Yulaf Ezmesi ve Chia Tohumlu Balkabağı Tarifi

“Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür” sözü artık slogan haline geldi. İşte bu sloganlaşan cümle tam anlamıyla gerçek ve önem arz eden bir mesaj veriyor. Zira güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlarsak, metabolizmamız daha iyi çalışacak, sinir, sindirim, bağışıklık sistemlerimiz fonksiyonlarını yerine getirebilecektir. İşte böyle olunca da hem tüm vücut olarak sağlıklı olmak hem de fazla kilo alımını önlemek, var olan kiloları atıp ideal kiloda kalabilmek mümkün olacaktır. İşte bunun için her sabah mutlaka kahvaltı yaparak evden çıkmaya, bir de kahvaltımıza en sağlıklı, en doğal, en lezzetli besinleri eklemeye özen gösterelim. Ben de zaten bunun için sizlerle sürekli yeni kahvaltı alternatifleri paylaşıyorum, en sağlıklı besinleri bir araya getirerek yeni ve sevebileceğiniz tarifler oluşturuyorum. Her zaman söylediğim gibi “iyilik, bulaşıcıdır” ben nasıl “iyi” kahvaltılar tüketiyorsam sizle de paylaşmalı, bu “iyi” beslenmeyi sizlere bulaştırmalıyım.

İşte bu bağlamda kahvaltımızı sağlıklı besinlerle dolduralım mantığıyla meyve, sebzeler, baklagiller, tahılları kahvaltıya dahil etmek gerekiyor. İyi ama “kahvaltı” denince de aklımıza gelen bazı besinler var, onların dışına çıkmak hiç de kolay olmuyor. Bir kere fikir olarak kafamıza yatmıyor. Mesela kahvaltıda kabak, balkabağı yemek şu an için çok çekici gelmiyor olabilir. Ama bu tarifimle kahvaltıda kabak yemek mümkün olacak hem de kahvaltınıza enfes bir lezzet katmış olacaksınız.

Balkabaklarını kahvaltıya dahil etmenin en kolay yollarından birisi; yulaf ezmesi ve chia tohumları ile bir araya getirmektir. Balkabağı ve chia tohumları ile hazırlanan bu kahvaltı sayesinde sindirim sisteminiz gün boyu sorunsuz çalışacak. Zira bu kahvaltılık tam bir lif deposu, kaliteli, bir lif kaynağı olacak. Bunlara ek olarak tarçının içinde bulunan, yüksek orandaki lif miktarı ile birlikte, sadece sindirim sisteminiz rahat etmeyecek, bir de gün boyu kan şekeriniz dengede kalacak. Çünkü lif bakımından zengin beslenmek demek şeker hastalığını önlemek demektir.

Ancak chia tohumları ve yulafı bir araya getirirken normalden biraz daha fazla su ilave ettiğinizden emin olun. Çünkü chia tohumları suyu çok iyi emiyorlar, su emdikçe de şişiyorlar. Bu bakımdan normal ölçüde bir su kullandığınızda chia tohumları suyu hemen kapacak, yulafın yumuşaması için su kalmayacak ve yulafın kıvamı da sert, yoğun olacaktır.

Tarifimize damak tadınıza, isteğinize göre tüm meyveler, kuruyemişler, sağlıklı, düşük kalorili soslar ekleyebilirsiniz. Bu sayede siz de kendi yulaf ezmeli, chia tohumlu balkabağını hazırlayabilirsiniz.

Bu yulaf ezmeli ve chia tohumlu balkabağı tarifiyle kahvaltınıza lezzet ve keyif katın. Sağlıklı bir kahvaltı öğünü ile güne sağlıklı başlayın, istediğiniz, beğendiğiniz tüm doğal tatları da ekleyin. Bence bu tarifi yarın sabah mutlaka deneyin!

Malzemeler:

  • 2 su bardağı Hindistan cevizi sütü
  • Yaklaşık 1 su bardağı yulaf ezmesi
  • Yaklaşık 1 su bardağı bakkabağı rendesi
  • 1 çorba kaşığı chia tohumu
  • 1 çay kaşığı vanilya
  • 1 tutam deniz tuzu
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zencefil
  • 1 çay Hindistancevizi tozu

Hazırlanışı:

Orta boy bir tencere içine Hindistancevizi sütünü koyun, tencereyi ocağa alın ve hafif ısınıncaya kadar bekleyin. Ilık hale gelince yulafı da süte ekleyip kaynatın. Kaynamaya başlayınca kabak püresi ve chia tohumlarını ekleyip 5-6 dakika boyunca kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ardından vanilya, tuz, tarçın, zencefil ve Hindistancevizi ekleyip 5-6 dakika daha veya yulaf pişene kadar karıştırın. Yulaf yumuşak ve yenebilecek kıvama gelince ocaktan alın soğumaya bırakın. Ilık olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.