Düzenli Spor Yapmak İçin 30 Neden
Hemen herkesin bir dönem aklına gelen, birkaç denemenin ardından vazgeçtiği, ancak çoğu sağlık sorunu önlemek için de hayati önem taşıyan spora, yaşamımızda çok büyük bir başlık açmakta fayda var. “SPOR” sözcüğü her ne kadar olumlu hisler çağrıştırsa da, düzenli olarak spor yapmak söz konusu olduğunda tembellik ağır basıyor. Oysaki ruhsal, fiziksel, duygusal gelişim, sağlık ve “iyilik” için düzenli aralıklarla en az 15 dakika spor yapmak gerekiyor. Düzenli olarak spor, egzersiz yapma alışkanlığı çocukluk döneminde edinildiğinde sayısız hastalıktan korunmak, fiziksel gelişimi en üst seviyede yaşamak, yaşam kalitesini artırmak, ömrü uzatmak, tüm yaşam boyunca ruhsal, fiziksel ve duygusal anlamda daha sağlıklı olmak mümkün. Eğer çocukluk çağınızda aileniz ya da büyükleriniz tarafından spora yönlendirilmediyseniz de, üzülmeyin, sizin için geç değil! Hangi yaşta olursanız olun sporun size “iyi” geleceğine dair 30 kanıt!
- Kısa ya da uzun süreli, yoğun ya da hafif içerikli düzenli olarak spor yapmak, kendinizi iyi hissetmenize, negatif duygu ve tutumlardan uzak kalmanıza yardım edecektir.
- Düzenli olarak yapılan spor, vücutta endorfin hormonu salgılanma düzeyini artırır. Bu sayede spor yapanlar daha mutlu, halinden daha memnundurlar, depresyon, stres, endişe, anksiyete gibi duygu durumu bozuklukları yaşamazlar.
- Spor yapanlarda daha fazla salgılanan endorfin mutluluğu artırdığı gibi, cinsel güç ve isteği de artırır. Endorfin salgısı ne kadar fazla ise cinselliğe olan istek ve cinsel performans da o kadar fazla olur.
- Düzenli olarak yapılan spor bağışıklık sisteminizin fonksiyonlarını destekler, viral, bakteriyel, enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskiniz azalır.
- Kas, kemik, iskelet sisteminiz spor sayesinde güçlenir, desteklenir, yaşamın rutin yorgunluklarından daha az etkilenirsiniz.
- Spor yapmak sindirim sisteminizin daha güçlü çalışmasını sağlar. Bu sayede mide, bağırsak hastalıklarına yakalanma riskiniz azalır.
- Spor, zihinsel etkinlikleri, beyin fonksiyonlarını da desteklediği için, spor yapan kişiler daha kolay odaklanabilirler, anlama ve hafızada tutma kabiliyetleri daha yüksek olur.
- Spor; bunama, unutkanlık, Alzheimer gibi zihinsel fonksiyon azalmalarından kaynaklı hastalıklara uzaktırlar.
- Zihinsel fonksiyonların artmasına yardımcı olan spor, kişinin beynini aktifleştirdiği için spor yapan kişiler daha pratik ve yaratıcı düşünebilir, problemler için genelin dışında farklı çözüm önerileri getirebilir.
- Spor, sosyalleşmeyi destekler, düzenli olarak bir sporla ilgilenenlerin arkadaş edinmesi daha kolay olur.
- Spor yapan kişilerin, çevresindeki arkadaşları, dostları, sosyal çevre unsurları da daha sağlıklı şekilde eğilim gösterirler. Bu bakımdan arkadaşlarından etkilenerek zararlı alışkanlıklara yönelmek, sağlıksız beslenmek, yaşamak sporcular için daha uzak risklerdir.
- Düzenli olarak spor yapmak, sizi çevreniz tarafından daha çok aranan, sevilen, ilgi duyulan kişi haline getirebilir. Zira fit bir vücuda sahip, neşeli, eğlenceli ve kendine güvenen kişiler her daim kendilerine has bir çekim gücüne sahiptirler. Pek çok kişi onlarla zaman geçirmek için can atar.
- Spor yapan kişiler, fiziksel, ruhsal ve zihinsel olarak daha sağlıklı olduklarından, yapabileceklerine ilan inancı daha fazladır, özgüvenleri daha yüksek olur.
- Düzenli olarak spor yapmak, kişiyi yaşamın her alanına karşı daha duyarlı ve motive bir hale getirir. Her daim yorgun, umutsuz, isteksiz kişiler tüm yaşamları boyunca başarısız ve mutsuz olmak durumundadırlar. Ancak spor yaparak motivasyonu artırmak, başarı ve gelişim odaklı olmak mümkün.
