Skip to content Skip to footer

Anne karnında 8 aylık bebeğin gelişimi

8 aylık hamileyseniz, zaten biliyorsunuz, hamilelik kolay bir iş değildir. Vücudunuz amacını değiştirir ve bir bebeği beslemek için çalışmaya başlar. Yürüyüşünüz daha ağır olur ve hızınız yavaşlar.

Anne Karnında 8 Aylık Bebeğin Gelişimi


Doğum tarihine kadar sadece bir ayınız kaldı: Bu süre zarfında bebeğiniz 1 kilo alabilir. Ve eğer doğum şimdi başlarsa, bebeğiniz kesinlikle hayatta kalacaktır. Hamileliğin 8. ayında, fetüs kendini yaşam için hazırlıyor. Bebeklerin çoğu 8. ayda, başlarını aşağıya, annenin pelvik kanalına doğru çevirmiştir. Bu yüzden karnınız aşağı iniyor ve nefes almanız artık kolaylaşıyor.

Bebeğiniz hala aktif, ama daha az hareket ediyor, çünkü büyüdü ve karnınız da fazla hareket etmesi için çok sıkışıktır. Sekizinci ayda bebeğin kalbi son şeklini alıyor. Ancak birçok iç organ hala gelişmeye devam ediyor. Solunum sistemi, hayati bir öneme sahip solunum işlevini sağlamak için hazırdır. Ama ideal olarak, bebeğiniz dışarı çıkmak için acele etmiyor; merkezi sinir, endokrin ve bağışıklık sistemlerinin dinlenmesi, büyümesi ve iyileşmesi için biraz zaman gerekiyor. Bu dönemde, artık tamamen hissedebilen bir birey ve gördüğü ya da duyduğu küçük şeylere tepkisi arttı. Cildi pürüzsüz, kırışıksız, kabartılar kayboldu. Sekizinci ayın sonunda fetüsün uzunluğu yaklaşık 42 cm’dir ve ağırlığı yaklaşık 2.5 kilodur.

Nasıl Hissedersiniz?

Hamileliğin 8. ayının sonunda, bebek giderek aşağıya inmeye başlar. Bu yüzden, anne adayı, bir sandalyede uzun süre otururken uzun nefes alması zorlaşır, kısa nefes almaya başlar ve rahatsızlık duyabilir. Ayrıca, hamileliğin sekizinci ayında, annenin ruh hali sürekli değişmektedir: Aşırı aktivite isteği yerini, genellikle isteksizliğe bırakmaktadır. Anne adayı, genellikle doğumla ilgili düşünceler yüzünden stresli olur, endişeli hale gelir ve uyumakta zorluk çeker. Ancak, bu konuda sakinleşmelisiniz ve kendinizi olumlu bir ruh haline sokmanız gerekiyor. Hamileliğin son döneminde artık, psikoloji yeniden örgütlenmeye başlıyor. Evet, doğumdan önce depresyon ve korku doğaldır, ama artık bu duyguları kafanızdan atmalısınız. Bebeğiniz olacak, neşelenmelisiniz, çünkü doğum yaklaşıyor ve yakında bir anne olacaksınız.

Kendinizi rahatsız hissetmemek için doğum hazırlıklarına katılın: Doğumda hastanede ihtiyaç duyacağınız her şeyi toplayın, bebek için güzel şeyler satın alın, kocanızla birlikte daha fazla vakit geçirin, birlikte dışarı çıkın ve bir film izleyin.

Doktor Muayenesi Sırasında

Hamileliğin 8. ayında (32. haftadan sonra) doktor siz ve bebeğiniz için en iyi bakımı sağlamak amacıyla her iki haftada bir randevu verecektir. Kendinizi iyi hissetseniz ve şikayetleriniz olmasa bile doktora gitmeniz gerekir. Doktor bebeğin hareketlerinin sıklığını, dışardan muayene ile rahmin çalışmasını ve şeklini, kasılma sıklığını kontrol eder, uyluklarınızın hacmini ölçer ve tüm şikayetlerinizi dinler.

8 Aylık Hamilelikte Yaptırmanız Gereken Testler

• Kilo ve tansiyon ölçümleri
• Şeker ve protein için idrar testi;
• Fetüsün nabız ölçümü
• Uterusun fundus yüksekliğinin belirlenmesi
• Fetüsün büyüklüğünün ve pozisyonunun belirlenmesi
• Şişme ve varisli damarlar için uzuvların incelenmesi
• Doppler ekokardiyografi
• Kardiyotokografi (CTG)

Doktorunuzu Aramanız Gereken Durumlar Nelerdir?

