Dişlere İyi Gelen Yiyecekler

Sağlıklı, parlak, bembeyaz dişler güzel bir gülüşün garantisi ve mutlu bir gülüşün açamayacağı hiçbir kapı, çalamayacağı hiçbir gönül yok diye düşünüyorum. En azından şurası kesin ki, kadın, erkek hiç kimse çürük, sarı, kirli dişleri olan birini öpmek istemez. Dişlerimizin estetik görüntümüzün en önemli tamamlayıcılarından olduğu bir gerçek. Ama en çok da ağız, mide, boğaz, gırtlak ve en nihayetinde bağırsak sağlığımız için temiz, bakımlı, sağlıklı dişlere sahip olmak durumundayız. Şöyle ki, çürümüş, sağlıksız, içleri zararlı bakterilerle, mikroplarla dolmuş dişler, tüm ağzımızın ve yiyip içtiğimiz besinlerin ulaştığı her yerin sağlığını tehdit ediyor. Hele bir de diş kaybı yaşadıysanız, ağzınızda eksik dişler varsa sindirim sorunları ve dolayısıyla kilo artışı da kaçınılmaz. İşte böyle arka arkaya sıraladığımda sanki bütün sağlık sorunlarının arkasında sağlıklı ağız ve dişler varmış gibi geliyor. Evet, bu bir gerçek!

Diş bakımı nasıl yapılmalı?

Diş bakımının temeli dişlerin günde en az iki kez fırçalanmasıdır. Neredeyse bir slogan halini alan “günde en az 2 kez diş fırçalamak” artık her hangi bir kuşku götürmez gerçekliktir. Bununla birlikte dişlerin yumuşak diş fırçaları ve doğal içerikli diş macunlarıyla fırçalanması diş sağlığımızı korumaya yardım edecektir. Son dönemlerde yaygınlaşmaya başlayan ağız içini ve dili de temizlemeye olanak veren diş fırçalarının kullanılması da sadece dişlerin değil, totalde ağız sağlığının korunması bakımından önemlidir. Dişlere zarar veren aşırı yağlı, şekerli, asitli gıdalar yerine daha doğal ve hafif bir beslenme rutini oluşturarak, dişleri düzenli aralıklarla fırçalayarak sağlıklı bir ağza ve dişlere sahip olmak mümkün. Bu bakımdan şimdi diş sağlığına iyi gelen besinlere bir göz atalım.

Hangi yiyecekler dişlere iyi gelir?

  • Kereviz

Öncelikle belirteyim ki, mideye göndermeden önce çok fazla çiğnememiz gereken besinlerin tamamı dişlerimiz için faydalıdır. Çünkü besinleri ne kadar çok çiğnersek o kadar fazla tükürük salgılanır ve dişlerde çürük oluşmasına sebep olan bakterilerin oluşma riski de o kadar azalır. Bir de lif bakımından zengin olan gıdalar, dişetlerine masaj etkisi verir ve dişlerin arasında besin kırıntısı kalma riskini azaltır. Bu bağlamda kereviz hem çok fazla çiğnememizi gerektirdiği hem de bolca lif içerdiği için dişler ve dişetleri için faydalıdır.

  • Kivi

Kalsiyum ve C vitamini tüm vücut sağlığımız için olduğu kadar ağız ve diş sağlığımız için de çok önemlidir. C vitamini bakımından zayıf beslenen kişilerin dişlerinin güçsüzleştiği, ağızda çok zararlı bakterilerin oluşabildiği bilinmekte. C vitamini eksikliğinde dişler güçsüzleşiyor, oluşan bakteriler diş etlerinde hastalıklara, dişlerin çürümesine yol açabiliyor. Tam bir C vitamini deposu olan kivinin de sıklıkla tüketilmesi hem dişlerin güçlenmesi hem de dişetlerinin daha sağlıklı olması bakımından önemlidir.

  • Peynir

Bebekler ilk 6 aylarını doldurduktan sonra verilmeye başlanan peynir, her yaş grubundan kişiler için pek çok faydası olan bir besin maddesidir. Diş sağlığı açısından değerlendirdiğimizde ise ağız içinin pH dengesini korumaya yardımcı olması bakımından düzenli olarak peynir tüketmek önem arz ediyor. Bununla birlikte ağız içinde dişleri çürütebilecek bakteri oluşumunu önlemek için peynir tüketimi ve özellikle de şekerli besinlerden sonra dişi fırçalama imkanı yoksa bir parça peynir yenmesi öneriliyor. Hem peynirin içeriğinde bulunan faydalı elementler hem de ağız içini zararlı bakterilerden arındırabilme özelliği peyniri diş dostu bir besin yapıyor.

