Bağırsak Enfeksiyonunun Nedenleri ve Tedavisi

Yaz geldi ve sindirim sistemi sorunları, bağırsak problemleri ve bağırsak enfeksiyonları sıkça yaşanacak. Özellikle soğuk suyun, soğuk içeceklerin ve buzlu gıdaların fazlaca tüketildiği yaz ayları bağırsak enfeksiyonu için uygun ortam yaratıyor. Virüsler, bakteriler, mantarlar, küfler, parazitler veya tedavi edilmeyen bağırsak sorunları bağırsak enfeksiyonuna yol açıyor. Yediğimiz, içtiğimiz tüm besinler bağırsağa ulaştığı düşünüldüğünde ve bağırsağın da hayati bir organımız olduğu hesaba katıldığında bağırsak sağlığının önemi bir kez daha anlaşılmış olur. Bu bağlamda bağırsakla ilgili tüm sağlık sorunlarının çok ciddi olduğu ve tedavi edilmeyen bağırsak enfeksiyonlarının da hayatı tehlikeye atabilecek kadar önemli olduğu unutulmamalıdır. Öncelikle bağırsak enfeksiyonuna sebep olan etkenler bilinmeli, ardından bunları ortadan kaldırma yolları ya da var olan bağırsak enfeksiyonunu en sağlıklı ve doğal yollardan nasıl tedavi edilebileceği hususu irdelenmelidir.

Bağırsak enfeksiyonunun sebepleri

  • Salmonella mikrobu

Salmonella mikrobu; genellikle az pişmiş ya da tamamen çiğ et tüketiminden kaynaklı olarak bağırsaklarda oluşur. Bununla birlikte içme ve besinleri yıkama suyunun yeterince arıtılmış olmaması, kirli olması durumu da salmonella mikrobunun oluşmasına uygun ortam hazırlar. Bu bakımdan su kaynakları yönünden sıkıntı yaşayan Afrika ülkelerinde, içme suyunu kuyudan alan yerlerde, içme suyuna atık karışan bölgelerde yaşayan insanlar bağırsak enfeksiyonuna kolayca yakalanırlar.

  • Escherichia coli

Genellikle halk arasında E. Coli olarak bilinen bu mikrop, yine pişmemiş ya da az pişmiş sığır eti dolayısıyla bağırsaklarda oluşur. Bununla birlikte enfekte olmuş, iyi pişmemiş süt ürünleri, pastörize edilmemiş meyve suları da E. Coli oluşumu için uygun ortam yaratırlar. Bu bağlamda özellikle Amerika’da E. Coli dolayısıyla bağırsak enfeksiyonuna yakalan ve bu hastalıktan yaşamını kaybeden insanların sayısı çok fazladır.

  • Staphylococcus

Et ve et ürünleri, yumurta gibi besinler buzdolabında değil de, oda sıcaklığında bekletildiğinde içeriğinde Staphylococcus toksinleri gelişiyor. İşte bu besinlerin tüketilmesi durumunda aradan yaklaşık 12 saat gibi bir süre geçtiğinde bağırsak enfeksiyonu semptomları görülüyor.

  • Parazitler

Parazitlerin pek çoğu gözle görülemeyecek, mikroskobik varlıklardır. Ancak bazıları bizim çıplak gözle görebileceğimiz kadar büyüme gösterir. Birçok parazit bağırsaklara yerleşiyor, bizim tükettiğimiz besinlerden besleniyor ve bizim vitaminler, mineraller bakımından eksik kalmamıza sebep oluyor. Bağırsaklarda parazit oluşması çok ciddi bir rahatsızlıktır ve bu durumda acilen tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde parazitler kana karıştığında ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bağırsak enfeksiyonunun belirtileri

Bağırsak enfeksiyonu yaşayan kişiler, sebebinin virüsler ya da parazitler olduğunun bir önemi yoktur. Çünkü semptomlar, belirtiler birbirine benzerdir. Enfeksiyondan şüphe edildiğinde acilen doktora başvurmak gerekiyor. Bağırsak enfeksiyonu genel olarak;

  • Bağırsaklarda ve midede ağrı

Bağırsak enfeksiyonu meydana gelmişse, mide ve bağırsak bölgesinde mutlaka çok ciddi ağrılar hissedilir. Hatta bağırsak enfeksiyonunun en temel belirtisi bu ağrılardır. Önceleri daha hafif seyreden bu ağrılar, şiddetlenip dayanılması güç seviyelere ulaştığında bağırsak enfeksiyonunun da çok ciddi boyutlara geldiği anlaşılabilir.

  • Kabızlık veya ishal

Sindirim sistemimizin fonksiyonları genel olarak mide ve bağırsakla ilgili olduğundan bu organlarda yaşanan her hangi bir sorun bize kabızlık ya da ishal olarak geri dönüyor. Bağırsakların çalışmasını engelleyecek ya da yavaşlatacak bir enfeksiyon durumunda da ishal veya kabızlık kaçınılmaz oluyor.

  • Dışkının renginin, kokusunun değişmesi

Bağırsaktaki enfeksiyon, elbette ki dışkının da normal halinden daha farklı olmasına yol açacak. Bağırsak enfeksiyonunda dışkı genellikle sulu, mukusa benzer bir halde ve çok pis kokulu olur.

