Saçlar için en iyi 7 öz yağ
Saçlarımızda hangi esansiyel yağları kullanacağımızı düşündüğümüzde, çok sayıda faydalı seçeneğin olduğunu görüyoruz. Saçlarınızı kalınlaştırmak, kepeklerden kurtarmak, parlaklık ve güç vermek gibi tüm işler için konvansiyonel saç bakım ürünleri yerine esansiyel yağları kullanmak çok daha etkili ve güvenli bir çözüm olabiliyor.
Bu yağlar aynı zamanda daha maliyetsizler ve favori esansiyel yağınız saçınızı beslemenin yanında stresi azaltabilir, cilt enfeksiyonlarını tamir edebilir ve ağrılara da bir son verebilir. Esansiyel yağların tamamen doğal olmaları nedeniyle tehlikeli kimyasallardan uzak oldukları da bir gerçek.
Saç İçin En İyi 7 Esansiyel Yağ
Lavanta
Çalışmalar lavanta yağının saç uzamasını hızlandırdığını gösteriyor. 2016 yılında yapılan bir hayvan deneyinde, lavanta yağının harici olarak uygulanması, dişi farelerdeki saç folikülü adedini oldukça arttırmış. Lavanta yağı bunun yanında saç foliküllerinin derinliğini de arttırıyor ve termal katmanı kalınlaştırıyor.
Lavanta yağının antimikrobiyel özellikleri de mevcut ve böylece bakterilere, mantar hastalıklarına karşı savaşta işe yarıyor. Eğer saç deriniz çok kuruysa bunu da lavanta yağı ile düzeltebilirsiniz. Saçlardaki incelmenin duygusal stresten kaynaklanabildiğini dikkate alırsak, lavanta yağını stresten uzak ortamlar oluşturmak için de kullanabilirsiniz.
Biberiye
Biberiye yağı, saç kalınlığı ve gelişimini desteklemek için kullanılabilecek en iyi yağlar arasında. Hücre metabolizmasını hızlandırıyor ve bu da saçları uzattığı gibi sağlığa da iyi geliyor. Araştırmalar saç kaybı tedavisinde en az minoxidil adlı ilaç kadar etkili olduğunu da gösteriyor. Bu nedenle kelliği önleyen, beyazlama sürecini yavaşlatan, kepeğe engel olan biberiye yağı, saç sağlığı hususunda önem arzediyor.
Bu yağı kullanmak için 3-5 damlasını alın ve aynı miktarda zeytinyağı ile karıştırdıktan sonra saç derinize iki dakika boyunca masajla uygulayın. Saçınızda bir kaç saat bırakın ve daha sonra onları yıkayın.
Papatya
Papatya yağı en iyi esansiyel yağlardan çünkü saçınıza parlaklık ve yumuşaklık eklerken saç derisini de yumuşatır.
Papatya esansiyel yağının doğal olarak saçlarınızın rengini açtığını biliyor muydunuz? 5 damlasını bir tatlı kaşığı deniz tuzu ve üçte bir bardak soda ile karıştırın. Bunu macun haline getirmek için sıcak su kullanın ve karışımı saçınıza uygulayın. Saç derinize ve saç diplerine masaj yapın ve yarım saat beklettikten sonra suyla durulayın. Eğer daha iyi bir etki isterseniz saçınızda dururken güneş altında bekleyin.
Araştırmalar kadınların yüzde 50’sinin düzenli olarak saçlarını boyattığını gösteriyor ve saç boyasının ardından daha çekici hissettiklerini ortaya koyuyor. Ancak bu saç ürünlerindeki saçı açan kimyasalların sağlık riskleri de var. Bu tip bir doğal alternatif formaldehit ve hidrojen peroksit gibi zararlı saç boyası ürünlerinden uzak kalmanıza yardımcı olacaktır.
Sedir
Sedir yağı saç foliküllerini uyarıyor ve saç derisindeki sirkülasyonu hızlandırıyor. Böylece saç uzamasını arttırdığı gibi saç kaybını da azaltıyor ve bunun yanında saç tellerindeki incelmeye de iyi geliyor.
İskoçya’da 86 hasta ile yapılan bir çalışmada, hastalar iki gruba ayrılıyorlar ve bir grup sedir, kekik, biberiye ve lavanta yağını jojoba ve üzüm çekirdeği yağını taşıyıcı yağ olarak kullanarak her gün saç derisine masaj yapıyor. Diğer grup ise sadece taşıyıcı yağları kullanıyor. 7 ayın sonunda esansiyel yağları kullanan grupta saç dökülmesi semptomlarında %44 oranında iyileşme görülürken, kontrol grubundakilerin sadece %15’inde iyileşme görülüyor.
Sedir esansiyel yağı cilt rahatsızlıklarına da iyi gelir ve böcekleri de kovalar. Özellikle yaz günleri dışarıda vakit geçirenler için bu iyi bir özelliğidir.
Saç derisine ve saçlara lavanta veya hindistan cevizi yağı gibi diğer taşıyıcı yağlar ile uygulanabilen sedir yağı, saç şekillendiricilere de bir kaç damla şeklinde eklenebilir.
Adaçayı
Adaçayı yağının içerisinde linalil asetat adlı bir ester bulunur ve bu ester cilt rahatsızlıklarına iyi gelir, ayrıca cildin yağ üretimini de dengeler. Kaşıntılar, kızarmalar ve bakteriler konusunda da oldukça etkili ola bu yağ, stresi alır ve hormonları da dengeler. Saç kaybının genellikle yüksek stresle bağlantılı olduğunu dikkate alırsak, kortizol seviyesini düşüren özelliği onun stres kaynaklı saç kaybını önlemekte başarılı olmasını sağlar.
Jojoba yağıyla birlikte cilde uygulanabilen adaçayı yağı, kepeğe karşı da saç derisine uygulanabilmektedir. Dilerseniz onu bileklerinize, ayak altlarınıza ve eklem yerlerinize de sürebilirsiniz.
Limonotu Yağı
Limonotu esansiyel yağı, iyileştirici özelliklere sahiptir ve etkili ve temizleyicidir. Saç foliküllerini güçlendirir, kaçınan saç derisini sakinleştirir. 2015 yılındaki bir çalışma, limonotu yağının 7 gün içerisinde kepeği oldukça azalttığını ve 14 günde çok daha ciddi sonuçlar sağladığını gösteriyor.
Doğal bir böcek kovucu olması ve stresi alması ise onun sizi sineklerden korumasına izin veriyor ve bu esnada baş ağrılarına da iyi gelebiliyor.
Şampuanınıza 10 damla limonotu yağı ekleyebilir yahut her gün 2-3 damla ile saçınıza masaj yapabilirsiniz. Stresi azaltmak için onu koklamak da mümkün.
Nane
Nane yağı saç derisini hareketlendirir ve kepeği, hatta bitleri bile tedavi edebilir çünkü antiseptik özellikleri fazladır. Araştırmalar saç uzamasına da katkıda bulunduğunu gösteriyor. 2014 yılındaki bir hayvan çalışmasında, dört haftalık bir harici uygulamasının saç uzamasını arttırdığı, dermal kalınlığı arttırdığı ve folikül adedi ile derinliğini de arttırdığı görülebiliyor.