Cilt Kaç Günde Kendini Yeniler?

Pamuk gibi yumuşacık, bir tüy gibi hafif ve kristal gibi parlak, canlı bir ciltle dünyaya geliyoruz. Ancak doğduğumuz günden ölünceye kadar cildimiz her gün biraz daha yıpranıyor, hasar görüyor ve yaşlanıyor. Bu süreci durdurmak ya da tamamen yaşamdan diskalifiye etmek maalesef mümkün değil. Fakat cilt yaşlanma sürecini yavaşlatmak elbette ki mümkün. Bunun için cildimizi, cilt hücrelerimizi hem içten hem de dıştan sağlık kaynaklarıyla, doğal güzelliklerle doldurmak, hem ruhen hem de bedenen sağlıklı olmak, yaşamak durumundayız. Zira “ben çile çektikçe güzelleşiyorum”, “sigara, alkol, kola, cips beni gençleştiriyor” şeklinde bir kafanın gerçek dünyada yeri yok. İyi ki mükemmel bir doğaya uyum profilinde gelişmişiz ve cildimize iyi ya da kötü ne verirsek onun karşılığını alıyoruz. Bir de diğer tüm organlarımız gibi en büyük organımız olan cildimizin kendini yenileme özelliği var ya, tam anlamıyla doğanın bize sunduğu bir mucize. Evet, cilt kendini yenileme özelliğine sahip, ama ne sıklıkta, nasıl ve ne şekilde?

Cilt ne sıklıkta kendini yeniliyor?

Sizi daha fazla merakta bırakmadan söyleyeyim, cildimiz 28 günde bir kendini yenileme özelliğine sahip. Güzel haber şu ki, sadece cildimiz değil tüm dokular ve organlarımız için bu kendini yenileme olayı geçerli. Fakat herkes için farklı uzunlukta, farklı sıklıkta bir süreç söz konusudur. Nüfus yağı 35 olan bir kadının kasları 20 yaşında, cildi kırk yaşında olabiliyor. Böyle anlatınca biraz karmaşık gelebilir. Ancak vücudumuzdaki milyarlarca hücre kendini yenileme yeteneğine sahip. Bu bakımdan birçok organ nüfus yaşımızdan daha büyük ya da daha küçük olabiliyor. İşte bu durumda da kişinin ne kadar doğal, ne kadar mutlu, ne kadar konforlu ve doğaya uyumlu yaşadığı sorunun yanıtı önem kazanıyor.

Ortalama sağlık koşullarında yaşayan bir kişinin tüm organları yedi yılda bir kendini yenilemektedir. Deri ve kan gibi bazı dokularda ise bu yenilenme süreci çok daha sık ve hızlı gerçekleşiyor.

Son dönemlerde İsveç’te hücre yenilenmesi konusunda çok kapsamlı bir bilimsel araştırma yapıldı ve araştırma sonuçları pek çok bilim insanını şaşırttı. Çünkü aslında insanın cildinin üzerindeki hücrelerin 2 haftada bir yenilendiği biliniyor. Fakat modern şehir yaşamı koşullarında hayat süren bir kişi için bu yenilenme olayı süresinin 28 güne, hatta ileriki yaşlardakiler için 50 güne kadar çıkabildiği tespit edildi. İşte burada da herkesin cildinin kendini yenilediği ve sağlıklı bir yaşam sürenlerin cilt hücrelerinin ise daha sık yenilendiği sonucunun altını çizmekte fayda var.

Cilt yenilenme sürecini nasıl hızlandırabiliriz?

  • Cildin her şeyden çok neme ihtiyacı vardır, bol bol su için.
  • A, B, C, D, E ve K vitaminleri cilt sağlığı için çok önemli, cilt yenilenme hızını artırması bakımından da çok değerlidir. Bu sebeple vitaminler açısından zengin beslenin.
  • Çinko, bakır ve selenyum mineralleri cildin sağlığı, gençliği, güzelliği için çok değerlidir. Bu mineraller bakımından zengin beslenin.
  • Güneş ışınlarına maruz kalmak cilt yenilenme sürecini yavaşlatır, güneşe çıkmadan önce yüksek koruyucu faktörlü güneş kremleri kullanın.
  • Cildinizin tazelenmesine yardımcı olmak için haftada bir kez doğal içerikli peeling yapın.
  • Cildinizi nemlendirmek için krem kullanmayı unutmayın.
  • Düzenli ve yeterli uyku cilt tazeliğini, gençliğini, canlılığını korumada çok değerlidir. Düzenli olarak günde ortalama 6-7 saat uyumayı ihmal etmeyin.

Hangi organlar ne sıklıkta kendini yeniliyor?

  • Kalp: 20 yıl,
  • Saç: 3-6 yıl,
  • Mide duvarı: 3-5 gün,
  • Bağırsak: 2-5 gün,
  • Kemik: 10 yıl,
  • Dil: 10 gün,
  • Karaciğer: 6 ay,
  • Akciğer: 1 yılda kendini yenileme özelliğine sahiptir.

Kendini yenileyemeyen organlar hangileridir?

Göz, sinir sistemi ve beyin kendini yenileyemeyen organlardır. Bunlar belli bir yaşa kadar gelişimini tamamlar ve sonrasında yaşlanmaya başlarlar. Her hangi bir yenilenme sürecinden geçmezler.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.