Çocuklarda Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Nezle, grip, soğuk algınlığı, geçmeyen öksürük, bir de balgam varsa çocuk için çok ağrılı ve mutsuz bir süreç başlamıştır. Aslında bu sürecin daha acılı olanını anne ve babalar yaşamaktadırlar. Zira çocuk hasta ise, ebeveynler onun iki katı hasta oluyorlar. Peki, bu çocuklar neden öksürüyor, balgamlı öksürük neden oluyor? Önce bu sorulara yanıt verelim.
Öksürük neden olur?
Boğazımızda ve soluk yollarımızda bir rahatsızlık, tahriş ya da tıkanıklık varsa, gerektiği gibi nefes alamadığımız için öksürük meydana gelir. Aslında öksürük, nefes yollarının doğal olarak açılmaya çalışılması sürecidir. Öksürük sayesinde nefes yollarımızı açmaya çalışırız. O zaman neredeyse nefret ettiğimiz öksürüğün bizim için faydalı olduğunu söylemek bile mümkün olabilir. Öksürük, boğazımızın, nefes yollarımızın gösterdiği ani bir reflekstir ve bu sayede boğazımızda bulunan duman, o alana yapışan bir madde veya mukus da akciğere ulaşamaz, zarar veremez.
Her hangi bir yabancı madde tarafından nefes yollarındaki sinir uçları uyarıldığında öksürük meydana gelir ve çok hızlı bir nefes alma şekli olan öksürmeyle de bu yabancı maddeler soluk yollarından uzaklaştırılır. Bu bakımdan arada bir öksürdüğümüzde, nefes yollarımızın temizlendiğini düşünüp içimizi rahatlatabiliriz. Fakat bu öksürük sıklaşırsa, ağrılı, acılı olursa doktora başvurmak gerekir. Zira o durumda doğal sürecin ötesinde bir sorun yaşanmakta, muhtemelen nefes yollarında önemli bir tahriş olmuş durumdadır.
Balgamlı öksürük neden olur?
Aslında balgamlı öksürük genellikle sigara içen kişilerde görülüyor. Zira sigaranın içindeki zararlı maddeler, nefes yollarına ve akciğere zarar verdiği için öksürüğe ek olarak bir de balgam oluşuyor. Sigara içmeyenlerde ve bebeklerde, çocuklarda ise yine nefes yollarına zararlı bir maddenin yapışması, aşırı soğuk algınlığı balgamlı öksürüğe sebep oluyor.
İşte tüm bunlardan yola çıkarak şöyle anlatabiliriz; öksürük arada bir oluyorsa ve ağrılı, acılı değilse sorun yok. Ancak sık sık ve ağrılıysa, bir de balgamla birlikte seyrediyorsa doktora başvurmakta fayda var. Özellikle bebek ve çocuklarda doktora gitmekte vakit kaybetmemek gerekiyor. Bunun dışında hem çocuklarda hem de yetişkinlerde balgamlı öksürük vakalarında tüketilmesi faydalı olacak bazı doğal önerilerim var.
Tereyağı, pekmez ve suyu karıştırın!
Öncelikle bir yemek kaşığı tereyağını küçük bir cezvede hafif eritin, eriyince içine 1 yemek kaşığı doğal pekmez ve 1 çay bardağı su ekleyin. Bu karışım kaynadığında ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Karışım ılık bir hal alınca çocuğunuza içirin. Bu sayede hem öksürük kesilecek hem de balgam yok olacaktır. Etkili sonuç almak için sabahları aç karnına içirmekte fayda var.
Bol bol ılık içecekler tüketin!
Öksürüğe ve balgamlı öksürüğe sebep olan etken boğazlardaki tahriş, zararlı madde ve nefes yoluna hasar veren bir sorun olduğu için öncelikle nefes yolunu temizleyip rahatlatmak gerekiyor. Bu sebeple öksürük durumunda çocuk bol bol ılık meyve ve bitki çayları, limonlu ılık su içmeli ve bu sayede onarıcı etkisi olan vitamin ve mineraller alınmış olur, nefes yolları yumuşar.
Ihlamur için!
Ihlamur, ülkemizin neredeyse her yerinde yetişen şifa dolu bir ağaçtır. Özellikle Anadolu’da sonbaharın gelişiyle birlikte sobaların üzerinde hemen her gün demlenmiş bir ıhlamur vardır. Sabahları kahvaltıda, akşamları yemekten sonra ıhlamur içilir ve bu sayede bağışıklık sistemleri mevsimsel hastalıklara karşı güçlendirilir, özellikle nefes yolları temizlenir, iyileştirir. Çok uzun süre kaynatılmamış, sık sık tazelenen ıhlamur çayı, iltihap oluşumunu önler ve nefes alıp verişimizi düzenler.