• Solunumunuz hızlı hale gelirse ve dudaklarınızla parmak uçlarınız maviye dönüyorsa, göğsünüzde ağrı ve hızlı nabız varsa, hemen bir ambulans çağırın ve doktorunuzu bu konuda bilgilendirin.
• Eğer yanlış kasılmalar daha sık olmaya başlarsa (saatte 4 defadan fazla) ve sırtta ağrı, mide ağrısı veya vajinadan herhangi bir akıntı ile birlikte hissedilirse.
• Eğer doğumun ilk belirtileri ortaya çıkarsa.

Geleceğin Annesi İçin 8. Ay İpuçları

• Solunum güçlükleriyle başa çıkmak için duruşunuzu koruyun ve aşırı fiziksel aktiviteden kaçının.
• Bebeğinizin hareketleri güçlenirse pozisyonunuzu değiştirin. Derin bir nefes alın, bir elinizi bebeğinizin başının üzerine getirin ve sonra aşağıya doğru bastırın. Her el ile birkaç kez tekrarlayın.
• Doğumdan sonra idrar kaçırmayı önlemek için Kegel egzersizleri yapın (kontrendikasyonlarınız yoksa) ve pelvis kaslarını güçlendirmeye çalışın.
• Uzun yolculuklardan, özellikle uçak yolculuğundan kaçının: Bebeğinizin hayatını ve sağlığını riske atamazsınız. Hamileliğin sekizinci ayında doğum her an başlayabilir ve doktor olmadan büyük bir yükseklikte bulunmak büyük bir risktir. Ancak, bir yere uçmaya veya gitmeye karar verdiyseniz, gideceğiniz yerde iyi bir doktor olup olmadığını öğrenmeli ve tüm irtibat numaralarını ve hastanenin adresini yazmalısınız.
• Yanlış kasılmalar sırasında ağrıyı azaltmak için uzanmaya ve dinlenmeye çalışın. Pozisyon değiştirdikten sonra kasılmalar genellikle durur. Eğer spazmlar kesilmediyse veya arttıysa, bir ambulans çağırın veya hemen doktora gidin.
• Banyo yapmak yerine duş almayı deneyin ve banyo yapmaya karar verdiyseniz, kocanızdan yardım etmesini isteyin. Kaymayı önlemek için banyonun tabanına lastik bir paspas koyun. Ve elbette, banyodan çıkarken kocanızı tekrar yardım için çağırın.

Alışkanlıklar Değişiyor

Kilo verdiğiniz süre, içtiğiniz sıvı miktarı ve atılan idrar miktarı arasındaki ilişkiyi gözlemlemek için çaba sarf edin. Eğer tükettiğiniz sıvıdan daha az sıvı atılırsa, o zaman organizmada sıvı alımı durmuş demektir ve derhal doktorunuza bildirmeniz gerekir. Asıl nokta, fazla sıvının böbreklerin çalışmasını bozması, kalbinize ek bir stres yüklemesi ve yüksek arteriyel gerilime neden olmasıdır. Sonuç olarak, bebeğiniz acı çekiyor demektir yani yeterli beslenmiyor ve oksijen almıyor.

Su tüketimindeki düzeni korumak için tuzlu, kurutulmuş, acı ve baharatlı bir şeyler yemeyin. Şunu hesaba katın: Kilo almanız normal çünkü bebeğiniz kilo almaya devam ediyor ve amniyotik sıvılar hala sizinle birlikte, ancak bu sizin kilo aldığınızı göstermez. Yani sırf ödem yapıyor diye su tüketiminizi değiştirmeyin.

Hamileliğin 8. Ayında Yaşayabileceğiniz Rahatsızlıklar

• Fetüsün diyaframınıza bastırıyor, çünkü belki de henüz aşağıya inmedi ve yüksek pozisyonda kalmaya devam ediyor. Bu sebeple, kısa kısa nefes almak zorunda kalabilirsiniz. Ancak, tabii ki, 36. haftadan sonra fetüs pelvise inecektir.
• Kaburgalarda artan hassasiyet sizi zorlayabilir. Bebeğiniz hareketlerinden dolayı sizi normalden daha fazla rahatsız edebilir, bazen bacaklarının kaburgalarınızın altında olduğu izlenimine kapılabilirsiniz.
• Hapşırırken veya güldüğünüzde idrar kaçırabilirsiniz. Bu, bebeğiniz idrar torbasına baskı yaptığı için gerçekleşir.
• Önemli miktarda kilo alabilirsiniz.
• Sakarlıklar ve dikkatsizlikler artar.
• Rahimde ağrılı kasılmalar yaşarsınız; Braxton Hicks kasılmaları da denir.
• Huzursuz uyku uyumaya başlarsınız.