Östrojen Baskınlığının Açığa Çıkan 5 Gizli Fakat Yaygın Nedeni

 Sıklıkla göz ardı edilen östrojen baskınlığının beş nedeni sıralanmıştır.

Östrojen baskınlığı, östrojen düzeyinin diğer üreme hormonlarına göre çok yüksek olduğu tahrip edici bir sağlık durumudur. Geleneksel tıp camiasında nadiren kabul edildiğinden, teşhis etmek ve üstesinden gelmek için büyük ihtimalle sağlığınızı kendi ellerinize almalısınız. Östrojen baskınlığı literatüründe genellikle göz ardı edilen fakat farkında olmanız gereken, östrojen baskınlığının beş nedeninin bir listesi aşağıda verilmiştir.

Gizli Neden # 1: Fazla Vücut Yağı

– Yağ hücreleri, estradiol adında çok güçlü bir östrojen türü oluşturan aromataz enzimini büyük miktarlarda depolar. – Ne kadar çok yağ hücresi varsa, o kadar fazla estradiol oluşturulur.

– Yüksek östrojen, vücudunuza daha fazla yağ hücresi yapmak için işaret verir.

– Yüksek östrojen düzeyi, seks hormonu bağlayıcı globulin üretiminde artışa neden olur ve bu da testosteronun işini yapamamasına yol açar.

– Serbest testosteronun azalması kas kütlesini azaltır, yorgunluğu artırır ve de dayanıklılığı ve enerjiyi düşürür (egzersiz eforuna olumsuz etki eder).

– Bu faktörler birleştiğinde, vücuttaki yağ birikimini arttırır, östrojen düzeyinin daha da yükselmesine neden olur ve östrojen baskınlığı belirtilerini kötüleştirir – kırılması zor bir kısır döngü yaratır.

Gizli Neden # 2: Alkol

– Alkol kullanımı ve östrojenin bir çeşidi olan ve çoğunlukla östrojen baskınlığı ve hormonel kanserle ilişkilendirilen yüksek düzey estradiol arasında, köklü bir bağlantı vardır.

– Bu ilişki, kan dolaşımındaki toksinleri temizlemekten (alkol ve östrojen dahil olmak üzere) karaciğer sorumlu olduğundan oluşmaktadır. Alkol içtiğinizde, karaciğeriniz alkol toksinlerinin yok edilmesiyle meşgul hale gelir; bu da östrojenin, sisteminizden temizlenme yeteneğini düşürmektedir.

Gizli Neden # 3: Kafein

– Kafein tüketimi, böbreküstü bezlerini uyararak, vücudu savaşa hazırlayan stres hormonları salmalarına neden olur.

– Normal tüketim adrenal bezlerinizi yorabilir ve onların yeterli düzeyde gerekli hormonları salmasını durdurmaya sebep olur.

– İnsülin de bu hormonlardan biridir ve bozulmuş insülin düzeyi, kan şekeri dalgalanmalarına neden olur ve bu da sonrasında kronik iltihaba neden olur.

– Enflamasyon, oksidatif stresi arttırır ve her ikisi de östrojen düzeyini kontrol altında tutmak için gerekli olan, testosteron ve progesteron seviyelerinde azalmaya neden olabilir.

Gizli Neden #4: Doğum Kontrol

– Doğum kontrol hapları, hem yabancı, hem de doğal olmayan sentetik östrojenle vücudunuza yüklenir.

– Vücudunuz, bu sentetik östrojenleri, östrojen baskınlık belirtilerini artıran zararlı östrojen biçimlerine metabolize eder (dönüştürür).

– Doğum kontrol hapları, testosteron seviyelerini düşüren ve östrojen baskınlığını daha da kötüleştiren SHBG (seks hormonu bağlayıcı globulin) üretimini artırır.

– Doğum kontrol hapları ayrıca doğal progesteron üretimini de baskılamaktadır; östrojen seviyesini kontrol altında tutmak için progesteron gereklidir.

Gizli Neden #5: Hayvansal Ürünler

– Hayvanlar doğaları gereği büyük miktarda östrojen üretirler ve özellikle de insan vücudunda da bulunan östradiol ile kimyasal olarak özdeş olan, östradiol bakımından zengindirler.

– Hayvansal ürünler östrojen baskınlığına önemli bir katkıda bulunur ve bunları tüketirseniz, olması gerekenden 10,000 – 1,000,000 kat daha fazla östrojen molekülüne maruz kalırsınız.

– Geleneksel olarak yetiştirilen hayvanlar daha da zararlıdır, çünkü çoğu zaman bu hayvanları şişmanlatmak ve daha hızlı büyümelerini sağlamak için sentetik östrojen enjekte edilir.

– Hayvansal ürünlerin içinde doğal olarak bulunan yağlar, sağlıklı tip östrojenlerin (estron gibi), östrojen baskınlığı ve hormonal kanserlerden sorumlu daha zararlı östrojen formlarına dönüşümünü de arttırmaktadır.

~ Nick Delgado, PhD, CHT tarafından yazılmıştır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.