Bademin yan etkileri nelerdir?

Badem her daim iyi bir besin ve enerji kaynağı olmuştur. Çocuklar için bir keyif, yetişkinler içinse iyi bir atıştırmalıktır. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar, magnezyum ve daha fazlası ile doludurlar. Bu nedenle kahvaltıda bir kaç badem yemeyi isteyebilirsiniz ve hem kavrulmuş hem de ham halde tüketilebilir. Ayrıca unu, yağı, tereyağı ve sütü de üretilmektedir. Nasıl tüketirseniz tüketin pek çok faydasını görmek mümkün.

Ancak her şeyin fazlası zarar ve bu badem için de geçerli.

Bademin 7 Yan Etkisi

Eğer aşırı miktarda badem tüketirseniz karşılaşabileceğiniz problemler şu şekildeler:

Mide Bağırsak Problemleri

Çok fazla badem tüketmek kabızlığa ve şişkinliğe sebep olabilir çünkü lif oranı yüksektir. Eğer vücudunuz çok miktarda life alışkın değilse mideniz de rahatsızlanabilir. Kuruyemişlerin sindirimi zordur ve bu nedenle mideye fazla baskı yapabilirler. Eğer zayıf bir sindirim sisteminiz varsa veya sindirim sistemi hastalıklarına yatkınsanız, badem tüketiminizi sınırlandırmalısınız. Bu nedenle bol bol su içmeyi unutmayın ancak suyu da abartmayın çünkü fazlası sodyum dengesizliğine sebep olur.

İlaçlarla Etkileşim

Eğer manganez ağırlıklı besleniyorsanız ve badem tüketirseniz, bu durum ilaçlarla etkileşime girmenize sebep olabilir. Çünkü bademde de manganez çok bulunur ve manganez vücutta laksatifler, antibiyotikler ve bazı kan basıncı ilaçları ile etkileşime girer.

Aşırı E Vitamini

Her gün 15 mg kadar E vitamini ihtiyacımız vardır ancak çok fazla badem tüketerek bu miktarın 1000 mg üzerine çıkabilirsiniz. Bu kadar E vitamini almak ishale, görüşte bulanmalara, baş ağrılarına, sersemliğe ve rehavete sebep olabilir.

Kilo Alımı

Bademin en kötü yanı kilo almaya sebep olabilmesidir. Bademin 28 gramında 14 gram yağ ve 163 kalori bulunur. Eğer gün içerisinde yeteri kadar kalori harcamıyorsanız, vücudun bu fazla kalorileri yağ olarak depolayacağından emin olabilirsiniz. Bu yüzden bademi beslenmenize dengeli bir şekilde eklemeniz gerekli.

Vücutta Toksinleri Arttırır

Aşırı badem yemek, bilhassa acı badem için, hidrosiyanik almanıza sebep olur ve bu da sinir sisteminde yavaşlamaya ve nefes problemlerine yol açar.

Alerjik Reaksiyonlar

Bu nadir bir yan etkidir ancak bazı bireylerde bademe karşı alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında cilt problemleri ve nefes alma zorluğu bulunmaktadır.

Bakteri Varlığı

Bu yan etki sadece bademe değil, tüm kuruyemişlerde bulunabilir. Badem bakteri gelişimine yatkın bir yemiştir. Yetiştiği yere göre zararlı bakteri gelişimine maruz kalma riski değişir ve düzgün şekilde temizlenmediği zaman sağlık problemlerine sebep olabilir. Pek çok ülkede bu nedenle ham badem satışı yasak.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.