- Düzenli spor yapmak kişiyi gün boyu fiziksel ve zihinsel açıdan aktif hale getirdiği için, spor yapan kişiler yatma vakitleri geldiğinde rahatlıkla uykuya dalabilirler. Uykusuzluk gibi sorunları yaşama riskleri düşüktür.
- Spor yapan kişilerin kasları, eklemleri ekstra bir esneklik kazanır, bu kişilerin hareket kabiliyetleri daha fazladır. Bu bakımdan spor yapanların hayatın pek çok alanında daha aktif olabildikleri gözlenir.
- Düzenli olarak spor yapmak kas ve eklemleri güçlendirdiği ve onlara esneklik kazandırdığı için özellikle sırt, bel, bacak, bel bölgelerinde sıkça yaşanan ağrılar, kramplar önlenmiş olur.
- Aktif olarak çalışan vücudun pH seviyesi her zaman dengelidir. Bu bakımdan romatizmal ve kanser özellikli hastalıklara yakalanma riski daha az olur.
- Düzenli olarak spor yapan kişiler; kirli hava, sağlıksız beslenme, stresli yaşam dolayısıyla vücutta biriken toksinleri kolaylıkla atabilirler. Bu bakımdan spor yapanların ciltleri ve saçları çok daha sağlıklı ve canlı olur.
- Spor yapmak vücuttaki toksinlerin daha kolay atılmasını sağladığı için kilo vermek çok daha kolay ve hızlı olur.
- Belli bir program dahilinde bilinçli ve düzenli bir şekilde spor yapmak, yağ yakımını hızlandırır, vücuttaki kas kütlesini artırır.
- Kişinin vücudundaki yağ oranı ne kadar fazlaysa, kişinin alkole duyarlılığı da o kadar azdır. Spor yaparak vücudundaki yağ birikimini azaltan kişiler, alkole karşı daha duyarlı olurlar ve fazla içki içmezler. Bu bakımdan alkolün zihne ve bedene verdiği rahatsızlıklar da minimuma indirilmiş olur.
- Spor yapan kişiler, fit ve sağlıklı bir vücut için çok fazla efor ve zaman harcadıklarının farkında olduklarından sağlıksız beslenme ve yaşam alışkanlıklarından da uzak olma eğilimi gösterirler. Zira aksi halde tüm emeklerinin boşa gideceğini bilirler.
- Spor yapmazsanız, aldığınız her kalori size yağ kütlesi olarak dönecektir. Bu bakımdan spor yapmadan zayıf kalabilmek için spordan daha fazla çaba harcamanız gerekir. Bununla birlikte çok küçük miktarlarda öğünlerle doymak durumundasınız. Aksi halde kilo alırsınız. Ancak düzenli olarak spor yapıyorsanız, canınızın istediği pek çok şeyi porsiyonu fazla küçültmeden tüketebilirsiniz. Zira zaten spor sayesinde bu kaloriyi harcayacağınızı bilirsiniz.
- Spor yapmak vücudu aktif kıldığından kalp atış hızı, kan dolaşımı da aynı paralelde düzenli ve dengeli olur. Bu bakımdan düzenli olarak spor yapanların kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskleri daha düşüktür.
- Spor yapmak; kişiyi ruhsal, fiziksel ve zihinsel açıdan aktif, zinde, mutlu ve sağlıklı kıldığı için spor yapan kişilerin hastalıklara yakalanma ve bu hastalıklardan hayatını kaybetme riskleri daha düşüktür. Spor yapmak ömrü uzatır.
- Spor yapanlar her bakımdan sağlıklı oldukları için düzenli olarak spor yapanların yaşam kaliteleri daha yüksektir.
- Spor yapanlar her daim enerjiktir. Gün sonunda bile merdivenleri çıkacak, uzun bir mesafeyi arkadaşlarıyla yürüyebilecek güç spor yapanlarda mevcuttur.
- Spor, kişiye kendi fiziksel ve ruhsal durumunu kontrol altında tutabilme yetisi kazandırır. Hangi gün hangi saatte spor yapacağını, ne kadar kalori harcayıp ne kadar kas kazanacağını bilen, o süre içindeki egzersizlerin onu mutlu edeceğini bilen kişi kendi yaşamını kendisi planlıyor, kontrol edebiliyordur.
- Spor yapmak, fit bir vücuda ve yüksek özgüvene sahip olmak kişiye her istediğini yapabilme gücü, enerjisi ve olanağı tanır. Şöyle ki, arzu ettiği fit görünüme sahip olanlar istediği kıyafeti giyebilir ve kendisini güzel, mutlu hisseder. İstediği kıyafet giyip, kendini mutlu ve güzel hisseden kişi de çevresine karşı daha albenili izlenim verir. Bu bakımdan bir iş görüşmesi sonunda işe alınan personel olmak, bir toplantıda sözü dinlenen kişi olmak, bir topluluk içinde olumlu yönleriyle dikkat çeken kişi olmak önemlidir.