Genellikle çoğumuz diyet yaparken zorlanırız. Diyet yapmak bize yokluk hissi verir ve geçici olarak diyet yaptığımız için kalori sayarız, spor yapmakla uğraşırız. Bazen tüm bunlar bize bir yük olarak görünür. Kalıcı bir kilo kaybı için Ayurveda Felsefesi bize göredir.
Ayurveda Tıbbı doğal beslenme üzerine kurulan bir Tıp sistemidir. Antik Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Ayurveda, kilo kaybının sadece ne yediğimizle ilgili değil, nasıl yediğimizle de ilgili olduğunu söyler. Ayurveda’da kalori saymak ya da atlanması gereken yemek sistemleri yoktur. Ayurveda iyi sindirime önem verir ve vücudun sağlıklı maddeleri kazanmasını ister. Ayurveda tıbbı vücudun toksik maddelerden kurtulmasını ister. Bu yüzden size Ayurveda alışkanlıklarını anlatacağız ve kilo vermenizi kolaylaştıracağız! Hazırsanız, başlayabiliriz!
Hızlı kilo vermek için Ayurveda Yöntemleri!
Asla öğlen yemeğini atlamayın.
Ayurveda’da yemeğin ne zaman yendiği önemlidir. Ayurveda vücudunuzu anlamak için doğayı kullanır. Biz evrendeki elementlerden yapıldığımız için bizim doğadan yararlanmamız gerekir. Ayurveda en önemli öğünü bulmak ve o zamanda yemek için güneşe bakar. Güneş sabahları azdır, aynı zamanda bizim sindirimimizde yavaştır, bu yüzden sabahları ilk kalktığımızda acıkmayız. Aynı şey akşam için de gereklidir, akşam vakti güneş batar ve biz büyük bir yemek yiyemeyecek kadar doymuşuzdur. Yemeği de doğru bir biçimde sindiremeyebiliriz. Bu saatte yiyecekler aama olabilir, aama Ayurveda’da toksik olan yiyecekler anlamına gelir. Aama vücudumuza girip, kilo alımımıza yardımcı olur. Gün ortasında ise, sindirim hızımız çok yüksektir. Öğle vaktinde yemekler vücudumuzun sağlıklı dokularına ulaşabilir. Sağlıklı beslenmek de vücudumuzun doğal ritimi ve sindirim gücü için gereklidir.
Gündüz uyumayın.
Hiç gündüz uyuduktan sonra kendinizi yenilenmiş hissettiniz mi? Bizce, hayır. Çünkü Ayurveda’ya göre, gündüz uyumak diyabetin, toksinlerin ve kilo alımının nedenidir. Uyandıktan sonra kendimizi daha yorgun ve ağır hissederiz. Gündüz uyumak yerine akşam 10 ve sabah 6 saatleri uyumaya çalışın. Bu ritimde, uyku süreniz kısalıcak ve kilo vermeniz kolaylaşacaktır.
Daha az et yiyin.
Kilo kaybı için bir çok diyet ağır et tüketimini önerse de, Ayurveda bunun tam tersini önerir. Vejetaryen beslenme kilo kaybı için gereklidir. Tahıllar, lifler, sebzeler ve meyvelerle dolu bir öğünle daha hızlı kilo verebilirsiniz.
Baharatları tüketerek, sindirimizi arttırın
Vejetaryen beslenmeyle kilo vermeye çalışmak tattan vazgeçeceğiniz anlamına gelmez. Eğer yemek tatsızsa, beslenmeniz işkence haline gelir. Ketçap, mayonez gibi yiyecekler Ayurveda’ya uymaz. Ama baharatlar uyar! Baharatların hem tadı güzeldir hem de baharatlar sindirimi kolaylaştırırlar. Bir çok baharat sindirimi hızlandırır ve vücudun besinleri alma hızını arttırır.
Yemekleri sıcak tüketin.
Ayurveda’da sindirim yemeklerin sıcaklığından da etkilenir. Eğer soğuk içecekler içerseniz, sindirim hızını düşürür. Ayurveda sıcak yiyecekler tüketmeyi önerir. Bu yöntemle buz dolabından, buz küpleri ve soğuk içecekler tüketilmemesi önerilir. Sıcak günlerde, soğuk yiyecekler ve içecekler tabi ki içilebilir ve yenilebilir.
Yeni pişen yemekleri yiyin.
Eskiden buzdolabı diye bir şey yoktu o yüzden yemekler taze tüketiliyordu. Elektriğin gelmesiyle, yemekleri artık haftalarca saklayabilir olduk. Fakat kalan yiyecekler “prana”dan yoksundur. Prana bize enerji veren hayat gücüdür. Bir yemek pişirilince ve saklanılınca, “prana” kalitesi değişir bu yüzden sindirilmesi zor olur, bundan Ayurveda felsefesi yiyeceklerin taze tüketilmesini önerir.
Yemeği çiğneyerek yiyin.
Midemizin dişi olmadığı için, çiğnemeden sindirimimizi destekleyemeyiz. Bu yüzden yemeklerden sonra şiş ve ağır hissetmemek için yemekleri iyice çiğnememiz gerekir.
Yemekler arası bekleyin.
Yemek yedikten, hemen sonra yemek yemekle vücudumuz yiyecekleri yeteri kadar sindiremez. Yemek yemeden önce bekleyerek, sindirimimizi hızlandırabiliriz.
Yemek düzeni kurun.
Ayurveda rutine özellikle yemek sırasında önem verir. Yemekleri aynı zamanda yemek sindirim için gerekli enzimlerin salgılanmasını sağlar. Bu yolla vücudumuz fizyolojik olarak yemek gelmeden, yemeğe kendini hazırlar.
Açken yemek yiyin.
Ayurveda’da açken yemek yemek ve aç değilken yemek yememek çok önemlidir. Açlık vücudumuz için iyidir, vücudumuzun sindirime hazır olduğunu gösterir, ama aç değilken yemek yemek sadece bizi ağır ve kilolu hissettirir.
Mutsuzken, yemek yemeyin
Eğer duygularımızı sindiremiyorsak, bastırdığımız duyguları da sindiremiyoruz. Bu yüzden kızgın ve sinirliyken asla yemek pişirmeyin. Üzgün ve kızgınken yemek pişirmek, sizin olumsuz duygularınızı sindirmeniz anlamına gelir.
Güzel bir ortamda yemek yiyin.
Yemeği yediğimiz ortam yemeğin nasıl sindirileceğini belirler. Eğer daha hızlı yerseniz gas kabızlık ve kilo alımı yaşarsınız. İçinde bulunduğunuz ortamda yemeklerin sindirimini etkiler bu yüzden güzel ortamlarda sakince yemek yemek sizin için önemlidir.
Her zaman oturarak yemek yiyin.
Eğer oturarak yemek yemezsek, dikkatimizi ve enerjimizi başka yere dönüştürürüz. Oturmak ve yemeğe dikkat vermek vücudumuzu, zihnimizi ve ruhumuzu besler bu yüzden her zaman oturarak yemek yiyin. Yemeğe dikkat edip yemek yediğimizde yiyeceklerin tadı daha güzel olur ve yemekle daha doyarız o yüzden yemeğe dikkat ederek yemek yiyin.