En hızlı ödem attıran yöntemler neler?

Yediğimiz, içtiğimiz sağlıksız, yapay, koruyuculu besinler, sağlıksız şehir havası, sinir, stres derken vücudumuz, her bir organımız ödem yapmış durumda. Bir de bu sıcak havalar vücudumuzda su ve tuz tutulumunu artırıyor. Yetişkin bir insan vücudunun % 60- 70’inin su olması gerekiyor. Özellikle vücudumuzdaki yumuşak dokularda damar içi sıvısı damar dışına sızdığında ise ödem kaçınılmaz oluyor. Aşırı tuz ve su dışındaki sıvıların tüketimi, aşırı hareketsiz bir yaşam sebebiyle pek çok hastalığın nedenlerinden birisi olan ödem oluşuyor. Bununla birlikte böbrek ve kalp yetersizliği, karaciğer sirozu, ileri beslenme bozukluğu, tiroit bezi hastalıkları gibi bazı hastalıklar da tüm vücutta ödem oluşmasına yol açıyor. Kişide damar tıkanıklığı ve hareketsizliğe bağlı olarak ortaya çıkan ödemler ise genellikle kol ve bacak ya da vücudun tek bir bölgesinde görülebiliyor. Bir de göz çevresi ve dudaklarda alerjik ödemler oluşabiliyor. Hal böyleyken vücutta ödem oluşumunu önlemek, var olan ödemi de vücuttan atmak için bir şeyler yapmak gerek. Her zaman, her konuda olduğu gibi ödem atma konusunda da size doğal, sağlıklı önerilerim var.

Doğal yollarla ödem atmak isteyenler için öneriler

  • Aç karnına probiyotik yoğurt yiyin.

  • Her sabah çeyrek demet maydanozu yıkayın, saplarıyla birlikte küçük küçük doğrayıp evde mayalanmış bir kase yoğurda karıştırıp yiyin
  • İster meyve olarak isterse de su şeklinde bol bol ananas tüketin.
  • Kışın bol bol nar ve kivi yiyin.
  • Günde 2 buçuk, 3 litre sade ya da limonlu su için.

  • Ilık duş alın, sauna ve buhar odalarını kullanın.
  • Tuz tüketimini minimuma indirin.
  • Beslenmenizde karbonhidratlı ürünleri çok az tüketin.
  • Tarçın ve karanfil eklenmiş bitki çayları için.
  • Yeşil yapraklı sebzeleri her gün bolca tüketin.
  • Çiğ maydanoz yiyin, maydanozu kaynatıp suyunu için.

  • Maydanoz ve kiraz saplarını kaynatıp çay gibi demleyin ve için.
  • Akşamları uyumadan önce bir kase yoğurdun içine bir tutam taze nane yaprağı ve bir tutam da maydanoz doğrayıp yiyin.
  • Asitli, şekerli, katkı maddeli içecekler uzak durun.
  • Hazır tatlıları beslenme sepetinizden çıkarın.

Beslenme programınızda tüm bu önerilere dikkat ediyor, sağlıklı yaşam kurallarını uyguladığınız halde ödem sorunu yaşıyorsanız; kalp, damar ve böbrek hastalıkları riski taşıyor olabilirsiniz. Böyle sorunlar erken dönemde teşhis edilmez ve tedaviye başlanmazsa beyin travması gibi çok ciddi sorunlar yaşanabilir.

Tuz tüketimini kesinlikle azaltın!

Toplum olarak daha yemeğin tadına bile bakmadan ekstradan tuz atmayı çok seviyoruz. Oysaki bir yetişkinin gün içinde ihtiyaç duyabileceği tuz oranı bizim zannettiğimizden çok daha düşük. Bir tencere yemeğe ekleyeceğimiz yarım ya da 1 çay kaşığı tuz, ihtiyacımızı karşılamaya yetecektir. Zira günlük ihtiyaçtan daha fazla alınan tuz, vücutta ödem oluşumunu hızlandırır. Bu sebeple yemeklere daha az tuz koymalı, ekstra olarak eklediğimiz tuzu ise hayatımızdan tamamen çıkarmalıyız.

Tuz tüketimini azaltmaktan bahsedince paketli olarak hazır aldığımız ürünlerin içeriğinin hiç de sağlıklı olmamasının yanında, tuz oranının da normalden fazla olduğu bir gerçek. Bu sebeple marketlerdeki hazır gıdalar yerine doğal ve ev yapımı besinler tercih edilmeli. Bununla birlikte tuzlu zeytin ve peynirler bir süre suda bırakılıp, tuzları alındıktan sonra tüketilmelidir.

Taze meyve ve sebze tüketilmeli!

