Finlandiya’ya taşınmak için çok geçerli 50 sebep

Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi’nin kıyısında bulunan Finlandiya Cumhuriyeti, İskandinavya yarımadasında bir Kuzey Avrupa ülkesidir. 5 buçuk milyonluk nüfusu ile bizim ülkemizle kıyaslandığında resmen bir avuç Avrupalı diyebileceğimiz kadar az kişi yaşıyor, ülkede kilometre başına 18 insan yaşıyor. Ancak Finlandiya’da halkın sahip olduğu huzur, refah, mutluluk, eğitim, insan hakları ve aslında insanca yaşamak için gerekli her şey, “keramet fazla kalabalık olmakta değilmiş” dedirtiyor. Pek çok Avrupa ülkesini bile kendisine hayran bırakan Finlandiya’yı bu kadar hayran olunası yapan özelliklere bir bakalım. Kim bilir, belki bir gün biz de gitmek isteriz? Acaba bize neler vaat ediyor, bu rüyalar ülkesi Finlandiya?

1# Finlandiya, dünyanın en farklı, en şaşırtıcı eğitim sistemine sahip ülkesi olarak biliniyor. Çünkü Finlandiya eğitim sisteminde; okuma becerileri, bilim ve matematik okur –yazarlığı kadar, sosyal bilimler, görsel sanatlar, pratik beceriler ve spor da önem taşıyor. Yani bizdeki gibi çocuk haftada 6 saat matematik, 1 saat resim dersi alıp, sınavlarda matematikten “sıfır” çekmiyor. Aslında Finlandiya eğitim sistemi satırlar, sayfalarca anlatılası güzelliklere sahip. Ancak ben sadece aşağıda sayacağım güzellikler ve modern yaşam kültürünün aslında temelinin nereden geldiğini anlatabilmek için eğitim sistemine bir paragraf ayırdım. Klişeleşmiş “eğitim şart” ifadesinin bir nevi açıklayıcısı olan maddeler sizi bekliyor.

2# 7- 17 yaşlar arasında zorunlu eğitim var. Ailedeki çocuk sayısına paralel olarak her aile kesinlikle çocukları için eğitim ödeneği alıyor. 17 yaşın üzerindekilerin aldığı yükseköğrenim de tamamen ücretsiz. Bu öğrencilerin kişisel masrafları için de ekstra burs ve ödenek sağlanıyor.


3# Sağlık da tıpkı eğitim gibi “tamamen” ücretsiz. Kamuya ait tüm sağlık merkezi ve hastanelerde tüm hizmetler ücretsiz olarak alınabilmekte. Zira halkın tamamı ulusal sağlık sigortası kapsamında güvenceye alınmış durumda.

4# 2000 yılında gerçekleştirilen bir reformla Cumhurbaşkanının yetkileri oldukça kısıtlanmıştır. Anayasa çerçevesinde, parlamento hükümetin üstündedir ve kişisel ve kurumsal haklar en yüksek güvenceye alınmıştır.

5# Finlandiya’da sadece 6 il, 446 belediye ve yerel idare bulunmakta. Yerel idareler halkın huzur ve refahını en üst düzeye çıkarmak adına düzenli aralıklarla sık sık halktan öneri ve istekler toplamaktadır.

6# Kişi başına düşen yıllık milli gelir, yaklaşık 30 bin dolar civarında olduğu için Finlandiya dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir.

7# Ülke, ileri teknoloji elektronik endüstrisinde bir dünya devidir.

8# Finlandiya’nın yarısı uçsuz bucaksız ormanlarla kaplı. Tıpkı bizim Karadeniz’imiz gibi.

9# Finlandiya, tatlı su kaynakları bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden birisidir. Masmavi göller; eşsiz bir manzara sunuyor, büyük bir huzur veriyor. Hafta sonu göllerin berrak suyunda yüzmekten daha güzel ne olabilir ki?

10# İsveç ve Finlandiya arasında büyük bir golf sahası bulunmakta ve bu sahadaki deliklerin yarısı Finlandiya’ya, diğer yarısı da İsveç’e ait. İşin garip olan yanı ise, bu saha, delikler ya da bunların kullanımı konusunda iki ülke arasında hiçbir sorun yaşanmamakta. Medeniyet, bu olsa gerek!

11# Yalnız kalmak, huzur bulmak, saatlerce balık tutmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz.

12# Ülkedeki plastik şişelerin neredeyse tamamı geri dönüştürülmekte.

13# Kuopio’s Puijo Kulesi’ni görmeden olmaz.

14# Finlandiya pasaportu dünyanın her yerinde en geçerli 3 pasaporttan birisidir. Diğerleri İngiltere ve İsveç pasaportlarıdır.

15# Sağlıklı, doğal ürünlerle dolu market tezgâhları var.

16# İnternet erişimini yasal hak olarak kabul ve ilan eden ilk ülke Finlandiya’dır (2010 yılında).

17# En leziz balıklardan yapılan “Vendance”yi sadece Finlandiya’da tadabilirsiniz.

