Mükemmel Cilt İçin Ayşe’den Altın Kurallar

 

Hadi gel zamanı durduralım! Cildimizi hem içten hem de dıştan canlandıralım! Şimdi elindeki o çikolatalı gofreti yavaşça yere bırak ve beni dinle, yapabiliriz! Ne yiyorsak o isek ve maalesef genetik yapımızı değiştirip DNA’mızı düzeltmemizin imkânı yok ise, bu süreçte bize beslenmemiz, hayat tarzımız ve su yardımcı olacak.

Cilt güzelliği için tariflerime geldi şimdi sıra. Yiyeceklerimizle de güzel bir cilde sahip olabiliriz tabii ki… Hep diyorum ya, yediklerimizin tüm vücudumuz üzerindeki etkisini bir anlayabilsek, hepimiz çok iyi besleneceğiz. Mesela bana en fazla soru cilt sağlığı konusunda geliyor. Besinlerin cilt sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu bilirsek daha dikkatli davranabiliriz. Test edilip onaylanmıştır, elindeki latte fincanını bırakıp tariflerim bölümündeki reçetelerimi on beş gün yaptıktan sonra beni bul, cildinin nasıl ışıldadığına, canlandığına şaşıracaksın.

Günde ne kadar çiğ sebze meyve yiyorsunuz? Bir porsiyon? Hayır, hiç mi?

Bakın, bir kreme bin lira vermek yerine günde iki litre su içmeyi denemelisiniz. Zaten biz cildimizin tazeliği, pürüzsüzlüğü ve gençliğinin karşısında duran pek çok farklı düşmanla muhatabız. Genetik faktörler, çevresel şartlar, yaş… Bir yandan da güneş, serbest radikaller, hormonlar… Neleri yersen cildin muhteşem olacak, bak senin için listeledim:

Mükemmel Cilt Kural 1: Çiğ yemek muhteşem bir şey dostum!

Unutma! Sebze ve meyvenin pişmemişi en doğaldır ve cildiniz için en canlı kaynaktır.

Mükemmel Cilt Kural 2: Sebze candır!

Sebzeler yüksek miktarda antioksidan, E vitamini, C vitamini ve beta karoten içerirler. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, koyu kırmızı renkli sebzeler biyoflavinoidler içerirler. Meyve yüksek şeker içerir ve bu cilt için yaşlandırıcı bir şeydir, bu yüzden beslenme prensibi olarak meyveyi daha az tutuyoruz çünkü biz brokoliyi seviyoruz.

Mükemmel Cilt Kural 3: Baklagilleri sev!

Magnezyum, protein içeren baklagiller ayrıca fito östrojen adı verilen ve cildin serbest radikallerle savaşmasını sağlayan elementler içerirler. Yaşasın yeşil mercimek!

Mükemmel Cilt Kural 4: Yağlar iyidir!

Cildimizin temel yapıtaşları olan yağların vücudumuz için gerekli olan enzimler ve diğer elementlerin kaynağı olarak bitkisel olarak alımı şarttır. Marketlerde satılan ve işlemlerden geçmiş homojenize tanımlı yağların hiçbir besleyici değeri olmadığını üzülerek belirtmeliyim. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, fındık yağı tüketin, soğuk presle üretilmiş ise ve sızma ise bol bol tüketin derim.

Mükemmel Cilt Kural 5: Meyveleri unutma!

En kuvvetli antioksidanlar yabanmersini, nar ve siyah üzümü her gün bir avuç mutlaka tüketmelisin. Meyvelerin bazıları yüksek şeker içerirler, bu nedenle her meyveyi her gün yemektense mevsiminde ve belli günlere göre yemekte fayda var.

Mükemmel Cilt Kural 6: Şeker mi? Asla!

Bilim insanları, kanser dahil pek çok büyük rahatsızlığa neden olabilecek en tehlikeli yiyeceğin şeker olduğunu araştırmalarla ispatladılar. Bu yüzden brokoliyle aşka devam, şeker yaşlandırır şekerim.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.