Skip to content Skip to footer

Hamile kalmak isteyenler için öneriler

Bir ön muayeneye gidin


Kendi doktorunuza genel muayene için bir uğrayın. Doktorunuz kişisel ve aile tıbbi geçmişinizi, mevcut sağlığınızı ve aldığınız ilaçları veya takviyeleri gözden geçirecektir. Bazı ilaçlar ve besin takviyeleri hamilelik sırasında güvensizdir ve vücut yağınızda saklandıkları ve orada oyalanabildikleri için gebe kalmaya çalışmadan önce bazılarının değiştirilmesi gerekebilir.

Doktor muhtemelen diyet, kilo, egzersiz ve sahip olabileceğiniz sağlıksız alışkanlıkları (sigara, alkol ve uyuşturucu gibi) sizinle tartışacaktır; bir multivitamin almanızı öneririz. Çiçek ve kızamıkçık gibi çocukluk hastalıklarına karşı bağışıklık testi yaptırın ve sahip olduğunuz hastalıkları öğrenin. Ek olarak, gebe kalmadan önce kontrol edilmesi gereken astım, diyabet veya yüksek tansiyon gibi bazı tıbbi rahatsızlıklarınız varsa, başka bir uzmana yönlendirilebilirsiniz.

En son sağlık kontrolü yaptırdığınızdan beri en az bir yıl olmuşsa, bir pelvik muayeneye gidin ve Pap smear testi isteyin ve risk altındaysanız cinsel yolla bulaşan hastalıklar için test yaptırmak isteyebilirsiniz.

Genetik tarama yaptırın

Siz ya da eşinizin kistik fibroz, orak hücre hastalığı ve diğer ciddi kalıtsal hastalıklar için bir taşıyıcı olup olmadığınızı öğrenmek amacıyla hamile kalmaya çalışmadan önce, genetik taşıyıcı taraması yaptırmanızı önerebiliriz. Hem siz hem de eşiniz taşıyıcıysa, çocuğunuzun o hastalığa sahip olma şansı % 4’tür.

Durum hakkında size daha fazla bilgi verebilecek ve üreme seçimlerinizi sıralamanıza yardımcı olacak genetik bir danışmanla görüşebilirsiniz. Bu, sağlıklı bir bebek sahibi olmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli şey olabilir ve tek gereken her birinizden bir tükürük veya kan örneği alınmasıdır.

Folik asit almaya başlayın (ve A vitamini için dikkat edin)

Folik asit takviyesi almak çok önemlidir. Gebe kalmadan en az bir ay önce günde 400 mikrogram (mcg) folik asit alarak, spina bifida gibi nöral tüp defekti olan bir bebek sahibi olma olasılığınızı % 50 ila 70 oranında azaltabilirsiniz. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, folik asit almak diğer bazı doğum kusurlarını da önlemeye yardımcı olur.

Eczaneden folik asit takviyeleri veya doğum öncesi veya düzenli multivitamin satın alabilirsiniz. İhtiyacınız olan 400 mcg folik asit içerdiğinden emin olmak için multivitaminlerdeki içerik listesini kontrol edin.

Ayrıca, betakaroten olarak adlandırılan bir formda bulunmadıkça multivitamin takviyesinin 770 mcg RAE (2,565 IU) A vitamininden fazlasını içermediğinden emin olun. Farklı bir tür A vitamininin alınması, doğum kusurlarına neden olabilir. Ne yapacağınızdan emin değilseniz, doktorunuzdan bir takviye önerisinde bulunmasını isteyin.

Bir egzersiz programı oluşturun ve uygulayın

Şimdi bir fitness planına başlayın ve spor yapın. Hamilelik için uygun olan sağlıklı bir vücutla ödüllendirileceksiniz. Sağlıklı bir egzersiz programı, haftanın çoğu gününde, yürüyüş veya bisiklete binme ve ağırlık antrenmanı gibi 30 dakikalık veya daha fazla orta düzeyde bir egzersiz içerir.

Esnekliği artırmak için, yoga yapmayı deneyin ve böylece çok yönlü bir fitness programına sahip olacaksınız. Hamile kaldıktan sonra, egzersiz yapmaya devam edebilirsiniz. Özellikle genel olarak egzersiz sizin için bir öncelik değilse, bir egzersiz rutinine girmeniz gerekecektir. Günde 10 ila 20 dakika yürümek gibi bir etkinlikle başlayabilirsiniz. Günlük rutininize, asansör yerine merdivenleri tercih ederek veya arabanızı birkaç blok ötede park ederek daha fazla aktivite katın.

