuruluğunun tek nedeni değildir. Hipotiroidizm, mantar enfeksiyonları, vitamin eksikliği ve diğer sorunlar da cilt sorunlarına yol açabilir.
Dikkatli bir cilt bakım rutini uygularsanız ve yine de cilt problemleriniz varsa, dermatoloğunuzu aramanın zamanı gelmiş olabilir.
Perimenopoz ve menopoz sadece cilt kuruluğuna değil, birçok değişikliğe yol açabilir. Akne, kırışıklıklar ve ciltte incelme gibi sorunlar da bu süre zarfında ortaya çıkabilir ve cildinize nasıl bakım yapabileceğinizi bulmakta zorlanabilirsiniz. Bir dermatolog, size özel cilt bakımı gereksinimlerine uygun bir plan geliştirmenize yardımcı olabilir. Menopoza bağlı cilt kuruluğu sizi şaşırtabilir, ama neyse ki içinde bulunduğunuz o güzel cilde bakım yapmanıza yardımcı olacak pek çok seçenek bulunmaktadır.