Gribin beyin üzerindeki etkileri nelerdir?

Gribin genellikle bir kış rahatsızlığı olarak görülmesi ve temel olarak vücut üzerindeki etkileri dikkat çekicidir ancak aslında grip virüsü beyin üzerinde de hayli etkilidir ve bu nedenle dikkatli olmak gerekir. Grip esnasında öksürük, ağrıyan bir boğaz, zihinde bulanma, yorgunluk, akan burun ve ağrılar kendilerini gösterirler ve bunlar hastalığın temel belirtileridirler.
Pek çok kişi soğuk algınlığı ile gribi birbirine karıştırmaya meyillidir ama gripte genellikle ateş, baş ağrısı, tükenme, vücut ağrıları ve yanmaları da ortaya çıkar.

 

Gribin Beyin Üzerindeki Etkileri

Virüsün beyin üzerindeki etkilerini anlamak için bağışıklık sisteminin virüs gördüğünde ne yaptığını bilmemiz gerekir. İnsan vücuduna yabancı bir madde giriş yaptığında bu durum bağışıklık sistemini aktifleştirir ve savunma mekanizmaları patojenin kontrolden çıkarak enfeksiyon oluşturmasını engellemeye çalışırlar.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?

Virüsler ilk olarak hücreleri işgal etmeye başlarlar ve çoğalırken bağışıklık sisteminin tespitinden kaçmaya çalışırlar. Bu esnada hücreler, doğru çalışıp çalışmadıklarını anlayabilecek sistemlere sahiptirler.

MGC sınıf 1 olarak adlandırılan kompleks proteinler grubu, bir süre sonra hücre yüzeyinden tespit edilebilir hale gelirler ve bu proteinler virüs kapmış olan hücrelerde bulunurlar. Dolayısıyla patojenin yok edilme süreci de başlar. Virüs hücrenin dışından görünür hale geldiği için hücrelerimiz interferon adı verilen sinyal proteinlerini salgılarlar ve bu da virüsün daha da dikkat çekici hale gelmesini sağlar.

Bağışıklık sistemimizde farklı tiplerde akyuvarlar bulunurlar ve bunlar vücudu yabancı objelerden arındırmak için dolaşırlar.

Bunlar arasında şunlar ve daha fazlası bulunmaktadır:

• T hücreleri
• Natural killer hücreler
• Makrofajlar
• Monositler
• Mast hücreleri

Natural killer adı verilen hcüreler, virüslü hücreleri bulabilir ve içlerine özel maddeler basarak hücre ölümünü sağlarlar. Bu esnada T hücreleri de virüslü hücreleri tespit ederek onları yok ederler.

T hücreleri sitokin adı verilen inflamatuvar yaratıcı proteinleri salgılarlar ve bu durum bağışıklık sistemini devreye almaya yarar.
Soğuk algınlığı ve grip belirtileri viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkileri fiziksel gösterimleridirler. Ateş ve yorgunluk, iştah azalması, ruh halinde azalma, psikomotor fonksiyonlarda ve konsantrasyonda azalma gibi belirtilerin hepsi beynin farklı bölgelerindeki sitokin salgılanmalarından kaynaklanır.

Beyin ve Nörotransmiterler

Bağışıklık sisteminin tepkileri, merkezi sinir sistemi üzerinde etkilerde bulunurlar ve bunun sonucunda bazı özel nörotransmiterlerin salgılanmalarında problemler oluşmaya başlar:

• Serotonin
• Dopamin
• Noradrenalin
• Kolin
• Glutamat

Dopamin ve serotonin oranlarındaki azalma öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını bozar, ayrıca iyi hissetme duygusunu alır götürür ve üzücü bir ruh halini geride bırakır. Noradrenalindeki gerileme ise reaksiyon zamanlarını yavaşlatır, kolindeki azalma ise yeni bilgilerin hatırlanmasını zorlaştırırken, glutamattaki azalma kasları etkiler.

Bu nörotransmiterlerdeki azalma aynı zamanda beynin belli bölgelerindeki sinir devrelerini de etkiler. Bu devreler motor aktiviteler, motivasyon, kaygılar, farkındalık ve hafıza ile ilişkilidirler.

Hipotalamus

Vücut sıcaklığını, açlığı, susuzluğu ve otonomik fonksiyonları yöneten hipotalamus, sitokin salgısı yüzünden bozulur ve virüsten kurtulmaya çalışır. Bu da vücut sıcaklığında artmaya, uyku süresinde uzamaya ve iştahta azalmaya sebep olur.

Ateşin yükselmesinin sebebi, virüsün çoğalmasına imkan bırakmayacak bir ortam oluşturmaktır ve uykudaki artış ise vücudun tüm enerjisini virüs ile savaşmaya harcamak istemesinden kaynaklanmaktadır.

Bilişsel Fonksiyonlar

Bağışıklık sisteminin inflamasyonları arttıran yapısı, bilişsel fonksiyonları yavaşlatır, ruh halini geriletir ve zihinsel işleme kabiliyetini düşürür. Alkol ve uykusuzluk gibi, hastalıklar da reaksiyon zamanlarını yavaşlatır ve öğrenme güçlüğüne sebep olurlar.

Bu zihinsel yavaşlama, hastalık belirtilerinden 24-48 saat önce ortaya çıkmaya başlar ve öksürük, burun akıntısı gibi belirtilerin sona ermesinden bir kaç gün sonra biter.

Engellemek İçin Ne Yapmalı?

Zihinsel fonksiyonlardaki bu geçici gerilemeye engel olmak için yapılabilecekler de mevcut. Bunları maddeler halinde sıraladık:

Pozitif Düşünün

Pozitif düşünmenin hastalıklardan korunma ve belirtileri azaltma yolunda ciddi katkılarının olduğu belirtilmektedir. Zira stresli ruh hali, kortizolü arttırmakta ve bağışıklık sisteminin önüne taş koymaktadır.

Uyku

Uykusuzluk hastalık içerisinde olanların kaçınmaları gerekenler arasında. Uyku sayesinde vücut tüm enerjisinin virüsle savaşa harcar ve beyin hücreleri arasında depolanan atıkların temizlenmesini sağlar.

Kafeine Göz Atın

Kafein hem bir uyarıcıdır hem de anti-inflamatuvardır. Ayrıca hastalık döneminde reaksiyon zamanlarınızın kısalmasına yardımcı olur. Dolayısıyla hastayken günde bir bardak kahve tercih edebilirsiniz.

Öz Yağları Kullanın

Soğuk algınlığı ve grip belirtilerine iyi gelen pek çok öz yağ mevcut ve bunları kullanarak belirtileri hafifletebilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.