Video Oyunlarının Beyne Olumsuz Etkileri
Oynanan oyunların içeriklerine de bağlı olarak, video oyunlarının beyin fonksiyonlarına yaptığı etkiler ciddi bir tartışma konusudur. Çünkü bilimsel dünyada hem faydalı hem de zararlı bulanlar mevcut. Video oyunları oynayan kişilerin; görme, motor becerileri, dikkat, ödül, planlama, duygu ve sosyal davranış gibi beyin alanlarında değişik etkiler yarattığı biliniyor.
Var olan vizyondaki değişiklikler
2009 yılında Nature Neuroscience Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya göre; aksiyon içerikli video oyunları oynamak, kişinin zihninde kontrast hassasiyetini artırıyor. Ancak çok ilginçtir ki; fazla aksiyon içermeyen video oyunları bu bağlamda her hangi bir değişikliğe yol açmıyor. Kontrast hassasiyeti; gri tonlar arasındaki ince ayrımı yapabilme yetisidir ve gece araba sürebilme, röntgen çekme, okuma gibi etkinlikler için çok önemlidir.
Normal şartlar altında kontrast hassasiyeti yaşla birlikte azalma gösterir ve ekstra hassasiyet durumları teröpatik ilgi ile bağlantılıdır. Aksiyon içerikli video oyunlarından sonra artan bu hassasiyet, muhtemelen gözlerdeki değişikliklerden ziyade, beyindeki değişikliklerle ilgilidir. Zira video oyunları dikkat çekicidir ve dikkat; görme korteksinin vizyonunu işleyen bir bölgedeki aktivitesini artırıyor. 2003 yılında yine Nature Neuroscience Dergisi’nde yayınlanan başka bir araştırmaya göre de bu teori doğrulanmış oluyor. Zira video oyunu oynamak, bilgisayar ekranının sınırlarına, ekranın bittiği dış çerçeveye görsel anlamda dikkati yoğunlaştırıyor. Yani aslında tıpkı gece araba kullanırken nasıl ki, tüm dikkatimizle yola odaklanıyorsak, aynısı aksiyon içerikli video oyunları oynayan kişilerde yaşanıyor.
Sosyal davranışlardaki değişiklikler
Video oyununun içeriğine bağlı olarak, bazı video oyunlarının kişinin sosyal becerilerinde değişikliklere sebep olduğu söylenebilir. 2006 yılında yapılan bir araştırmanın sonucuna göre takım halinde oynanan video oyunları, kişilerin işbirliği içinde çalışma yetilerini geliştiriyor. Ancak şiddet içerikli ve şiddeti teşvik eden video oyunları, kişinin gerçek yaşam içinde de şiddet yanlısı birisi haline gelmesinde rol oynayabiliyor.
Zihinsel fonksiyonlardaki değişiklikler
Şiddet içeren video oyunlarını oynamak, striatum adı verilen beyin bölgesinde Dopamin salgılanmasına sebep oluyor. Dopamin; motivasyon ve ödül ile ilişkili bir zihin ileticisidir. Beynin neredeyse tüm alanları video oyunlarından az ya da çok etkilenmektedir. 2006 yılında Weber ve Mathiak tarafından yayınlanan bir fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme çalışması; şiddet içerikli oyunlarda silahla ateş edilmeden öncesinde, silah ateşlenirken ve silah ateşlendikten hemen sonrasında beynin planlamadan sorunlu bölgesinin ekstra hareketli olduğu gözlenmiştir. Ayrıca şiddet içerikli bu video oyunlarında beynin duygu ile ilgili bölümlerinde de beyin aktivitelerinin zayıfladığı görülüyor.
Motor becerilerdeki değişiklikler
Video oyunları; beyin hücreleri arasındaki bağlantıları güçlendiren ve böylece motor becerileri geliştiren tekrarlı davranışları gerektiriyor. 2007 yılında Rosser ve Merrel tarafından yapılan araştırmaya göre bir video oyununu düzenli olarak oynamak cerrahi becerileri artırıyor. Bir başka örnek ise Amerikan Felçliler Derneği’nin 2010 yılında Amerikan Felç Konferansı’nda sunulan araştırma sonucuna göre beyni hasar görmüş olan felçli hastalar, video oyunları oynadıktan sonra motor becerilerinde gelişme gözlenmişir.