Dişçinize gidin

Hamilelik için hazırlanırken, ağız sağlığınızı unutmayın. Hamilelik sırasında hormonal dalgalanmalar sizi diş hastalığına daha duyarlı hale getirebilir. Yüksek progesteron ve östrojen seviyeleri, diş etlerinin plak içindeki bakterilere farklı şekilde reaksiyon göstermesine neden olabilir, bu da diş ipi veya fırça kullanıldığında şişmiş, kırmızı, hassas diş etlerine yol açar.

İyi haber; gebelikten önce periodontal sağlığını önemseyen kadınların gebelikte dişeti komplikasyonu yaşama şanslarını azalmıştır. Son altı aydır gitmediyseniz, bir diş hekimine genel sağlık kontrolü ve temizlik için uğrayın.

Enfeksiyonlardan kaçının

Hamileyken, özellikle de bebeğinize zarar verebilecek enfeksiyonlardan kurtulmak önemlidir.

Pastörize edilmemiş yumuşak peynirler ve diğer süt ürünleri, soğuk şarküteri ürünleri, çiğ ve az pişmiş balık ve kümes hayvanları gibi belirli gıdalardan uzak durmak isteyeceksiniz. Bu gıdalar Listeria’ya neden olan tehlikeli bakteriler barındırır, gıdaya veya ölü doğuma yol açabilecek gıda kaynaklı bir hastalıktır. Ayrıca pastörize edilmemiş meyve sularından da kaçınmalısınız çünkü bunlar salmonella veya E. coli gibi bakteriler içerebilir. Yemek hazırlarken ellerinizi sık sık yıkadığınızdan emin olun ve buzdolabınızın 2 ila 4 derece arasında olduğundan emin olun.

Bahçede ya da kum havuzunda oyalanırken eldiven giyin ve toksoplazma bulaşmasını önlemek için başka birinden çöpü çıkarmasını isteyin. Son olarak, hamileyken gripten kaçınmak için grip aşısı yaptırdığınızdan emin olun. Gelecek sezonun aşısı mevcut olduğu anda aşılanın. Gebeyken grip olmak pnömoni ve preterm doğum gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Çevresel riskleri azaltın

Tüm çevresel tehlikeleri tamamen ortadan kaldıramayabilirsiniz, ancak mümkün olduğunca çoğunu hayatınızın dışında tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Örneğin, bazı işler siz ve doğmamış çocuğunuz için tehlikeli olabilir. Rutin olarak kimyasallara veya radyasyona maruz kalırsanız, gebe kalmadan önce bazı değişiklikler yapmanız gerekir.

Ayrıca, bazı temizlik ürünlerinin, böcek ilaçlarının, çözücülerin ve eski borulardan gelen içme suyundaki kurşunun gelişmekte olan bir bebek için tehlikeli olabileceğini unutmayın. Günlük rutininizle ilgili olarak doktorunuzla konuşun ve evinizdeki ve işyerinizdeki tehlikeleri önlemek veya ortadan kaldırmak için bir yol bulun.

Sağlıklı kilo almayı hedefleyin

Sağlıklı bir kilodaysanız, daha kolay bir hamilelik geçirebilirsiniz. Düşük veya yüksek vücut kitle indeksine (BMI) sahip olmak bazı kadınların gebe kalmasını zorlaştırır.

Artık daha sağlıklı kilo almak, hamileliğinizi sağ salim sürdürmenize ve hamile kalmanız da yardımcı olabilir. Vücut kitle indeksi yüksek olan kadınların gebelik veya doğum komplikasyonları daha yüksektir, düşük vücut kitle indeksi ile başlayan ve yeterli kilo almayan kadınların düşük kilolu bebek doğurma olasılığı daha yüksektir. Kilo hedeflerinize ulaşmanın en iyi yolu hakkında doktorunuzla konuşun.

Buzdolabınızı sağlıklı yiyeceklerle doldurun

Henüz iki kişilik yemiyorsunuz, ama şimdiden besleyici gıda seçimleri yapmaya başlamalısınız, böylece vücudunuz sağlıklı bir hamilelik için ihtiyacınız olan besinlerle doldurulacaktır.

Her gün en az 2 bardak meyve ve 2 fincan sebze almanın yanı sıra kalsiyum için süt ve yoğurt tüketin ve yüksek miktarda tam tahıl içeren gıdalar tercih edin. Fasulye, kabuklu yemişler, tohumlar, soya ürünleri, kümes hayvanları ve etler gibi çeşitli protein kaynaklarını tüketin.