Slime Nasıl Yapılır?

Günümüzün çocuklarında son zamanlarda bir slime çılgınlığı yaşanıyor. Arabalar, bebekler, Legolar, oyun hamurları falan derken her geçen gün çocuklar için yeni bir oyun materyali ortaya çıktı. Yeni üretilen her bir oyuncak gibi slime da hemen kısa bir süre içinde kendi kitlesini oluşturdu. İnternette, TV reklamlarında, oyuncakçılarda, hatta süper marketlerde bile değişik renklerde ve ebatlarda slimelar mevcut. Aslında tutkal, su ve boraks karışımından meydana gelen bu modern oyun hamuru, yapışmadığı, leke bırakmadığı için de ebeveynlerin de yeni gözdesi olmaya aday. Ancak boraksın bazı sakıncaları olabileceği düşünülerek, hazır slime almak yerine evde borakssız slime yapma trendi de yeni yeni ortaya çıkıyor. Fakat borakslı slimeların da zararı olabileceğine dair bir veri yok. Şöyle bir düşünelim, günümüzün çocukları için aslında anne ve babanın izin vermediği pek çok etkinlik de yapılabilmekte. Zira ne yazık ki, kendileri bir şey istediklerinde gerekirse zorla kabul ettirebiliyorlar. İşte bu sebeple madem ille de edinmemiz gerekecek, bir bakalım, nedir ve nasıl yapılır bu slime?

Nedir bu slime?

Belki şaşıracaksınız, ama bizim ülkemizde yeni yeni bilinen bu slime, 1970’lerde Amerikalı bir oyuncak şirketi tarafından üretilmiştir. Yani slime aslında yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ancak size çok daha çarpıcı bir şey anlatayım; slime tarihine baktığımızda, her ne kadar bugünkü gibi olmasa da ilk kez slime karışımları 1920’de Nobel ödüllü Hermann Staudinger tarafından yapılmıştır. İşte böyle bakınca da bizim bu basit bir oyun malzemesi dediğimiz slimeların yaklaşık 100 yıllık bir tarihe sahip olduğu ortaya çıkıyor. Zira Nobel ödüllü Hermann Staudinger 1920 yılında sentetik polimerler üzerine çalışmalar yapıyor ve yarı akışkan maddelerle ilgili deneyler yaparken slime karışımını elde ediyor. Elbette ki bu slimeların oyunla, oyuncakla bir ilgisi yok. Diş macunu ve sakız gibi ürünler yapılmaya başlanıyor.

Slime malzemeleri

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı oda sıcaklığında su
  • 1 çay kaşığı boraks (karışımı jel hale getirmek için)
  • 1 çay kaşığı gıda boyası
  • 1 tüp (yaklaşık 1 su bardağı) su bazlı polimer K10 tutkal
  • 1 miktar sim (istediğiniz miktarda ve renkte sim kullanabilirsiniz)

Slime hazırlanışı:

1 su bardağı ılık suyun içine gıda boyası ve boraks ekleyin, bir kıvama ulaşıncaya kadar karıştırın. Derin bir kasenin içine su bazlı tutkalı ve oda sıcaklığındaki suyu dökün. Su ve tutkalı iyice karıştırdıktan sonra ılık sulu karışımı yavaş yavaş tutkal karışımının içine dökün. Bu esnada karıştırmaya devam edin ki, topaklanma olmasın. Tam olarak koyu bir puding kıvamını aldıktan sonra istediğiniz kadar sim ekleyebilirsiniz. Yeniden karıştırın, karışımınız yapışkanlığını kaybedip, kasenin kenarlarına yapışmayacak kıvama gelinceye kadar karıştırmaya devam edin. Eğer karışımınız istediğinizden daha koyu olduysa ılık su ekleyerek inceltebilirsiniz.

Borakssız slime malzemeleri

  • 1 su bardağı su bazlı tutkal
  • 1 miktar sim (istediğiniz miktarda ve renkte sim kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı toz deterjan
  • 1 yemek kaşığı her hangi bir şampuan

Borakssız slime hazırlanışı

Su bazlı tutkalı derin bir kaseye boşaltın ve içine simlerinizi dökün. Biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş toz deterjanı dökmeye başlayın, ardından da şampuanı dökün ve aynı zamanda karıştırmaya devam edin. Karıştırdıkça koyulaşacak ve kıvam alacaktır. İstediğiniz kıvama geldiğinde slime hazırdır. Keyifli oyunlar diliyorum.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.