Ses kısıklığına ne iyi gelir?

Bazı sabahlar bir uyanırız ki, sesimiz çıkmıyor, boğazımızda bir ağrı, hafif bir sızı hissederiz. Bu sorun bazen de tüm gün çalıştığımızda akşamüstü yaşanır, bir anda sesimizin tonunun değiştiğini ve hala çalışmaya, konuşmaya devam edersek sesimizin tamamen kısıldığını fark ederiz. Genellikle mevsim geçişlerinde ve özellikle de kış aylarında bu ses kısılması sorunuyla karşı karşıya kalırız. Çünkü kışın kendimizi yeterince korumadığımız günlerde, dönemlerde soğuk algınlığı ve öksürük problemlerini takiben ses kısıklığı da meydana gelir. Biz, yetişkinler genellikle bir yolunu bulup birkaç gün içinde bu ses kısıklığının üstesinden gelirken, çocuklarımızda bu sorun daha uzun sürebiliyor. Zaten çocuklarda ilaç kullanımının da bir sıkıntı olduğunu düşündüğümüzde tek çaremiz bitkisel tedavi yöntemleri, doğadan gelen şifa kaynaklarıdır. İşte bunun için hem biz yetişkinlerin hem de canımız çocuklarımızın özellikle Ekim ayı gibi başlayıp Mart ayının sonuna kadar devam eden soğuk ve gün içinde değişen hava koşullarında ses kısıklığından korunmaya yönelik önerilerim, tariflerim var. Hem de bu tariflerin hepsi doğal, hepsi çok faydalı! Ama öncelikle sesimizin kısılma nedenlerine bir bakalım.

Ses neden kısılır?

  • Soğuk algınlığı, üşütmek, üst solunum yolları enfeksiyonları,
  • Fazla bağırmak,
  • Alkol kullanmak,
  • Sigara içmek,
  • Uzun süreli ve aşırı konuşmak,
  • Kirli havayı teneffüs etmek,
  • Gırtlak iltihaplanması olarak bilinen larenjit dolayısıyla ses tellerine baskı uygulanması ve zarar vermesi,
  • Ses tellerindeki titreşim aksaklığı,
  • Sesin yanlış kullanımından kaynaklı ortaya çıkan ses teli nodüllü oluşması,
  • Ses tellerindeki dokunun deformasyonundan dolayı ortaya çıkan polipler,
  • Birtakım nörolojik bozukluklar,
  • Boyun ve göğüs cerrahisi ile ilgili gırtlakta sinir yaralanmaları,
  • Ses tellerine gelen sinirlerin fonksiyon dışı kalmasının yol açtığı ses teli felci,
  • Gırtlak kanserine yakalanmak,
  • Larengofarengeal reflü, yani boğaz reflüsü ile birlikte midede bulunan asidin yemek borusuna yerleşmesi gibi sebepler ses kısıklığına sebep oluyor.

Ses kısıklığı nasıl tedavi edilir?

Diğer tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi ses kısıklığı tedavisinde de hem tıbbi yollar, ilaçlar bulunmakta hem de doğal, bitkisel çözümler uygulanabilmektedir. Tedavinin tıbbi boyutunu bir kenara bırakıyoruz ve biz her zamanki gibi doğaya, doğanın şifa kaynaklarına yöneliyoruz.
Tıpkı tıbbi tedavi yöntemlerinde olduğu gibi bitkisel tedavilerde de öncelikle soruna sebep olan etkeni bilmeli ve ona uygun bir çözüm aramalıyız. İşte bu sebeple ses kısıklığının nedenine göre uygulanacak en doğal ve etkili çözümleri aşağıda sizler için sıraladım.

1. Bağırma ve aşırı konuşmadan kaynaklı ses kısıklığı

Bağırma, aşırı konuşma ve kirli havaya maruz kalma gibi durumlardan dolayı sesi kısılanlar, her hangi bir tıbbi müdahale olmadan da bu sorundan kurtulabilirler. Hatta çoğu zaman doğal ya da tıbbi bir uygulamaya gerek kalmadan 1 -2 günde kendiliğinden geçer. Ancak bu süreyi daha da kısaltmak için özellikle akşamları ballı ılık süt ya da ballı ıhlamur iyi gelecektir.

2. Sigara ve alkolden kaynaklanan ses kısıklığı

Sigara ve alkol kullanımı dolayısıyla sesin kısılması durumunda zaten zararlı olan bu maddelerden vazgeçmek elbette ki en doğru ve kesin çözüm olacaktır. Bunun için bir sağlık kuruluşundan yardım almak faydalı olacaktır. Bu süre içinde de ses kısıklığını doğal yoldan tedavi etmek için zerdeçal ve ıhlamur karışımı çaylar içmek yararlı olur.