18# Ülkenin çok soğuk bir iklimi vardır. Rusya’ya yaklaştıkça hava daha da soğumaktadır.

19# Kışın oluşan buzların havalar ısınınca erimesiyle ülkedeki su seviyesi her yıl 7 kilometrekare yükseliyor.

20# Yaz tatilini orman içinde bir ahşap evde geçirmenin tadı bambaşka olsa gerek.

21# Ülkenin yasal sporlarından birisi de “cep telefonu fırlatma”!

22# Pek çok evde sauna var. Ülkedeki sauna sayısı, araba sayısından daha çok. Hatta çok mantıklı bir açıklaması olmasa da bir Burger King’de bile sauna bulunuyor.

23# Cezaevlerinden kaçış inanılmaz derecede yüksek bir oranda seyrediyor. Hatta 2013 yılında cezaevlerinde bulunan her 10 mahkumdan 9’u kaçmayı başarabilmiştir.

24# Finlandiya, tam bir çilek cenneti.

25# Yediklerinden, içtiklerinden, havasından, suyundan mı bilinmez. Ancak sapsarı saçlar, bembeyaz ten ve mavi gözlerle Finlandiyalı kızlar, hayatıyeniden sorgulama sebebidir.

26# Finlandiya’da çok fazla oyun makinesi vardır ve bunların tek sahibi bir hayır kurumudur. Yani siz Finlandiya’da bir oyun makinesinde oyun oynadığınızda aslında bir hayır kurumuna bağış yapmış oluyorsunuz. Ne kadar da şahane!

 

27# Birbirinden eşsiz lezzetleriyle çeşit çeşit mantarların tadına doyum olmaz.

28# Ülkenin bir ulusal hayvanı var: Kahverengi ayı!

29# Yaz mevsiminde gün batımı Finlandiya’da izlenir. Bir de yazın ülkenin bazı yerlerinde güneşin 2 ay boyunca hiç batmadığını bilmekte fayda var.

30# Finlandiya’ya yolunuz düşerse “yaz gündönümü” şenliklerine katılmanızı ısrarla tavsiye ediyorum. Bir yaz ancak bu kadar güzel olabilir.

31# Antik çağlarda Finlandiyaların atalarının ayı ruhundan geldiği düşünülmekteydi. Ülkede hala buna inananlar mevcut.

32# Kışın buzla kaplı göller ve karla örtülmüş ağaçların oluşturduğu manzaraya hayran olabilirsiniz.

33# Kışın tren seyahatleri çok trend.

34# Ülkede “Ulusal Uykucu Günü” düzenlenir. Bu günde evde en son uyanan kişi suya atılır.

35# Finlandiya’da Lapland’a giderseniz Kuzey Işıkları’nı izleyebilir, bu mucizeye tanıklık edebilirsiniz. Oradaki şeffaf iglolarda konaklamak size eşsiz bir deneyim yaşatacak. “İglo sevmem” diyorsanız buzdan yapılmış oteller de tam size göre!

36# İster iglo’da, isterseniz de buzdan otellerde kalın. Ama mutlaka kar üzerine kurulan mangalda pişen eşsiz sosislerin tadına bakın!

37# Ülkenin alanının çoğunluğu ovadan oluşuyor, öyle dağlık, tepelik alanlara rastlamak pek de mümkün değil.

38# Ailecek Finlandiya’ya gidelim diyorsanız, çocuklarınızı Moomin World parkına götürmeyi unutmayın.

39# Hepimiz börek seviyoruz. Ama tarçın ve kakuleden yapılan “korvapuusti” böreği bizim bildiğimiz böreklerden çok başka.

40# Hiç çavdar kabukları ve pirinçten yapılan bir turta yediniz mi? Yanıtınız “hayır” ise “karjalanpiirakka”yı deneyin.

41# Devasa Katedrali, eşsiz mimari yapılarıyla başkent Helsinki size tam bir “Avrupa” havası yaşatacak.

42# İki tarafı ağaçlarla dolu olan yollarda bisikletle gezmenin keyfini, huzurunu yaşamak lazım.

43# Finlandiya, dünyanın en büyük ve en konforlu kütüphanelerine ev sahipliği yağıyor.

44# Doğaya uygun yapılaşma ve mimarlık dehası yapıları var.

45# Noel Baba Köyü bile var.

46# Yeni doğum yapanlara devlet, bebeğin neredeyse tüm ihtiyaçlarını bir süreliğine karşılayacak kadar zengin içerikli bir paket gönderiyor. Bununla birlikte ebeveynlere ek ödenek ve bir yıllık da izin hakkı tanınıyor.

47# Tango Festivali yapacak kadar tango bilgileri var.

48# Ormanda, dağda, bayırda her an bir geyikle karşılaşabilirsiniz.

49# Finlandiya’ya gitmişken ski –jumping ve buz hokeyi yapmadan olmaz.

50#

Heavy Metal’i bir de Finlandiya’da dinleyin. Çünkü dünyada en çok metal grubunun bulunduğu ülke Finlandiya.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.