  • Yoğurt

Kalsiyum deposu olan yoğurt, tam anlamıyla bir diş dostudur. Düzenli olarak her gün bir kase yoğurt tüketen insanların diş köklerinde iltihap oluşmaz, dişetlerinde bakteriler ortaya çıkmaz, dişleri daha güçlü ve dayanıklı olur. Yoğurt tüketiminin ağız ve diş sağlığını kesinlikle desteklediği ve özellikle de diş kayıplarını önlediği bir gerçektir.

  • Yeşil çay

Zayıflamak isteyen, toksinleri vücudundan atmak isteyen, zihinsel ve fiziksel olarak rahatlamak, ferahlamak, zihnini dinlendirmek isteyenlere önerilen en sağlıklı sıcak içecek yeşil çaydır. Elbette yeşil çaya bunca sorumluluğun yüklenmesinin de çok geçerli sebepleri var. Vitaminler, mineraller, faydalı elementler, antioksidanlar bakımından zengin olan yeşil çay, diş ve dişeti sağlığı açısından da çok önemlidir. Yeşil çayın içeriğinde bulunan katesin adlı madde ise ağızda bakteri oluşmasını önlüyor ve var olan bakterilerinse yok olmasını sağlıyor. Hatta yeşil çayın ağızda kanserli hücre oluşumunu da önlediğine dair araştırma sonuçları bulunmaktadır. Bu bakımdan her gün bir bardak yeşil çay tüketen kişilerde diş çürümesi, dişeti rahatsızlıkları ve bunların sonucu olarak da ağız kokusu gibi sorunlar yaşanma riski de azalıyor, ortadan kalkıyor.

  • Maydanoz

Ağız içinde, dişetlerinde sağlıksız bir durum ortaya çıktığında en az görüntü kadar kişinin ağız kokusu da rahatsız edici hale gelir. Ağız kokusu hem kişinin kendisi hem de çevresinde ilişki halinde olduğu diğer kişiler için büyük bir sorun, hatta sosyalleşmenin önünde ciddi bir engeldir. Bu bakımdan ağız kokusunu giderecek doğal ve sağlıklı önlemler almak gerekiyor. Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki; ağız kokusu ya sindirimsel bir sorundan, mide, bağırsak, yemek borusu gibi organlarımızdaki bir işlev bozukluğundan ya da ağız içinde çürükler, zararlı bakterilerin varlığından kaynaklanıyordur. Bu bağlamda ağız kokusuna sebep olan etkeni teşhis edip, ardından bunu giderme, tedavi etme yoluna gitmekte fayda var. Eğer ağız kokusu ağız içi sorunlardan kaynaklanıyorsa, hem ucuz hem de basit bir çözüm var. Her gün bir tutam maydanoz tüketerek bu sorunu önlemek mümkün. Maydanoz hem tüm ağız içini, diş aralarını temizler hem ağız içinde oluşan bakterileri yok eder hem de hoş kokusunu yemek borusu, boğaz ve ağız içine yayar. Bu sayede bir sağlık ve estetik sorun olan ağız kokusundan bir tutam maydanozla kurtulmanızı öneriyorum.

  • Çilek

Diş ve dişeti dostu çilek; vitamin, mineral, antioksidan ve faydalı elementler bakımından çok zengindir. Bu sebeple ağız içinin temizlenmesi, çürüklere ve kokuya sebep olan bakterilerden arındırılması ve diş taşlarının oluşumunun önlenmesi bakımından çileğe büyük görevler düşüyor. Çünkü çileğin içeriğinde faydalı asitler var ve bu asitler diş taşlarını eritiyor. Fakat çilek çok miktarda doğal tatlandırıcı, doğal şeker içerdiği için aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu bakımdan günde 5 tane çilek ideal olacaktır.

  • Balık

Fosfor deposu balık, her derde deva, hastalıklara şifa kaynağı bir besindir. Fosfor; kemikler, dişler, tırnaklar, saç ve cilt sağlığı için çok önemlidir. Düzenli olarak balık tüketen kişilerin dişleri daha sağlam, daha güçlü olmakta diş kayıpları çok daha nadir görülmektedir. Bu bakımdan balığın diğer tüm faydalarının yanı sıra sağlıklı dişler için de haftada 1-2 kez balık tüketmek gerekiyor.

  • Tarçın

Tarçın, antioksidan özellik gösteren bir besin maddesi olduğundan ağız ve diş sağlığı için önem arz ediyor. Özellikle diş çürüklerine yol açan bakterileri yok etmesi, yeni bakteri oluşumunu önlemesi bakımından tarçın çok değerli bir besin maddesidir. Bunun için yeşil çaylarınıza, içme suyunuzun içine yarım çubuk tarçın atmak hem ağız kokusunu önleyecek hem de diş çürüklerine yol açan bakterileri yok edecektir.

  • Kuruyemiş

Kuruyemişler, faydalı yağ asitleri, vitaminler ve mineraller bakımından zengindir. Bu bakımdan düzenli olarak kuruyemiş tüketimi tükürük salgısını artırır, diş minesinin güçlenmesine, dişlerin çürümeye karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olur.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.