3. Larenjit kaynaklı ses kısıklığı

Larenjit, ciddi bir rahatsızlıktır ve ses kısıklığının geçebilmesi için öncelikle larenjitin geçmiş olması gerekir. Bu bakımdan doktora başvurup hastalığın nedenlerinin araştırılması ve tedavi edilmesi gerekir.

4. Boğaz reflüsünden kaynaklanan ses kısıklığı

Boğaz reflüsü sorunun tedavisinde öncelikle baharatlı, yağlı yiyeceklerin tüketilmemesi gerekiyor. Ardından hasta kilolu ise kilo vermeli ve vücut kitle indeksini normal seviyelere düşürebilmeli ve yüksek yastık kullanarak yatmalıdır. İşte boğaz reflüsünü hafifletecek, tedavi edecek bu önerilerin yanında sesin de en kısa zamanda normal haline dönebilmesi için de ıhlamur, zerdeçal gibi bitkilerin çayları, bal, limon gibi enfeksiyon giderici, anti bakteriyel besinler de tüketilmesi önerilir.

5. Ses tellerindeki nodüllerden kaynaklı ses kısıklığı

Ses tellerinde nodül oluşması durumunda tıbbi tedavi gerekmektedir. Bununla birlikte konuşma terapisi, yani doktor yardımıyla hastaya sesi doğru kullanmak öğretilerek bu sorun çözülebilir. Konuşma terapisi seansları devam ederken de özellikle ballı bitki çayları tedaviye yardımcı rol oynar. Ancak ses tellerinde nodül değil de, polip olduğu için ses kısılmışsa bilinen en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir.

Ses kısıklığına iyi gelen bitkisel çözümler

1. Zencefil

Eğer ses kısıklığı gibi bir sorun varsa hemen herkesin aklına ilk olarak zencefil geliyor. Zencefil; antioksidan özelliği, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde hem yenileyici hem de onarıcı bir besindir. Bu bakımdan zencefil ses kısıklığına neden olan mukozayı yeniden düzenlemeye ve üst solunum yolları enfeksiyonlarını da gidermeye yardımcı olabilir. Bunun için başta kış mevsiminde olmak üzere tüm yıl düzenli olarak zencefil tüketmek, salatalarda, çorbalarda kullanmak veya zencefil çayı hazırlayarak içmek ses kısıklığı problemini hem önler hem de var olanı ortadan kaldırabilir.

2. Bal

Genel olarak soğuk algınlığı ve çok net olarak da ses kısıklığına faydalı olan besinlerin en etkililerinden birisi de baldır. Doğal antibiyotik olan bal; ağız içinin, boğazın, ses tellerinin virüslerden, bakterilerden arınmasına, hasarların da onarılmasına yardım eder. Boğazı ve ağzı nemli tutmak ve mikropları öldürmek için özellikle sabahları 1 tatlı kaşığı bal yemek, hatta balı bir miktar karabiberle karıştırıp tüketmek faydalıdır.

3. Elma sirkesi

Antimikrobiyal özelliğiyle tanının elma sirkesi, boğaz ağrıları ve ses kısıklığı için doğal ve etkili bir tedavi yoludur. Elma sirkesi boğazda meydana gelen enfeksiyon sonucu oluşan ses kısıklığını gidermede oldukça etkilidir. Bunun için 1 su bardağı içme suyuna 1 yemek kaşığı doğal elma sirkesini karıştırıp yavaş yavaş içmek iyi gelir.

4. Acı biber

Ses kısıklığını doğal ürünlerle tedavi etmek için kullanılan bir diğer besin ise acı biberdir. Acı biber, boğazda oluşan ses kısıklığını onarmanın yanında, enfeksiyon, tahriş, şiş ve ağrıları da gidermektedir. Bunun için 1 tatlı kaşığı bal ve 1 çay kaşığı acı biber karıştırılır ve tüketilir.

5. Limon

Limon ve doğal limon suyu neredeyse her derde devadır. Aynı şekilde ses kısıklığı tedavisi için de limon ve limon suyundan faydalanmak önerilir. Evde sıkılmış taze limon suyu; boğazın nemlenmesini sağlayarak boğaz kuruluğunu önler, mukustan kaynaklanan ses kısıklığını tedavi eder, içerdiği bolca C vitamini sayesinde enfeksiyonları giderir. Bunun için 1 su bardağı ılık suyun içine yarım limon sıkılır ve tüketilir.

6. Sarımsak

Ses kısıklığı tedavisinde eski çağlardan beri kullanılan besinlerden birisi de sarımsaktır. Çok kaliteli bir antioksidan kaynağı olan sarımsak, iltihaplardan kaynaklanan ses kısıklığını hızla iyileştirebilir. Bunun için sarımsağı çiğ olarak yemeklerin yanında yemek ya da bol sarımsaklı yoğurt hazırlayıp tüketmek faydalı olur.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.