Tüm vücut sağlığı için, ödem de dahil olmak üzere pek çok rahatsızlığın önlenebilmesi için beslenme sepeti taze meyve ve sebzelerle doldurulmalıdır. Uygun koşullarda üretilmiş taze meyve ve sebzeler ödem yapmayacağı gibi bunların sindirim sistemimizin sağlığını desteklediği de bir gerçek. Özellikle de ananas, kivi, nar, armut, kavun, karpuz gibi meyveler, maydanoz, salatalık ve kabak gibi sebzeler ise ekstra idrar söktürücü etkiye sahipler. Dolayısıyla da metabolizmamızı hızlandırıyorlar, ödem oluşumunu engelliyorlar.

Ödem atmak için öncelikle ödeme sebep olan durumun ortadan kaldırılmak gerekiyor!

Vücutta ödeme sebep olan etkenleri yaşamdan çıkarmalıyız. Bunun için fazla tuz alımının önlemek, hazır gıda ve soslardan uzak durmak, alkol, sigara ve kafeinli içecekleri azaltmak önemlidir.

İlaç kullanımına dikkat!

Vücuda dışarıdan alınan, doğal olmayan ilaçların da pek çoğu ödeme yol açmaktadır. Her hangi bir rahatsızlığın tedavisi için alınan ağrı kesici ve romatizma ilaçlarının dozu da iyi ayarlanmalıdır. Kortizon kullanımının da ödem oluşumuna yol açtığına dair veriler bulunmaktadır.

Ayrıca tansiyon ilaçlarından bazılarının ayak bileğinde ödeme neden olduğu bilinmektedir. Tansiyon hasta hareketsiz bir yaşam sürüyorsa bu ödem çok daha fazla olacaktır. Bu bakımdan özellikle ilaç kullanan tansiyon hastalarının günlük hareket düzeylerini artırmaları gerekiyor. Hareket gerektiren aktiviteler sayesinde lenf ve kan dolaşımını artacak, ödem oluşumu da azalacaktır.  

Ödem için ilaç tedavisi de mümkün!

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi ödem sorununda da idrar söktürücü ilaçlar kullanarak kısa sürede tedavi mümkündür. Fakat bu ilaçların doktor tarafından reçete edilerek kullanılması çok önemlidir. Zira tedavide çok etkili olan bu ilaçların gereksiz yere alınması vücutta tuz ve su kaybına sebep olurken, bunun sonucunda da çok ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Ödem atmaya yardımcı kürler

  1. Kiraz sapı çayı

Kiraz, kesinlikle idrar söktürücü, zayıflamayı destekleyici ve metabolizmayı hızlandırıcı bir meyvedir. Yazın yaklaşık 2 ay taze olarak bulabildiğimiz kirazın bu faydalarından kışın da sapını kaynatarak faydalanabiliriz. Bu bakımdan yazın, tam da mevsiminde bolca kiraz alıp yiyelim, hatta çekirdeğini çıkarıp derin dondurucuya atıp saklayalım. O kirazların saplarını da güneşte kurutup kışın çay yapalım. Bu sayede fazla kilolardan ve ödemden kurtulmuş oluruz. Bunun için;

2 su bardağı kaynamış suyun içine 1 tutam kadar kiraz sapı atın. Suyun kapağını kapatıp 2 dakika kadar kaynatın ve 10- 15 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Ödem atmak için bu çaydan her gün 2 bardak içebilirsiniz. Günlük taze olarak hazırlayın.

2. Sütlü maydanoz çayı

1 bardak soğuk sütü bir cezve ile ocağın üzerine koyun, içine de yarım demet maydanozu yıkayıp incecik doğrayıp atın. Kısık ateş üzerinde yaklaşık 10 dakika boyunca karışımınız kaynasın. Sonrasında gün içinde bu karışımı kaşık kaşık için.

3. Enginar yaprağı çayı

2 bardak kaynar suyun içine bir tutam enginar yaprağı atın ve ateşi söndürün. Kapağı kapalı bir şekilde yaklaşık 10 dakika boyunca demlensin ve enginar çayınızı ılık olarak için. Günde 2 bardak içebilirsiniz.

  1. Maydanozlu kiraz sapı çayı

2 su bardağı kaynar suyun içine 1 tutam kiraz sapı ve 1 tutam maydanoz koyun. 1 dakika bu şekilde kaynasın ve sonrasında ocağı kapatıp demlenmeye bırakın. 10 -15 dakika bekledikten sonra içebilirsiniz.

  1. Mısır püskülü çayı

2 su bardağı suyu bir cezvede ya da tencerede kaynatın, bir avuç mısır püskülünü yıkayın ve suyun içine atın. Demlenmesi için kapağını kapatıp 10- 15 dakika bekleyin. Bu kürden gün içinde 2 bardak içebilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.