  • Karında aşırı şişkinlik

Bağırsak enfeksiyonu; mide ve karın bölgesinde şişliklere, karında gaz oluşumuna sebep oluyor. Özellikle bu enfeksiyonu kabızlık da izliyorsa karnın şişmesi ve akabinde karın ağrısı kaçınılmaz olur.

  • Rektal kanama

Bağırsak enfeksiyonu, genellikle ya kabızlık ya da ishale sebep olur. Hal böyle olunca da rektal bölgenin zorlanması, hasar görmesi kaçınılmazdır. Enfeksiyon durumunda çoğu zaman iç organlarda da kanama yaşanabilmekte. Bu bağlamda hem rektal kanama hem de dışkının kanlı olması gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bu durumda hasta genellikle halsiz, yorgun, bitkin hissediyor. Bağırsak enfeksiyonunun tüm belirtileri çok ciddidir ve acilen müdahale edilmesi gerekir. Ancak rektal kanama ve dışkının kanlı olması durumunda durum çok daha büyük önem arz etmektedir.

  • Mide bulantısı ve kusma

Bağırsak enfeksiyonunu takip eden ishal durumu varsa vücut susuz kalacaktır. Bu susuzluk da mide bulantısı ve kusmaya sebep olabilir. Bununla birlikte kabızlığın yaşandığı bağırsak enfeksiyonu vakalarında ise vücut toksinleri, zararlı maddeleri, kirleri doğal yolla atamadığı için ağız yoluyla çıkarma, kusma gibi bir sorunla karşılaşılır.

Yukarıda saydığımız belirtiler en sık karşılaşılanlardır. Ancak bunlarla birlikte kimi zaman başka belirtiler de gözlenebilir.

  • Ateş
  • Üşüme
  • İştahsızlık
  • Baş ağrısı
  • Geçmeyen susuzluk
  • Hızlı kilo kaybı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasında sayılabilir.

Bağırsak enfeksiyonunun tedavisi

Bağırsak enfeksiyonu teşhisi konduktan sonra bunu tedavi etmek için pek çok ilaç reçete edilecektir. Elbette ki doktorun önerdiği bu ilaçları düzenli olarak kullanmak tedavi için çok büyük önem arz etmektedir. Ancak yaşam tarzında sağlıklı yönde bazı değişiklikler yaparak hem bağırsak enfeksiyonunu önlemek hem de var olanı tedavi etmek, tedaviyi hızlandırmak mümkün olacaktır. “Ayşe Tolga İyi Yaşam” olarak her derdimizin dermanını doğal yaşamda ve doğada aradığımıza göre bağırsak enfeksiyonunun tedavisi için de size doğal önerilerimiz olacak elbet.

  • Doğal beslenin!

Bağırsak sorunları demek, aslında sindirim sistemi sorunları demektir. Sindirim sistemimizin sağlığını korumak, fonksiyonlarını desteklemek için de taze sebze, meyve ağırlıklı beslenmek, bolca lif içeren tam tahıllar, baklagiller tüketmek durumundayız. İşlenmiş, paketlenmiş, hazır gıdalardan mümkün olduğunca uzak duracağız. Zira onlar doğal özelliklerinin pek çoğunu kaybederek o paketlerin içine giriyorlar.

  • Su, hayattır! Susuz asla!

Su tüketiminin altını çizmek için ille de bir rahatsızlık yaşamak gerekmiyor. Sağlıklı olmak istiyorsa, tüm vücut sistemlerimiz tam fonksiyonla çalışsın istiyorsak günde en az 2 litre su içmek durumundayız. Özellikle de sindirim sisteminin sağlığı, bağırsak sorunları söz konusu olduğunda tükettiğimiz su miktarını bir tık daha artıralım.

  • Hareketli bir yaşamınız olsun!

Sindirim sisteminin, bağırsakların çalışabilmesi için gün içinde hareket halinde olduğumuz bir yaşam rutinimiz olmalı. Düzenli olarak sabah ve akşam saatlerinde yürümek, merdiven çıkmak, kısa mesafeli yerlere yürüyerek gitmek bağırsaklarımızın daha iyi çalışmasına yardım edecektir. Özellikle bağırsak enfeksiyonu yaşıyorsa gün içinde mutlaka 2,5 litre su içmeli ve bol bol yürümeliyiz.

  • Dinlenin!

Bağırsak enfeksiyonları vücudumuzu yorgun ve halsiz düşürecektir. Bu mikrop ve parazitlerle mücadele edebilmek için enerjiye ihtiyacımız olacak. Bunun için mutlaka yeterince uyumalı ve vücudumuzu dinlendirmeliyiz.

  • Antibiyotiklerinizi ihmal etmeyin!

Bağırsak enfeksiyonuna yol açan mikrop ve parazitlerin tamamen vücuttan atılabilmesi, bunlara ortam hazırlayan sebeplerin de yok olması için antibiyotik kullanımına ihtiyacımız var. doktorun önerdiği sıklıkta ve dozda antibiyotik kullanımını ihmal etmeyelim.

Bağırsak enfeksiyonunu önleme yolları

  • Beyaz ve kırmızı et ürünlerini kesinlikle çiğ tüketmemeli, tamamen piştiğinden emin olmalıyız.
  • İçme suyunun yeterince hijyenik, arıtılmış olduğundan emin olmalıyız.
  • Süt, yumurta, et gibi hayvansal besinler mutlaka çok iyi pişirmeli ve asla oda sıcaklığında değil buzdolabında saklamalıyız.
  • Her gün en az 2 litre, mümkünse 2,5 litre su içmeliyiz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.