Ayva yaprağı ve ıhlamur çayı öksürüğe iyi gelir!
Ihlamurun boğazı temizleyici ve onarıcı etkisinden bahsettik. Ayva yaprağı ve ıhlamurun 5 dakika kadar kaynatılıp ılık bir şekilde tüketilmesi de öksürüğü keser ve nefes yollarındaki tahrişi onarır.
Tarçın ve zencefil çayı balgamlı öksürüğü keser!
Bir çubuk tarçın ve küçük bir zencefilin sıcak suyun içine atılıp demlenmesiyle elde edilen bu çay, hem sade öksürük hem de balgamlı öksürük için şifa kaynağıdır. Özellikle zencefilin balgam söktürücü özelliği bilinir.
Elma kabuğu çayı, şifa kaynağı!
Tüm solunum yollarının sağlığı, bağışıklık ve sindirim sistemlerinin tam fonksiyonla çalışması için elma yemek, elma kabuklarından hazırlanan çayı içmek önerilir. Elma çayı için iyice yıkanmış elmanın kabukları soyulur, sıcak suyun içine atılır ve 3-5 dakika kaynatılır, ardından 10 dakika da demlenmeye bırakılır. Ilık halde içilen bu elma çayı, öksürük, balgamlı öksürük gibi solunum yolları sorunlarını giderir. Özellikle de elma kabuklarıyla birlikte tarçın, zencefil de ekleyerek bu etkiyi artırmak mümkün. Bu çayın çocuklar tarafından daha kolay tüketilebilmesi için çaya çok az da bal eklemekte fayda var.
Elma çayı nefes yollarını açar!
Elma kabuğunun kaynatılmasıyla yapılan çayın öksürüğü kestiğinden bahsettik. Aslında elmanın sadece kabuğu değil, tamamı tüm vücut sağlığı için çok değerlidir. Özellikle solunum yolları hastalıkları için iyice yıkanmış elmayı 4 parçaya bölüp kabuğu ve çekirdekleriyle birlikte kaynatmak da çok faydalıdır. Elma çekirdekleri bu çayın tadını biraz acımtırak yapabileceği için içmeden önce biraz bal eklemekte fayda var. bu sayede balın balgam söktürücü etkisi sayesinde rahatsızlık daha kısa sürede geçecektir.
Bal, her derde deva!
Biri sağlıklı olmaktan bahsediyorsa, beslenmesinde günde en az 1 çay kaşığı kadar hakiki bal bulunması gerekiyor. Özellikle çocukların mevsimsel hastalıklardan korunması için sabahları aç karnına bir çay ya da tatlı kaşığı bal yemeleri, ılık sütlerine bal karıştırılması öneriliyor. Özellikle öksürük gibi solunum yolları hastalıklarında toz tarçın ve zencefille karıştırılmış bal kesinlikle ilaç niyetinde etki gösteriyor.
Balgamlı öksürük nasıl önlenir?
Yukarıda size çocuklarda balgamlı öksürüğü gidermek için öneriler sundum. Ancak tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi öksürükte de önlem almak en iyi tedavidir. Yani bir rahatsızlık hiç başlamadan onu önlemek gerekiyor. Öksürük ve balgamlı öksürük, bir tür solunum yolları problemidir. Nefes yolunda, daha ileri vakalarda da akciğerde yaşanan sorunlardan kaynaklanan öksürük, önlenebilir bir rahatsızlıktır. Bunun için öncelikle çocukların ve yetişkinlerin burunlarını düzenli olarak çok iyi temizliyor olmaları gerekiyor.
Aslında yetişkinlerin bunu yapmaları daha kolay. Sabah akşam düzenli olarak burna su çekip burnu temizlemek ve dolayısıyla daha kolay nefes almak, solunum yollarının tıkanmasını önlemek mümkün. Çocuklar içinse, serum fizyolojik ile burnu temizlemek gerekiyor. Özellikle yatmadan önce burun temizlendiğinde geniz akıntısı sorunu da önlenmiş olacaktır. Serum fizyolojik hazırlamak için 2 su bardağı suyu kaynatıp soğutun, içine 1 tatlı kaşığı kadar deniz tuzu katıp karıştırın. Bu karışım kullanılarak çocuğun burnunun düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Özellikle bahar ve kış aylarında günde 2-3 kez serum fizyolojikle burnu temizlenen çocuklarda öksürük ya da balgamlı öksürük yaşanma riski düşüktür.
Tüm bunlara ek olarak çocuğunuzda birkaç gündür devam eden bir öksürük ya da balgamlı öksürük durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak en doğru yaklaşım olacaktır.